| Megtekintve: 3 134

Tengeri halak – Természetkalauz – Dr. Fritz Terofal


Dr. Fritz Terofal


Tengeri halak - Természetkalauz


Tengeri halak az európai vizekben

Magyar Könyvklub, Budapest, 1996Tartalom:Alcím: Tengeri halak az európai vizekben

Az európai tengeri halakat bemutató kötet a sorozat „Az európai édesvizek halai” című részével alkot egészet. Azok a tengeri halak, amelyeket legalábbis alkalmanként megtalálhatunk az édesvizekben, az édesvízi halakat bemutató kötetben keresendők. A szerző, valamint a Zoologische Staatssammlung München szakmai segítségével készítette el Fritz Wendler a 200 illusztrációt. A fajok kiválasztása nagyobb probléma volt ebben a könyvben, mint az édesvízi halak esetében, ahol csaknem valamennyi, Európában előforduló nemzetséget sikerült bemutatni. Összehasonlíthatatlanul nagyobb viszont a tengeri halak sokfélesége, az „európai” fajok éles elhatárolása gyakorlatilag lehetetlen. A szerző két szempontot vett figyelembe annak eldöntésére, hogy mely fajokat vegye bele a kötetbe:

1. Ismertség: aki nem hivatásos halász vagy sporthorgász, az többnyire csak halpiacokon, éttermekben, tengeri akváriumokban, televíziókban, könyvekben, esetleg hajóúton lát tengeri halakat.

2. Formagazdagság: a különböző halformák minél teljesebb bemutatása érdekében a porcos halak három rendjét és a csontos halak 75 családját vettük figyelembe, némelyiket csak egy, sokat csak két faj képvisel, ami egyúttal több család fajgazdagságának elhanyagolását is jelentette. Legalábbis részben kiegyenlíti azt azonban, hogy további 151 fajt és alfajt említünk nemzetségével, illetve családjával kapcsolatosan a leírások szövegében. A névmutatóban így 351 név található. Mindezen szempontok ellenére a kiválasztás feltétlenül szubjektív.

A sorozat többi kötetében szokásos kis formátumú elterjedési térképeket a tengeri halak esetében nem lehet értelmesen összeállítani. A szöveges részben a jellemzésen van a hangsúly. Az élethű, pontos, mégis közérthető illusztrációk elősegítik a fajok elválasztását a többi, hely hiányában nem tárgyalt fajtól. A tengerek ökológiai jelentőségét nem lehet elég nagyra értékelni. Claus Militz ezért tárgyalja viszonylag részletesen az oceanológiai sajátosságokat és összefüggéseket a függelékben. A tengerek veszélyeztetettségére tett utalások a nem tengeri országok lakói számára is világossá teszik, hogy mi minden forog kockán, ha az ipari országoknak nem sikerül drasztikus mértékben csökkenteniük a tengerek szennyezését. Az olajkatasztrófák áldozatául esett madarak, a rendellenes fejlődésű vagy beteg tengeri állatok arányának a növekedése és a halászott halak testében felhalmozódott veszélyesen sok szermaradvány félreérthetetlen figyelmeztetés számunkra.

A függelék második része alapvető ismereteket és tudnivalókat kínál egy kedvelt hobbiról, a tengeri horgászatról.

A könyvet balu küldte be, köszönet érte!ISBN:
963-548-296-5
Méret:
20 x 13 cm
Oldalszám:
287
Kötés:
fűzött kemény papírkötés
Példányszám:
Nyomtatta:

KÉPEK:
Katalógusba került:
2011-10-21 óta szerepel a katalógusban.
Frissítve:
2017-08-04 06:08

Adatok

Katalógusba került:

2011-10-21

Frissítve:

2017-08-04 06:08

Katalógus ID:

No. 5578


Kategória választó

Magyar akvarista könyvek (54) | Külföldi akvarista könyvek (13) | Haltani szakkönyvek (8) | Ismeretterjesztés (20) | Akvarista lapok, folyóiratok (8) |

Ismeretterjesztés kategória fajböngésző

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük