| Megtekintve: 4 117

Akvarista műhelytitkok 1. – Pasaréti Gyula


Pasaréti Gyula


Akvarista műhelytitkok 1.


szerzői magánkiadás, Budapest, 1999Tartalom:Pasaréti Gyula könyve mindenkihez szól, aki ezt a csodaszép hobbit műveli bármilyen fokon. Nem becsüli le a kezdők szárnypróbálgatásait, de adathalmazok sokaságát sem zúdítja a már tapasztaltabb akvaristákra . A szerző egyszerűen, könnyed olvasmányként, szinte észrevétlenül adja át tárgyi ismereteit, valamint sok éves akvarista múltjának tapasztalatait az olvasónak.

Lukács László

Miért tartunk akváriumot?

Akvarisztikai felmérések szerint az emberek nagy többsége azért tart otthon akváriumot, hogy kedvenc karosszékében ülve is kényelmesen gyönyörködhessen a természet egy igazán élethű darabkájában. Való igaz: az ízlésesen berendezett, eleven halakkal benépesített akvárium méltó dísze lehet egy lakásnak.

Akvárium vásárlásának természetesen számtalan oka lehet. Az egyik jellegzetes ok, amikor a gyerek azzal jön haza, hogy az iskolában is van, és milyen érdekes volt megfigyelni a benne lakók (halak, növények, csigák, esetleg rákok, vagy egyéb gerinctelen állatok) viselkedését. Mivel a szülők többsége nehezen hajlik az akvárium vásárlására, egy kis méretű, alig 15-20 literes akváriumot választ, mondván: a gyerek úgyis megunja és így könnyebb lesz majd eltenni. És akkor jön a meglepetés, mert vagy a gyerek foglalkozik szívesen az akváriummal, vagy a szülőnek is megtetszik. Ilyenkor jönnek elő a kis akvárium hátrányai: nem lehet bele akárhány és akármekkora halat tenni. Jó esetben addig fajul a dolog, míg újabb, most már nagyobb méretű akváriumba ruház be a család. Az utóbbi években egyre többen keresnek meg régi akvaristák is. Ok szeretnék újra kezdeni, de már eggyel magasabb szinten. Szeretnék megmutatni gyermekeiknek azt a csodát, amit egy akvárium beállítása és gondozása jelent, s amit ők valamikor, 10-15 évvel ezelőtt átéltek.

A vásárlási okok között szerepel a párásítás. Több esetben a szoba levegője (például a gázfűtés miatt) nagyon száraz és ez több betegség kialakulásához vezethet. Ilyenkor jó megoldás lehet egy megfelelő méretű, nyitott tetejű akvárium, egy paludárium, egy florárium, vagy szobai szökőkút beállítása. Az elpárolgott vizet folyamatosan pótolni kell a medencében. A választott medencetípust dekorálhatjuk különböző élő szobai növényekkel.

Az irodákban, éttermekben és bevásárlóközpontokban felállított medencék dekorációs, esztétikai és néha reklám célokat szolgálnak. A legtöbb esetben csupán arról van szó, hogy az akvárium látványa erősen nyugtató hatású. Ezt az érzést mindenki érezhette már, aki állt egy akvárium előtt és kicsit elbambult, belefeledkezett. Nyugalmat sugároz, és az akváriumban végbemenő folyamatok szemlé-lese közben egyszerűen elszáll az idő, nem vesszük észre az idő múlását és a bennünk felgyülemlett feszültség oldódik. Hát még akkor, ha foglalkozni is kell vele: növényeket ültetni, üveget takarítani. szűrőt mosni…

Én úgy gondolom, hogy ha felmerül az igény egy akvárium beállítására és lehetőség is van rá, akkor ne sokat habozzon, vágjon bele nyugodtan. Egy üzemelő akváriummal nem sok munka van, és mozgalmas életet visz a szobába.ISBN:
963-3640-074-1
Méret:
17 x 21 cm
Oldalszám:
88
Kötés:
ragasztott papírkötés
Példányszám:
Nyomtatta:
Mikro Volán Elektronika Kft.
KÉPEK:
Katalógusba került:
2012-01-13 óta szerepel a katalógusban.
Frissítve:
2012-01-13 02:01

Adatok

Katalógusba került:

2012-01-13

Frissítve:

2012-01-13 02:01

Katalógus ID:

No. 5590


Kategória választó

Magyar akvarista könyvek (54) | Külföldi akvarista könyvek (13) | Haltani szakkönyvek (8) | Ismeretterjesztés (20) | Akvarista lapok, folyóiratok (8) |

Magyar akvarista könyvek kategória fajböngésző

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük