| Megtekintve: 3 334

A tanganyika-tavi sügérek I. – Nagy Tamás, Tóth Csaba


Nagy Tamás, Tóth Csaba


A tanganyika-tavi sügérek I.


Sügérbiotópok az akváriumban és a növényevők

Szukits Kiadó, Szeged, 1994Tartalom:Valószínűleg azok az akvaristák, akik már találkoztak valamilyen formában afrikai sügérekkel, nem vitatják könyvünk létjogosultságát. De biztosak vagyunk benne, akár biológusként, akár csak természetkedvelőként olvasva, meglepően érdekes információk birtokába juthatnak. Így e könyv elsődleges célja, pótolni a szakirodalom hiányát, amely már nagyon sok éve bizonytalanságban tartja az akvaristákat.

Nem hagyhattuk figyelmen kívül azt a kialakult véleményünket, miszerint a meglévő információk éppen a szakirodalom hiányában pontatlanok, és valamiféle tartózkodást váltanak ki az akvaristákban. Sokan a sügér szó hallatán fenevadakra, ragadozó és vérengző állatokra gondolnak. Pedig ez egyáltalán nincs így. Ha valaki kezébe veszi ezt a könyvet, reméljük meggyőződik ennek ellenkezőjéről, és bátrabban fog bele egy sügéres medence kialakításába. Könyvünk tartalmazza mindazon élőhelyi, környezeti és akvarisztikai kívánalmakat, amelyeket helyesen alkalmazva, jó eredményeket érhetünk el afrikai sügéreink tartásában és tenyésztésében.

Mikor hozzákezdtünk a kézirat megfogalmazásához, magunk sem hittük volna, mennyi érdekes, sokszor hosszú fejtörést okozó problémával találkozunk. Mint azt több helyen említjük is, sokszor nem találtunk, vagy talán nem is találhattunk megoldást egyes kérdésekben. Ilyenkor igyekeztünk a tényekre szorítkozva a lehetséges következtetéseket levonni. Ez különösen érvényes néhány evolúciót és etológiát érintő problémakörre.

Törekedtünk arra, hogy minél több hasznos információval szolgáljunk az olvasóknak. Ennek következtében döntöttünk úgy, hogy nem zsúfoljuk egy könyvbe Afrika teljes sügérfaunáját. Sőt az idő haladtával még a Tanganyika-tó cichlidjeit is kénytelenek voltunk két kötetre bontani, hiszen olyan sokoldalú és rendkívül érdekes halakról van szó, hogy képtelenség címszavakban és utalásokban foglalkozni életükkel és akváriumi tartásukkal.

Miért választottuk éppen a Tanganyika-tavat a sorozat első köteteként? Tudjuk, az akvaristák inkább azt szerették volna, ha a Malawi-tó az, amely megnyitja ezt a sorozatot. Mi is gondoltunk erre, de úgy ítéltük meg, hogy sokkal szélesebb körű az a tapasztalat, ami a Malawi-tó halfajaira vonatkozik, mint a Tanganyika-tó sügéreiről létező információk. Ehhez társul az az általunk megfigyelt tendencia, miszerint egyre jobban teret hódítanak a Tanganyika-tavi sügérek. Afrika egyéb sügérbiotópjai pedig Magyarországon egyenlőre csekély jelentőséggel bírnak.

Kiadványunk külalakjával, minőségi megjelenésével igyekeztünk színvonalas könyvet megjelentetni. Megfelelő minőségű színes képek hiányában nem lenne élvezhető egy sügérekről szóló szakirodalom.

Végül, de nem utolsó sorban szeretnénk köszönetet mondani mindazoknak, akik segítették könyvünk megjelenését. Wolf Victoriának a külföldi szakirodalomban való segítségéért, valamint Szakács Gyulának, Herceg Istvánnak, Farkas Józsefnek, Dudás Bertalannak és a MICRO-TAX BT-nek.

Szeged, 1994. január – szeptember

A szerzőkISBN:
963-8199-58-X
Méret:
24 x 17 cm
Oldalszám:
131
Kötés:
fűzött kemény papírkötés
Példányszám:
Nyomtatta:

KÉPEK:
Katalógusba került:
2008-12-28 óta szerepel a katalógusban.
Frissítve:
2008-12-28 02:12

Adatok

Katalógusba került:

2008-12-28

Frissítve:

2008-12-28 02:12

Katalógus ID:

No. 5499


Kategória választó

Magyar akvarista könyvek (54) | Külföldi akvarista könyvek (13) | Haltani szakkönyvek (8) | Ismeretterjesztés (20) | Akvarista lapok, folyóiratok (8) |

Magyar akvarista könyvek kategória fajböngésző

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük