A kategóriában 8 bejegyzés található

Kategória leírása

Akvarista lapok, folyóiratok

A különböző folyóiratok, lapok nagyon fontos részét képezik az akvarisztika és haltudomány szakirodalmának. Rengeteg újítás (leírások, felfedezések) különböző komoly szakmai lapokban kerülnek először publikálásra, nagyon kevés az az újdonság, mely egyből egy könyvben kaphat megjelenést.

Emellett fontos tisztázni azt is, hogy a felgyorsult világunkban, ahol a természettudományok robbanászerű változáson, szinte egyfajta forradalmon estek át, nap mint nap jelennek meg újdonságok. Ha csak visszagondolunk, mindösszes 10-20 évvel ezelőttre, azóta mennyit fejlődött a világ, különösképp a természettudományok világa, melynek az akvarisztika is egy része. Rengeteg új eszköz, számtalan új halfaj, rohamütemben fejlődő-változó rendszertan és tudományos elnevezések. Egy pár éve, évtizede kinyomtatott könyv bizony nem tud változni.

Akvarista lapok
Akvarista lapok

Ami a papírra került, az úgy is marad. Ezért nem kell elítélni a könyveket, megírásuk pillanatában a legpontosabb szakismereteket, legmodernebb vívmányokat ismertetik. Ezek viszont egy idő után elavultá vállnak, új eszközök, új módszerek lépnek helyükbe. Az akvarista lapoknak itt van óriási szerepe. Ugyan rájuk is vonatkozik, hogy ami egyszer ki lett nyomtatva, az változatlanul marad ott, viszont az irodalom ezen fajtájának időbeli folytonosságának hála lehetősége van a változásokat, újításokat folyamatosan bemutatni, régebbi csorbákon köszörülni. Becsüljük hát meg az akvarisztikai lapokat, kiváltképp egyetlen hazai folyóiratunkat, az Akvárium Magazint!