| Megtekintve: 3 481

Akvarisztika – Horn Péter, Zsilinszky Sándor


Horn Péter, Zsilinszky Sándor


Akvarisztika


Gyakorlati díszhaltenyésztés

Mezőgazda Kiadó, Budapest, 2006Tartalom:A mai értelemben vett modern akvarisztika múltja Magyarországon kb. 50-60 évre tehető. Ez idő alatt több akvarisztikával foglalkozó szakkönyv jelent meg hazánkban. Az akvarisztika iránt érdeklődők nagy részének véleménye szerint azonban ezek az írások megközelítően sem tudták a széles skálájú gyakorlati tapasztalatok átadásának kívánalmát teljesíteni.

Horn-Zsilinszky: Akvarisztika 1991-es kiadás borítója

E könyv terjedelménél fogva sem léphet fel a teljesség igényével, a szerzőknek nem is volt céljuk enciklopédikus, lexikális jellegű művet írni. Korunkban Afrika, Ázsia és Dél-Amerika őserdei vizeiből évről évre tucatszám kerülnek elő a számunkra, de olykor a tudomány számára is ismeretlen halfajok. Ebből következik, hogy ma már a nagy enciklopédiák, Axelrod, Frey, Innes, Sterba stb. szakmunkái is hiányosak. E könyv a legismertebb halcsaládoknak azokkal a fajaival foglalkozik, melyek hazánkban az akvaristák számára gyakorlatilag hozzáférhetők.

Ahogyan örül a természetkedvelő ember tavasszal az új rügyek fakadásának, ahogyan vetélkedtek egykor egy-egy új tulipánfajta kinemesítéséért, úgy örül a ma természetrajongója, az akvarista, ha medencéjében sok új kis életet sikerül létrehívnia. A megújulás bölcsőjének elkészítéséhez s a benne növekvő kedvencek ápolásához vezérfonal e mű akár a kezdő, akár a tapasztalt akvaristák számára.

Az akvarisztika szélesebb körű elterjedése, a díszhalak intenzívebb tenyésztése nálunk csak a felszabadulást követő időszakban indult rohamos fejlődésnek. A szép sikerek mellett nagy hiányosság, hogy az akvaristák többsége nem képes, és nem is törekszik új tenyészváltozatok előállítására. Ennek oka minden bizonnyal az, hogy tenyésztőink nagy része nem rendelkezik az örökléstani és tenyésztési alapfogalmak ismeretével. Az Örökléstani alapfogalmak és az Új tenyészváltozatok kitenyésztésének módszertani kérdései című fejezetek hivatottak a kísérletező, új utakat kereső akvarisztika alapjainak lerakására. Külön ki kell emelni, hogy a könyv e témákat nemcsak alaposan, de közérthető módon ismerteti.

A trópusi díszhalak szaporításának módszereit a hazai és külföldi szakirodalomban jól-rosszul már leírták. Ha meggondoljuk, a lelőhely vízkémiai és klimatikus tényezőinek ismeretében ez nem is olyan nagy feladat. Mégis van valami, amit a legtöbb szakkönyv nem tud adni, s ami e könyvben megvan. Ez a többlet a rendkívül éles megfigyelőképességen alapuló és egészen kivételes akvarista érzékkel párosult gyakorlati tapasztalat. Az ennek alapján adott sok követendő tanács, „recept” az a mindeddig hiába várt érték, melyet most e könyv nyújt a kezdő vagy gyakorló akvarista olvasónak.

Meggyőződésem, hogy e szakkönyv nélkülözhetetlen segítője lesz mindazoknak, akik az akvarisztika szép tudományával, hobbijával kívánják eltölteni szabad idejüket. Őszintén remélem, hogy e művet olvasva látókörük kitágul, szakismereteik gazdagodnak, és szilárd alapot kapnak további sikerek eléréséhez, hazánk akvarista kultúrájának növeléséhez.

Hankovszky Dezső

A mű már túl van a 15. kiadásán is, a magyar akvarisztika egyik elévülhetetlen alapműveként, az akvaristák Bibliájaként szolgál.ISBN:
963 286 217 1
Méret:
14,5 x 20 cm
Oldalszám:
345
Kötés:
ragasztott vászonkötés
Példányszám:
Nyomtatta:
Text-Print Nyomdaipari Kft.
KÉPEK:
Katalógusba került:
2008-12-28 óta szerepel a katalógusban.
Frissítve:
2017-08-04 06:08

Adatok

Katalógusba került:

2008-12-28

Frissítve:

2017-08-04 06:08

Katalógus ID:

No. 5506


Kategória választó

Magyar akvarista könyvek (54) | Külföldi akvarista könyvek (13) | Haltani szakkönyvek (8) | Ismeretterjesztés (20) | Akvarista lapok, folyóiratok (8) |

Magyar akvarista könyvek kategória fajböngésző

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük