| Megtekintve: 1 739

Akvárium és terrárium – Főszerkesztő: Gyenge László


Főszerkesztő: Gyenge László


Akvárium és terrárium


MTI, Budapest, 1989Tartalom:Telve várakozással és reménnyel indítjuk útnak az új lapot, amelynek most Ön a próbaszámát tartja a kezében.

Nem előzmények nélküli ez a kiadvány; van mire támaszkodnunk, van mit folytatnunk. 1937-ben a Budapesti Akvárium és Terrárium Egyesület igényes, szépen szerkesztett folyóiratot adott ki,

Az Akvárium címmel. Sajnos mindössze másfél éven át jelent meg. Nem volt sokkal hosszabb életű az 1956 őszén indított Akvárium és Terrárium sem – valamivel több, mint három évet ért meg. Azonban e rövid időszak alatt is maradandót alkotott. Ezrekkel és ezrekkel kedveltette meg a halak és terráriumi állatok tartását, gondozását. Segített eligazodni az élővilág titkaiban. Pontosan, szakszerűen, de a kezdők számára is mindig érthetően szólt. Hozzájárult a biológiai szakkörök szerveződéséhez, programot, széles körű tájékoztatást adott számukra egy olyan korban, amikor a modern biológia hazánkban éppen csak kezdte visszavívni magának az őt megillető helyet.

Megszűnésével a lap nagy űrt hagyott maga után annak ellenére, hogy több népszerű természettudományos folyóirat gyakran közölt és jelenleg is közöl akvarisztikai és terrarisztikai cikkeket. Jóllehet ezek az írások is érdekesek, mégsem elégítették és elégítik ki az akvaristák és terraristák immár háromszázezres táborának szakmai információ iránti igényét. A tájékoztatás rendszeressége és rendszerszerűsége pedig minden szakterület fejlődésének nélkülözhetetlen feltétele. Ma már a biológia és az állattenyésztés oly sok ága rendelkezik önálló kiadvánnyal, s érdemeik elvitathatatlanok.

Szinte minden ember vágyódik az élő természet kínálta bensőséges kapcsolatokra, az apró megfigyelések, felfedezések örömére, a „zöld” környezetből áradó nyugalomra.

A városi gyerekek számára talán az akvárium jelenti az első ablakot, amely az élővilágra nyílik. S majd minden természettudós vissza-

emlékezéseiben olvashatjuk, hogy a kedvtelésből tartott állatok megfigyelése indította el pályáján.

Az akvárium a legtöbb család otthonában csupán szobadísz, de mégis mennyire más, mint az élettelen dísztárgyak! Nem elég időnként letörölni róla a port, rendszeres kezelést, gondoskodást kíván, ha gazdája hosszú ideig gyönyörűségét akarja lelni benne. Mert a természet e darabkája örökké változik: mozog, gyarapodik, átalakul, vagy éppen pusztul. Megunhatatlanul.

Akit egy-egy részlet, folyamat. komolyabban érdekel, már tudatosan alakítja természeti modelljét. Az etológus, fiziológus, genetikus és még sokféle tudományág művelője eszköztárában gyakran szerepel az akvárium.

De még az amatőr szint is nagyon széles skálát jelent. A kezdő guppit, szifót telepit medencéjébe, az első terráriumi állat pedig rendszerint ékszerteknős. A kis védencek köre hamarosan bővül, sokan megpróbálkoznak tenyésztésükkel is. Ez az a pont, ahol az állatok gazdája már elengedhetetlennek tartja, hogy szakirodalom után nézzen. S a folyamat megy tovább: újabb és újabb fajok keltik fel érdeklődését, bekapcsolódik valamelyik szakkör munkájába. Most már arról beszél, hogy mely fajok a kedvencei.

Divat persze van ebben a dologban is, az akvaristák közül legtöbben jelenleg éppen a sügérekkel rokonszenveznek. (Induló számunk ezért szán nagy terjedelmet ennek a halcsaládnak.)

Mindezt a pályát akár néhány év alatt is befuthatja valaki. Olykor az iskolás gyerek már avatott szakértője egy-egy területnek. S minél inkább ért a hobbijához, annál nagyobb az információéhsége.

A halak, kétéltűek, hüllők tartásának hatalmas nemzetközi irodalma van. Lapunk vállalkozik rá, hogy folyamatosan tájékoztatja olvasóit a szakterület alapvető ismereteiröl, beszámol az újdonságokról, eseményekről. Figyelemmel kíséri a hazai akvaristák, terraristák és csoportjaik munkáját, s kitekintést nyújt határainkon túlra is. Szándékaink szerint negyedévenként jelenik majd meg folyóiratunk 48 oldal terjedelemben, a Magyar Akvarista és Terrarista Országos Egyesület közreműködésével, a Magyar Távirati Iroda kiadványaként.

Kérjük Olvasóinkat, segítsék munkánkat azzal, hogy megírják kívánságaikat, észrevételeiket, tapasztalataikat. Várjuk cikkeiket és képeiket egyaránt.

Szeretnénk elérni, hogy minden akvárium- és terráriumkedvelő magáénak vallja az új lapot.

Gyenge László

főszerkesztő

Sajnos azóta kiderült, hogy ez a remek lap csak egy számot ért meg!ISBN:
Méret:
23 x 17 cm
Oldalszám:
47
Kötés:
tűzött
Példányszám:
Nyomtatta:

KÉPEK:
Katalógusba került:
2008-12-28 óta szerepel a katalógusban.
Frissítve:
2008-12-28 02:12

Adatok

Katalógusba került:

2008-12-28

Frissítve:

2008-12-28 02:12

Katalógus ID:

No. 5509


Kategória választó

Magyar akvarista könyvek (54) | Külföldi akvarista könyvek (13) | Haltani szakkönyvek (8) | Ismeretterjesztés (20) | Akvarista lapok, folyóiratok (8) |

Akvarista lapok, folyóiratok kategória fajböngésző

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük