| Megtekintve: 8 668

Corydoras duplicareus – Rézfoltos páncélosharcsa

TUDOMÁNYOS NÉV

Corydoras duplicareus

CSALÁD

Callichthyidae

MÉRET

4-5 cm

°C

22-26 °C

°pH

6-7 pH

°Nk

0-10 Nk

HELYIGÉNY

80 liter

VISELKEDÉS

békés, csapatos

TÁPLÁLÉK

mindenevő

HOL TARTÓZKODIK?

alsó szint

ÉLETTARTAM (év)

6-8 év

TERMÉSZET-
VÉDELMI BESOROLÁS

felméretlen

Külalak és jellegzetességek leírása

Az egyik legcsinosabb páncélosharcsafaj, köszönhetően kontrasztos színeinek. Nem tartozik a nagytermetű fajok közé, 4,5 cm-nél ritkán nő nagyobbra. Feje gömbölyded, orra valamelyest lekerekített. Testének nagy része ezüstszürke alapszínű, idősödve kicsit fakul. Vastag fekete szemsávot visel, valamint testének felső régiója, háta is fekete. Esetében viszonylag vastag sáv húzódik végig a háton. Látványos tarkófoltja narancsos színű, az idősebb halakon a szín élénksége csökken. Hátúszójára kismértékben ráterjedhet a fekete szín. Fontos határozóbélyeg, hogy mellúszótüskéje fogazott.

Több hasonló faj is forgalomban van.

A Corydoras adolfoira hasonlít leginkább. A C. adolfoi esetében azonban a háti csík általában jóval vékonyabb, de ez nem biztos határozópont. Fontos, hogy a C. adolfoi mellúszótüskéje nem fogazott. A rézfoltos páncélosharcsa általában zömökebb is, mint a C. adolfoi.

A C. burgessi megkülönböztethető arról, hogy nála a háti csík általában megmarad egy folt formájában, a hátúszónál hátrébb már nem húzódik. A hátúszón nagyobb kiterjedésű a fekete terület, és a tarkófolt is inkább aranysárgás, mintsem narancsos.

A C. imitator a hosszabb orráról, nyúlánkabb alkatáról és halványabb tarkófoltjáról különböztethető meg.

Tartása és tenyésztése

A rézfoltos páncélosharcsa igazi ékköve lehet az akváriumunknak, az ezernyi páncélosharcsa-faj egyik legszebbike. A Rio Negro vízrendszerében honos (annak egy mellékfolyójában), így kiváló amazóniai, vagy kimondottan Rio Negro biotóp medence alakítható ki segítségével. Élőhelyéből adódóan is kedveli a sötétített vizet (ún. feketevizes folyó lakója), ezt elérhetjük úgy, ha Tebang-leveleket vagy égertobozt szórunk medencéjébe, esetleg kiáztatott tőzeg-levet csepegtetünk vizéhez. Bátran szórjunk faleveleket is az akváriumba. Egy ilyen élethű esőerdei akváriumban különböző pontylazacok és törpesügérek remek társítási lehetőséget kínálnak – nagyon szépen mutatnak harcsáink például vörös neonhalak, fantomlazacok, vörösfejű pontylazacok társaságában. Természetesen minden más olyan hallal is egybe kerülhetnek, melyek igényei hasonlóak és nem tesznek kárt a harcsákban (akár más kontinensről származó fajok is lehetnek, például razbórák).

A páncélosharcsákat mindig csapatban tartsuk, legalább 6-8 példányt vásároljunk belőlük! Egy kb. 70-80 literes medencében már teljesen jól érzik magukat. Az akvárium aljára okvetlenül apró szemű, finom homokot terítsünk, melyben harcsáink kiélhetik turkáló életmódjukat. Ha nagyobb, esetleg éles szélű kavicsok kerülnek a medencébe, azok tönkreteszik halaink érzékeny bajuszszálait, ami akár végzetes fertőzésekhez is vezethet. A durvább sóder és gyöngykavics sem alkalmas a páncélosharcsa-tartáshoz! Az akvárium oldalsó vagy hátsó régiójában elhelyezett növények fokozzák halaink biztonságérzetét, hiszen menedéket nyújtanak számukra, ahová visszavonulhatnak. Gyakori látvány egyébként, hogy gallyak, sziklák mellett vagy akár nagyobb növényeik levelein, csoportokba gyülekezve pihennek. Akkor se ijedjünk meg, ha a harcsák néha feljárnak levegőt venni a vízfelszínre: a légköri oxigént képesek bélfalukon megkötni. A rendszere részleges vízcserék fontosak, túl nagy áramlás ne legyen akváriumukban.

Lágy, enyhén savas vizet kívánnak, ami egyébként a melléjük ajánlott pontylazacok, törpesügérek igényeivel is összhangban van. A hőmérséklet ideálisan 24-25 °C körüli legyen, a túl meleg vizet nem szeretik, s bár jól mutatnak, diszkoszhalak mellé ezen okból nem szerencsés választás a faj. A meleg vízben élettartamuk megrövidül.

Etetésükre számos táplálék megfelel, a legjobb természetesen az élő tubifex, blackworm. Ezen kívül kaphatnak grindált, televényférget (ne túl gyakran, mert ettől hízásra hajlamossá válhatnak), különböző szúnyoglárvát és artémiát is – utóbbiakat akár élő, akár fagyasztott formában. Elfogadják a talajra süllyedő lemezes tápokat és a páncélosharcsák számára készülő, gyorsan szemcsésedő harcsatablettákat is, de ügyeljünk rá, hogy mindig jusson nekik elegendő és teljes értékű takarmány. A más halak által meghagyott maradék nem felel meg a páncélosharcsák egészséges gondozására.

A nőstények nagyobb termetűek, és ivaréretten láthatóan teltebbek is az ikrák miatt. Íváshoz egy nőstényre 2-3 hímet számítsunk, és a tenyészakváriumba lágy vizet készítsünk elő. A rokon C. adolfoihoz képest kevésbé savanyú vízben is sikeresen ívik, akár semleges kémhatáson is. Az ívást elősegíthetjük 60-70%-os, hideg vizes vízcserékkel, melyek az esős évszakot imitálják halaink számára. Ezt napokon keresztül végezzük, amíg az ívás be nem következik. Természetesen ennek előfeltétele, hogy a halak kondicionálva legyenek élő eleségekkel az ikrázást megelőző hetekben. Ikráikat nagyon gyakran a víz felszínéhez közel helyezik el, például az üvegfalra (kb. 30-40 db-ot). A szülők ezt követően eltávolíthatóak, a kishalak 4-5 nap után kelnek ki. Ügyeljünk a vízminőségre, inkább gyakori kisebb vízcserékkel dolgozzunk, mintsem hirtelen nagyobb mennyiséget lecserélve, s ezzel a vízminőséget akár drasztikusan megváltoztatva. Utóbbi ugyanis könnyen végzetes lehet a kishalak számára. Elúszás után frissen kelt sórákkal indíthatunk, de banán- vagy walterférget is kaphatnak az ivadékok. A sórák esetében fontos, hogy a peteburok ne kerüljön be az ivadékok mellé, mert bélelzáródást okozhat. Az ivadékok nagyon lassan nőnek, ami tenyésztésüket némileg megnehezíti!

Elterjedési területe - térkép (map)

Corydoras duplicareus - Rézfoltos páncélosharcsa elterjedési területe (Map)

Dél-Amerika: Brazília. A Rio Negro felső folyásvidékén, annak egy mellékfolyójában, a Rio Puranga-ban él.

Egyéb elnevezések

syn: .

Eng: Black-Back Cory, Broad-stripe Cory, False Adolfoi’s Cory.

Egyéb köznevei: Duplikat-Panzerwels, Kupferfleck-Corydoras, Bredstribet Pansermalle, Helomonninen.

Képek

Biotóp jellemzők - kereső

Az ezen az adatlapon szereplő élőlény tartási körülményeinek megfelelő biotóp (állatok, növények, víz- és egyéb jellemzők) kereséséhez jelöld ki az általad fontosnak tartott tulajdonságokat jelképező ikon alatti választódobozt és nyomd meg a "Biotóp kereső" gombot!
Ha az összes jellemző közül szeretnél választani, akkor a "Részletes" feliratú gombot nyomd meg!

Elterjedési terület:
Amerika
Dél-amerika
Kelet-Dél-Amerika
Amazónia
Biológiai jellemzők:
Testmérete: kicsi (0-5 cm)
Viselkedése: békés rajhal
Aktivitása: közepesen aktív
Aktivitása: lassú mozgású
Táplálkozása: mindenevő
Ált. tartózkódási vízréteg: alsó szint
Élethossza: hosszú (6 évnél is több)
Víz
paraméterek:
Hőmérséklet igénye: közepes(20-25 °C)
Hőmérséklet igénye: hőigényes (25-30 °C)
Víz színezete: barna
Víz színezete: fekete
Víz kémhatása: félsavas (6-6,5 pH)
Víz Német keménységi foka: igen lágy (0-5 Nk°)
Víz Német keménységi foka: lágy (5-10 Nk°)
Környezeti jellemzők:
Min. térfogat igény: közepes (50-100 liter)
Kedvelt vízmozgás: közepesen áramló
Kedvelt vízmozgás: lassan mozgó
Növényzetigény: átlagosan beültetett

Miben keressünk?
Akváriumi halak
Akváriumi növények
Gerinctelenek

Ha a egy élőlénycsoport sincs bejelölve akkor az összesben keresünk.

Videó

Adatok

Felhasznált irodalom, források:

Ian A. M. Fuller, Hans-Georg Evers: Identifying Corydoradinae Catfish

Pasaréti Gyula, Pethő Pál Zoltán, Illyés Csaba: Akvarisztika

http://www.scotcat.com/callichthyidae/c_duplicareus.htm

https://www.planetcatfish.com/common/species.php?task=&species_id=379

https://www.l-welse.com/reviewpost/showproduct.php/product/470

https://www.seriouslyfish.com/species/corydoras-duplicareus/

Fotók:

A fényképek a Google képkeresőjéből származnak.

Katalógusba került:

2008-06-03

Frissítve:

2020-04-22 02:04

Katalógus ID:

No. 4113


Kategória választó

Pontyfélék (88) | Pontylazacok (90) | Bölcsőszájú halak (115) | Amerikai fajok (57) | Afrikai fajok (58) | Labirintkopoltyús halak (39) | Harcsafélék (134) | Csíkfélék (36) | Elevenszülő fogaspontyok (43) | Ikrázó fogaspontyok (37) | Kalászhalak (21) | Egyéb édesvízi halak (41) | Brakkvízi halak (15) | Hidegvízi halak (24) | Egyéb hidegvízi halak (9) | Hazai halak (15) |

Harcsafélék kategória fajböngésző

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük