| Megtekintve: 5 035

Akváriumi halak – Dick Mills


Dick Mills


Akváriumi halak


Határozó Kézikönyvek sorozat

Panemex Kft., Grafo Kft. , Budapest, 2000Tartalom:Képes ismertető 500-nál több, akváriumban tartható tengeri és édesvízi halról

ELŐSZÓ

Manapság a sokféle alakú és csodálatos színekben pompázó halak százai közül válogathatunk akváriumunkba. Jó részük tartása kevés időt és csekély technikai ismeretet igényel. A legtöbb hal — édesvízi és tengeri, trópusi és hidegvízi — igényeit biztosító akváriumi felszerelések és levegőztető berendezések is egyre nagyobb választékban vásárolhatók meg.

AZ ÖSSZES AKVÁRIUMI HALFAJ az alábbi négy csoport valamelyikébe sorolható, környezeti igényei szerint: trópusi édesvízi, trópusi tengeri, hideg édesvízi és a sokkal ritkábban tartott hidegvízi tengeri fajok közé.

A könyvünkben bemutatott halakat is e felosztás szerint ismertetjük.

Annak ellenére, hogy sok hideg édesvízi hal, pl. a koi és az aranyhal kerti tavakban is megél, a viszonylag egyszerűen tartható trópusi édesvízi fajok sokkal népszerűbbek.

A HALTARTÁS KEZDETEI

A haltenyésztési ismeretek az ember táplálkozási szokásainak alakulásához kapcsolódva fokozatosan halmozódtak fel. A halfogyasztás kezdetben csak a tengerek, folyók vagy tavak mentén élő népek lehetősége volt. Élő halak fogságban tartása a vizektől távol élők ritka fényűzéseként alakult ki. Az első tenyésztett halak valószínűleg a pontyfélék családjába tartoztak. Idővel a haltenyésztők felismerték a gondjaikra bízott halak egyes példányainak különlegességét, melyek — feltehetőleg a ritka genetikai változatok — szokatlan színükkel, formájukkal keltettek figyelmet. Az ilyen példányokat elkülönítették és inkább küllemük, mintsem húsuk miatt tartották. Így születhetett meg a haltartás, mint hobbi.

AZ AKVARISZTIKA FEJLŐDÉSE

Valószínűleg az ókori egyiptomiak voltak az első akvaristák. A sírkamrákban talált falfestmények tanúsága szerint a halakat kultikus céllal tartották. A rómaiak nyilvános akváriumaikban édesvízi és tengeri halfajokat egyaránt tartottak, először táplálékként, később pedig a gazdagságot jelképező dekorációként is.ISBN:
963-9090-42-5
Méret:
22 x 15 cm
Oldalszám:
304
Kötés:
fűzött kemény papírkötés
Példányszám:
Nyomtatta:

KÉPEK:
Katalógusba került:
2008-12-28 óta szerepel a katalógusban.
Frissítve:
2008-12-28 02:12

Adatok

Katalógusba került:

2008-12-28

Frissítve:

2008-12-28 02:12

Katalógus ID:

No. 5512


Kategória választó

Magyar akvarista könyvek (54) | Külföldi akvarista könyvek (13) | Haltani szakkönyvek (8) | Ismeretterjesztés (20) | Akvarista lapok, folyóiratok (8) |

Magyar akvarista könyvek kategória fajböngésző

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük