| Megtekintve: 2 295

Akváriumok – Dezse Tibor


Dezse Tibor


Akváriumok


Aquadruck, Budapest, 2002Tartalom:Bevezető

Érdekes emberek azok, akik valamilyen megmagyarázhatatlan vágytól hajtva nem tudják elfogadni azt a gondolatot, hogy a víz alatti világban nem gyönyörködhetnek, amikor csak akarnak. Nem láthatják, nem élvezhetik nap, mint nap a vízi állatok látványát, az édesvízi és tengeri halak, korallok, anemónák, rákok, és más élőlények semmihez sem hasonlítható szín- és formagazdagságát,

A víz alatti világ csodálatos. Akár egy édesvízi tavat, akár egy tengeri életteret bemutató természetfilm nagyszerű képei, szinte minden ember tekintetét a képernyőre szögezik. Jól emlékszem, hogy gyermekkoromban nem volt olyan más elfoglaltság, amiért felálltam volna a televízió elől, amikor Custeau kapitány filmsorozatát sugározták. A látvány már akkor (még csak fekete-fehérben) megbabonázott. Napjainkban szinte nincsen olyan nap, hogy egyik-másik hazai TV-csatornán, vagy az „égiek” valamelyikén ne sugároznának hasonló témájú természetfilmeket. S, ha ehhez még hozzávesszük a videókazettán, CD-ROM-on, és nyomtatásban megjelenő ismeretterjesztő alkotásokat, szakirodalmakat, megállapíthatjuk, hogy a választék óriásira duzzadt.

Megértjük hát azt, hogy milyen hatalmas élmény személyesen megtapasztalni, mindennapunk részévé tenni ezt a környezetet! A víz alatti világ közvetlen közelébe lenni, karnyújtásnyira az ott élő állatokhoz, növényekhez, algákhoz, s mindahhoz, amihez minden ember egészen pici kora óta vágyik.

Az embert mindig vonzotta és lenyűgözte a víz alatti világ. Ennek valószínű oka az, hogy minden élet a vízből származik. Talán ezért mindannyian magunkban hordozunk egy darabka tengert, mert ez a mai napig része a múltunknak, életünknek, meghatározója jelenünknek, jövőnknek. Ez táplálhatja azt az olthatatlan vágyat, mely nagyon sokunkat hajt, hogy minél közelebb kerüljünk e mesevilághoz.

Ennek a „testközelbe-kerülésnek” több módját is ismerjük. Sajnos nálunk, Európa közepén nem adatott meg valamely trópusi korallszirt, vagy olyan édesvíz közelsége, ahova bárki könnyen, olcsón eljuthat, és búvárkodhat, ezért másként kell megoldanunk azt, hogy a víz alatti világgal napi kapcsolatba kerülhessünk, De aki már búvárkodott ilyen helyeken, és megragadta a látvány, sem elégszik meg azzal, hogy csak évente néhány héten keresztül láthatja a víz alatti élővilágot.

Címlapfotót készítette: balu.ISBN:
963-85681-2-7
Méret:
20 x 14 cm
Oldalszám:
169
Kötés:
ragasztott papírkötés
Példányszám:
Nyomtatta:

KÉPEK:
Katalógusba került:
2010-01-25 óta szerepel a katalógusban.
Frissítve:
2017-08-04 06:08

Adatok

Katalógusba került:

2010-01-25

Frissítve:

2017-08-04 06:08

Katalógus ID:

No. 5537


Kategória választó

Magyar akvarista könyvek (54) | Külföldi akvarista könyvek (13) | Haltani szakkönyvek (8) | Ismeretterjesztés (20) | Akvarista lapok, folyóiratok (8) |

Magyar akvarista könyvek kategória fajböngésző

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük