| Megtekintve: 2 223

Akvarisztika – dr. Molnár Tamás


dr. Molnár Tamás


Akvarisztika


Édesvízi halak a lakásban

Aquila Könyvkiadó, Budapest, 2007Tartalom:Bevezető

Az akvarisztika mára már nemcsak a felüdülés és a természet emberközelbe hozásának egyik észköze, hanem komoly tudáson alapuló alkalmazott tudomány, illetve egy ráépülő iparág is. Ennek ellenére elsődleges célja továbbra is a természettől elszakadt városi emberek részére lehetőséget biztosítani a természet egy darabkájának megfigyelésére, élvezetére. Múltja immáron több mint százéves Magyarországon is (a TIT 1956-os Akvarizálni kezdek című kiadványában az előszó százesztendős múltat említ). A haltenyésztés évezredes időtávokra tekint vissza, és az aranyhal, illetve a koi ponty tartása és tenyésztése is 500-1000 éves hagyományokkal rendelkezik. Az akvarisztika tudománya azonban újabb keletű. A modern akvarisztika kezdete az 1800-as évek közepére tehető, mikor S. H. Ward és R. Warrington bebizonyították, hogy az állatok és növények hosszabb ideig képések életben maradni medencékben is. Az akvarisztika irodalmának születési éve 1856, mikor E. A. Rossmässler megjelentette Der See im Glase – Tó az üvegben című tanulmányát, Az akvarisztika magyar nyelvű irodalma szintén régről datálódik: Krenedits Ferenc Aquariumi tanulmánya 1907-ben született. Azóta számos kitűnő könyv jelent meg magyar nyelven is, melyek részleteiben foglalkoznak ennek a tudománynak az elemeivel, segítséget nyújtva a kezdő és haladó akvaristáknak. Ennek a műnek sem lehet más a célja. A könyv rövid betekintést nyújt az akváriumok berendezéséhez és fenntartásához szükséges hidrobiológia, halbiológia, takarmányozás és egészségtan témakörökbe, és megpróbál rövid ismertetéseket adni a hazánkban is többnyire elérhető növényekről és halfajokról.

Hátsóoldal

Valódi nyugalom, káprázatos idill, fanatikus hobbi, mindenkinek mást-mást jelent az akvarisztika. Felgyorsuló életünkben a kikapcsolódásnak egyre inkább felértékelődik a szerepe. Talán ennek is köszönhető, hogy az akvaristák jelentős tábora folyamatosan növekszik. Könyvünk az e téma iránt érdeklődők számára nyújt betekintést, számtalan gyönyörű, színes fotóval. Megismerhetjük az akváriumok berendezéséhez és fenntartásához szükséges elemeket, a hidro- és halbiológiát, valamint a hazánkban többnyire beszerezhető növényeket, halfajtákat. Segítséget kapunk az akvárium méreteinek, lakóinak kiválasztásához, a halbetegségek korai felismeréséhez, hogy lehetőségeinkhez mérten jól berendezett, gondozott akváriumot alakíthassunk ki. Mivel halakat bárki tarthat, függetlenül az otthona méretétől; ha tehetjük, csatlakozzunk azokhoz, akik egy kis vízi paradicsom látványát tudhatják magukénak.ISBN:
978-963-679-636-5
Méret:
29 x 23 cm
Oldalszám:
118
Kötés:
fűzött kemény papírkötés
Példányszám:
Nyomtatta:

KÉPEK:
Katalógusba került:
2011-08-10 óta szerepel a katalógusban.
Frissítve:
2011-08-10 02:08

Adatok

Katalógusba került:

2011-08-10

Frissítve:

2011-08-10 02:08

Katalógus ID:

No. 5571


Kategória választó

Magyar akvarista könyvek (54) | Külföldi akvarista könyvek (13) | Haltani szakkönyvek (8) | Ismeretterjesztés (20) | Akvarista lapok, folyóiratok (8) |

Magyar akvarista könyvek kategória fajböngésző

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük