| Megtekintve: 1 791

Élet a víz tükre alatt – Dr. Lányi György


Dr. Lányi György


Élet a víz tükre alatt


Gondolat Könyvkiadó, Budapest, 1961Tartalom:Földünk felületének több mint kétharmadát óceánok és tengerek borítják, de a szárazföldeket is át- meg átszelik a folyók és patakok ezrei … nem is beszélve a szinte megszámlálhatatlan tóról. E vizeket, a pocsolyáktól az óceánokig, az élőlények milliárdjai népesítik be.

A víz élővilágából az ember eleinte csak a nagyobb állatokat — rákokat, halakat, kétéltűeket stb. — ismerte meg. Később, amikor hajóra szállt, kitárult előtte a vízi élőlények csodálatos birodalma, majd a mikroszkóp felfedezése után az is kiderült, hogy egyetlen vízcseppnek is megvan a maga — méreteiben ugyan parányi, de számban és alakban annál változatosabb — élővilága. A búvártechnika tökéletesedésével, szinte csak napjainkban, az ember lehatol a tengerek mélyére, az „örök éjszaka birodalmába” is. És noha korántsem állíthatjuk, hogy teljesen ismerjük a vizek élővilágát, de már a mai tudásunk alapján is gazdag képet alkothatunk róla.

E könyv bemutatja a víz alatt élő állatok és növények érdekes világát; elvezet a lápok, a tavak mentére éppúgy, mint a vízesések magasságába vagy az óceánok mélyére. Nemhiába mondják a kutatók, hogy a tenger volt az élet bölcsője. Valóban megtalálható benne az egyetlen sejtből álló lényektől a legfejlettebb állatokig — az emlősökig — minden élőlénytípus. És az, hogy e testfelépítés és életmód tekintetében rendkívül különböző állatok azonos környezetben élhetnek, csak azért lehetséges, mert fejlődésük során a természet rendkívül sokféle szervet, tulajdonságot és életmódbeli megoldást alakított ki bennük. A természet utolérhetetlen mestere a szépnek, a különlegesnek, a csodálatosnak… Ez a megállapítás, mint az olvasó látni fogj a, fokozottan érvényes a vizek páratlan formagazdagságú élővilágára.ISBN:
Méret:
25 x 17 cm
Oldalszám:
415
Kötés:
vászon
Példányszám:
Nyomtatta:

KÉPEK:
Katalógusba került:
2008-12-28 óta szerepel a katalógusban.
Frissítve:
2008-12-28 02:12

Adatok

Katalógusba került:

2008-12-28

Frissítve:

2008-12-28 02:12

Katalógus ID:

No. 5526


Kategória választó

Magyar akvarista könyvek (54) | Külföldi akvarista könyvek (13) | Haltani szakkönyvek (8) | Ismeretterjesztés (20) | Akvarista lapok, folyóiratok (8) |

Ismeretterjesztés kategória fajböngésző

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük