| Megtekintve: 4 364

Corydoras axelrodi – Axelrod – páncélosharcsa

TUDOMÁNYOS NÉV

Corydoras axelrodi

CSALÁD

Callichthyidae

MÉRET

5 cm

°C

22-26 °C

°pH

5,5-7 pH

°Nk

2-15 Nk

HELYIGÉNY

60 liter

VISELKEDÉS

békés, csapatos

TÁPLÁLÉK

mindenevő

HOL TARTÓZKODIK?

alsó szint

ÉLETTARTAM (év)

6-8 év

TERMÉSZET-
VÉDELMI BESOROLÁS

felméretlen

Külalak és jellegzetességek leírása

Dekoratív, mutatós páncélosharcsa, aránylag lekerekített fejformával rendelkezik. Szürkés – piszkosfehér alapszínű, feje és tarkója (kismértékben háta) barnás árnyalatú. Fején egy fekete szemkötőt visel, vagyis egy fekete sáv húzódik a szem vonalában. Jellegzetes mintázata a test középső régiójában hosszanti irányban végighúzódó fekete sáv. Egy vékony fekete csík még megjelenik, mintegy szegélyezve a hátat, valamint a hasoldalon, a testközépi csík alatt gyakran egy rövid, tört sáv megjelenik, mely általában inkább foltok sorává esik szét. Vannak példányok, melyekről ez utóbbi minta teljes egészében hiányzik. Az úszók általában színtelenek, vagy csak kevés sötét szín látszik rajtuk (akkor is leginkább a hátúszón).

Ismeretes egy leíratlan faj, mely rendkívül hasonlít hozzá: a Corydoras sp. CW021. Nagyon sokan nem is fogadják el külön fajként, csak az axelrodi színváltozatának, területi formájának tartják. E halak kicsit ezüstösebb alapszínűek, a fej is inkább szürkés, mintsem barnás tónusú. Náluk a háti fekete csík vastagabb, és általában a hátúszón is erősebben megjelenik a fekete színezet. A fő különbség azonban, hogy a hasoldalon a csík náluk az egész testen végigér, és jellemzően nem szakadozik foltokra.

Közeli rokonnak tartják még a Corydoras sp. C003-at (melyet a kereskedelem Corydoras sp. „Deckeri” néven is illet). Nála a testen jobban széthúzva, kissé elszórtabban inkább elkent foltok halmaza a minta, mintsem szabályos csík, valamint a hátúszó is sokkal magasabb, megnyúltabb. Hasonló faj még a Corydoras loxozonus, de nála a fekete csík a háton fut (nem a testközépen), ferde lefutású és oldala még foltokkal is tarkított.

Tartása és tenyésztése

Az Axelrod – páncélosharcsa egy rendkívül békés, barátságos páncélosharcsa-faj, mely viselkedésének és viszonylag kis méretének hála akár a legkisebb dél-amerikai pontylazacfajokkal is bátran együtt tartható. Nem igényel túl nagy akváriumot, egy 60-65 literes akváriumban már gondozhatunk belőle egy kisebb csoportot (persze minél nagyobb a rendelkezésre álló hely, annál jobban érzik magukat). Azt ne feledjük, hogy legalább 6 példányt kell belőle együtt tartanunk, mivel csoportos életmódot folytató hal. Remekül mutat bármely amazóniai, Orinoco-vízrendszert reprezentáló akváriumban, de ha méretét és igényeit szem előtt tartjuk, vegyes társas medencékbe is kerülhet. Akár kezdőknek is ajánlható.

Akváriuma aljára finom homokot terítsünk, melyben kiélhetik talajtúró viselkedésüket. Amennyiben durvább sóder, élesebb szemcséjű kövek (vagy akár gyöngykavics) az akvárium alja, akkor bajuszszálai lekopnak, megsérülnek, amit hosszú távon nem viselnek jól. A bajuszszálak fontos érzékszervek, ezek sérülését, elfertőződését a harcsák nagyon rosszul viselik. Érdemes az akváriumban legalább régiónként sűrű növényzetet telepíteni, nagyon szívesen vonulnak vissza néhány nagyobb tő Echinodorus árnyékába, vagy pihennek a leveleken, gyökerek mellett. Egy nagy csapat Corydoras axelrodi szemet gyönyörködtető látvány.

A vízhőmérséklet iránt nem annyira érzékeny, a hűvösebb kb. 23 °C-os vízben ugyanolyan jól érzi magát, mint a 26 °C-ban. Kedveli a lágyabb és enyhén savas (pH 6-6,5) tartóvizet. Bátran szórjunk faleveleket is medencéjébe, melyek között előszeretettel turkálnak, s egyúttal jótékony anyagokat adnak le a vízbe (csersav, huminsavak, stb.), amelyek kicsit megbarnítják a halak vizét és a kémhatást is segítenek stabilizálni. Égertobozt vagy tőzeg kiáztatott levét is adhatunk a vízhez ugyanezen célból.

Táplálék terén nem válogatós, a legtöbb száraz eleséget szívesen fogadja, elfogyasztja a más halak által meghagyott lemezes eleségeket, de ugyancsak eszi a talajlakók számára készülő táptablettákat is. Legjobb kondíciójukat azonban úgy érhetjük el, ha kapnak élő eleséget (vagy legalább fagyasztottat), kedvencük a tubifex, melyet nagy ügyességgel húznak ki a homokszemcsék közül. Szívesen fogyasztanak artémiát, szúnyoglárvát, blackwormot is.

A fajra jellemző a periodikus szaporodásmód: néha heteken át naponta vagy néhány naponta képesek ívni, majd utána akár hónapokig pihenőidőszakot tartanak. Az ivarok megkülönböztethetőek a nőstények testesebb, termetesebb mivoltáról. Érdemes csapatban ívatni, úgy, hogy minden nőstényre 2-3 hímet számolunk. A tenyésztő akváriumba tegyünk egy kevés homokot, és némi finom levelű vízinövényt (pl.: jávai moha). A halak előszeretettel ikráznak jávai mohába vagy hasonló növények közé. A 23-24 °C a tenyésztéshez is elégséges, de lágy vízről érdemes gondoskodni. Intenzív hideg vizes vízcserékkel beindítható az ívása a jó kondícióban lévő állatoknak. Ha az ívás lezajlott, érdemes különvenni az ikrákat (lehetőleg közel azonos vízminőségbe), s a szülőket hagyni, hátha még a következő napokon is ívni fognak. A kishalak 3-4 nap múlva kelnek ki, indítani sórákkal célszerű őket, a kishalak elúszásukat követően könnyedén elfogyasztják az artémia frissen kikelt naupliáit. Arra ügyeljünk, hogy peteburkok ne kerüljenek melléjük, mert bélelzáródást okozhat az ivadékoknál annak elfogyasztása. Viszonylag termékeny halak, egy tenyészcsapattól könnyen nevelhetünk sok száz ivadékot.

A külső jellemzésénél bemutatott Corydoras sp. CW021 rendkívül hasonló harcsa, sokak szerint mindösszesen egy területi variánsa az Axelrod – páncélosharcsának. Mindkét – mondjuk úgy – faj előfordul az európai akvarisztikában, a közepesen gyakori páncélosharcsák táborát erősíti. A CW021 ugyancsak kolumbiai eredetű egyébként. A vadon fogott halakat már beállt akváriumba telepítsük, az éretlen, friss (esetleg még kissé klóros) vízre eleinte érzékenyek lehetnek.

Elterjedési területe - térkép (map)

Rózsaszínű páncélosharcsa - Corydoras axelrodi elterjedési területe (distribution map)

Dél-Amerika, Kolumbia. A Rio Meta folyóban és folyásvidékén fordul elő.

Egyéb elnevezések

Rózsaszín páncélosharcsa

syn: .

Eng: Axelrod’s Cory, Pink corydoras.

Egyéb köznevei: Ruusumonninen, Rosafarbener Panzerwels, Aselrods Pansermalle.

Képek

Biotóp jellemzők - kereső

Az ezen az adatlapon szereplő élőlény tartási körülményeinek megfelelő biotóp (állatok, növények, víz- és egyéb jellemzők) kereséséhez jelöld ki az általad fontosnak tartott tulajdonságokat jelképező ikon alatti választódobozt és nyomd meg a "Biotóp kereső" gombot!
Ha az összes jellemző közül szeretnél választani, akkor a "Részletes" feliratú gombot nyomd meg!

Elterjedési terület:
Amerika
Dél-amerika
Guyanák
Orinoco
Biológiai jellemzők:
Testmérete: kicsi (0-5 cm)
Viselkedése: békés rajhal
Aktivitása: közepesen aktív
Aktivitása: lassú mozgású
Táplálkozása: mindenevő
Ált. tartózkódási vízréteg: alsó szint
Élethossza: hosszú (6 évnél is több)
Víz
paraméterek:
Hőmérséklet igénye: közepes(20-25 °C)
Hőmérséklet igénye: hőigényes (25-30 °C)
Víz színezete: átlátszó
Víz színezete: barna
Víz színezete: fekete
Víz kémhatása: savas (6pH alatt >)
Víz kémhatása: félsavas (6-6,5 pH)
Víz Német keménységi foka: igen lágy (0-5 Nk°)
Víz Német keménységi foka: lágy (5-10 Nk°)
Víz Német keménységi foka: közepesen kemény (10-15 Nk°)
Környezeti jellemzők:
Min. térfogat igény: közepes (50-100 liter)
Kedvelt vízmozgás: közepesen áramló
Kedvelt vízmozgás: lassan mozgó
Növényzetigény: átlagosan beültetett

Miben keressünk?
Akváriumi halak
Akváriumi növények
Gerinctelenek

Ha a egy élőlénycsoport sincs bejelölve akkor az összesben keresünk.

Videó

Adatok

Felhasznált irodalom, források:

Akvárium Magazin XI évf. 69. szám: Sepsi Péter: Kedvenc Corydorasaim

Pasaréti Gyula, Pethő Pál Zoltán, Illyés Csaba: Akvarisztika

Ian A. M. Fuller, Hans-Georg Evers: Identifying Corydoradinae Catfish

Ian A. M. Fuller, Hans-Georg Evers: Identifying Corydoradinae Catfish, Supplement 1

https://www.l-welse.com/reviewpost/showproduct.php/product/479/cat/6

https://www.l-welse.com/reviewpost/showproduct.php/product/1092

https://www.planetcatfish.com/common/species.php?species_id=23

http://www.scotcat.com/callichthyidae/c_axelrodi.htm

https://www.scotcat.com/callichthyidae/corydoras_sp_cw021.htm

https://www.seriouslyfish.com/species/corydoras-axelrodi/

Fotók:

A fényképek a Google képkeresőjéből származnak.

Katalógusba került:

2008-06-03

Frissítve:

2020-04-16 12:04

Katalógus ID:

No. 4106


Kategória választó

Pontyfélék (88) | Pontylazacok (90) | Bölcsőszájú halak (115) | Amerikai fajok (57) | Afrikai fajok (58) | Labirintkopoltyús halak (39) | Harcsafélék (134) | Csíkfélék (36) | Elevenszülő fogaspontyok (43) | Ikrázó fogaspontyok (37) | Kalászhalak (21) | Egyéb édesvízi halak (41) | Brakkvízi halak (15) | Hidegvízi halak (24) | Egyéb hidegvízi halak (9) | Hazai halak (15) |

Harcsafélék kategória fajböngésző

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük