| Megtekintve: 4 952

1000 hal szórakoztató és szakszerű leírása – Andreas Vilcinskas


Andreas Vilcinskas


1000 hal szórakoztató és szakszerű leírása


Alexandra, Pécs, 2006



Tartalom:



Előszó

Az állatok között az ember számára különös jelentősége van a halaknak. Elődeink már a kőkorszakban halásztak, s napjainkra a halászat éves hozama akár a 80 millió tonnát is elérheti. A halak formagazdagsága és színpompája is régóta lenyűgöz bennünket, embereket. Ez a könyv az akvaristákhoz, a búvárokhoz, a horgászokhoz, a halászokhoz, a nagy akváriumok lelkes látogatóihoz szól, egyszóval mindenkihez, aki vonzódik a halak tarka világához. A kiválasztott fajspektrummal a tájékozódáshoz szeretnénk segítséget nyújtani. Albumunkban képben és szövegben ezernél több fajt mutatunk be: az akváriumok leggyakoribb és legismertebb halfajait, és azokat, amelyekkel a világ legszebb búvárhelyein a víz alatt találkozhatunk.

A halak alkotják a gerincesek messze legnagyobb csoportját, ők a Föld vízi élőhelyeinek elsődleges lakói. Úszósugarakkal erősített, változatos felépítésű uszonyaik a mozgást szolgálják. Légzőszerveik a kopoltyúk, amelyeket csontos vagy porcos ívek támasztanak. Testük felszínét többnyire pikkelyek védik, amelyek olyan különböző típusokba sorolhatók, mint pl. körpikkelyek és fésűs pikkelyek. Világszerte mintegy 29 000 csontos halfaj ismert, melyekkel 800 porcos halfaj állítható szembe. Utóbbiaknak porcból áll a belső vázuk, s közéjük tartoznak a cápák, a ráják és a kimérák.

A modern, látogatható akváriumokban egy adott régió vagy tenger halfajait együtt mutatják be, s így képet adnak a térség víz alatti világáról. Könyvünkben is főként az életföldrajzi régiók szerint soroltuk be azokat a halfajokat, amelyek illusztrálják a folyók, tavak és tengerek lakóinak jellegzetes összetételét. Mindegyik fejezet elején színes térkép mutatja be a különböző régiókat. A fejezeten belül a halakat a rokonságuk (család vagy nem) szerint csoportosítottuk. A halak túlnyomó többsége vagy a kontinentális vizeket népesíti be, vagy kizárólag a tengerben fordul elő. A könyv első részében ezért a patakok, folyók és tavak halaira vethetünk egy pillantást, a többi fejezetben pedig a különböző óceánok és mélytengerek lakóit ismerhetjük meg. A halak sokfélesége azonban gyakran kibújik a pontos besorolás alól. Így például vannak az édesvízben felnövő, de szaporodni a tengerbe vándorló, úgynevezett katadróm fajok, mint az angolna, és vannak olyanok, amelyek a tengerben élnek, s ívni vonulnak fel az édes-vizű folyókba. Ezek anadróm fajok, közéjük tartozik pl. a lazac. A több régióban, sőt az egész világon elterjedt, minden tengerben előforduló fajokat az elterjedésük súlypontja alapján soroltuk az adott fejezetbe.

Az ezernél több halfaj mellett a könyv végén bemutatjuk a legismertebb bálnákat és delfineket. Közismert, hogy a bálnák nem halak, hanem tengeri emlősök, amelyek az emlősök közül a legjobban alkalmazkodtak a vízi élethez, bár tüdejük segítségével a légköri levegőből lélegeznek. A víz alatti világ legbámulatosabb és legnépszerűbb lakói közé tartoznak, különös varázs árad belőlük. Ezért szenteltünk nekik külön fejezetet.



ISBN:
963-369-848-0
Méret:
30 x 22 cm
Oldalszám:
384
Kötés:
fűzött kemény papírkötés
Példányszám:
Nyomtatta:

KÉPEK:
Katalógusba került:
2011-01-03 óta szerepel a katalógusban.
Frissítve:
2011-01-03 02:01

Adatok

Katalógusba került:

2011-01-03

Frissítve:

2011-01-03 02:01

Katalógus ID:

No. 5561


Kategória választó

Magyar akvarista könyvek (54) | Külföldi akvarista könyvek (13) | Haltani szakkönyvek (8) | Ismeretterjesztés (20) | Akvarista lapok, folyóiratok (8) |

Ismeretterjesztés kategória fajböngésző

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük