| Megtekintve: 2 810

Elevenszülő fogaspontyok – Dr. Lányi György


Dr. Lányi György


Elevenszülő fogaspontyok


Guppik, mollik, plattik és díszhalrokonaik

Mezőgazdasági Könyvkiadó Vállalat, Budapest, 1989Tartalom:Állatbarát könyvek

Az elevenszülő fogaspontyok családjába tartozó halak — guppik, mollik, plattik, xifók és társaik legkedveltebb akváriumi díszhalak közé tartoznak A kezdő akvarista is találhat köztük számára megfelelő, igénytelenebb fajokat. A gyakorlott díszhaltartó viszont minden tudását latba vetheti újabb és újabb változatok kitenyésztéséhez. Az olvasó a tartási alapismereteken kívül megtalálhatja a könyvben a tervszerű tenyésztéshez szükséges genetikai fogalmakat és a jelenleg ismert valamennyi, akváriumban tartott eleven szülő fogasponty leírását. Az akvarizálással nálunk is, mint szerte a világon, a legtöbb kezdő az elevenszülő fogaspontyok valamelyikének első sikeres szaporítása kapcsán jegyzi el egy életre magát. A további öröm az újszülöttek viszonylag könnyű és gyors felnevelésével éri, hiszen az elevenszülő fogaspontyocskák világra hozott ivadékai jóval fejlettebben hagyják el az anya testét, mint az ikrázó halak nagy szikzacskójú utódai az ikraszemeket. Etetésük így mindjárt nagyobb méretű élő vagy műeledelekkel kezdődhet. A legtöbb faj környezetével, például a víz minőségével szemben sem nagy igényű, s mindez felettébb alkalmassá teszi őket, hogy első akváriumunk lakói legyenek.

Ám nemcsak a kezdőknek ideálisak az elevenszülő fogaspontyok, hogy velük szerezzék meg a díszhal-gondozás és -tenyésztés alapvető gyakorlatát. A tapasztalt akvaristák se mondanak le tartásukról, hiszen számos fajuk és tenyész-változatuk kimondottan problémahalnak tekinthető. Ugyanis kellő tapasztalattal párosult tenyésztői érzékkel egyre újabb meg újabb szín- és alakváltozatokat lehet eredeti (vad) törzseikből, illetve különféle tenyész-változataikból nemesítéssel létrehozni. Ez a tenyésztői lehetőség nagy genetikai változékonyságukból fakad. Tudományos családnevük – Poeciliidae – is e rendkívüli változóképességükre céloz, hiszen a poecilia szó egyaránt jelent tarkát, de változót is. Az is kedvező, hogy hamar ivaréretté válnak, így rövid idő alatt igen sok nemzedékük felnő. E halcsaládnak kivált két csoportjába, a Poecilia és a Xiphophorus nembe tartozó fajok külső bélyegeit hordozó gének változatos kombinációi miatt az elevenszülő fogaspontyok ideálisak az öröklődés törvényszerűségeit kutató genetikusok kísérleteihez és kedvelt alanyai az igényes díszhaltenyésztőknek az új díszhalváltozatok kitenyésztéséhez. Ezért foglalkoznak manapság is intenzíven a melegebb éghajlatú szabadtéri díszhalfarmokon, a hongkongi és a floridai díszhalgénbankok jól elkülönített medencéiben, kis tavaiban az elevenszülő fogasponty-tenyészváltozatok nagyüzemi tisztavonal-tenyésztésével és továbbnemesítésével. Ez a körülmény, valamint az amatőr tenyésztők nemes versengése, az akvarisztika mind szélesebb körű terjedése biztos záloga az elevenszülő fogaspontyok további akvarisztikai hódítóútjának.

Világszerte terjedő népszerűségükhöz az is hozzájárult, hogy a szúnyoglárvákat tizedelő falánkságuk miatt ezeket az új miliőhöz remekül alkalmazkodó újvilági halakat az összes többi földrész délszaki mocsaraiba, tavaiba s a mérsékelt övi országok termálvizeibe betelepítve, igen sokfelé elszaporították. Magyarország halfaunájának is tagjaivá váltak.

Lektorálta: Dr. Pénzes Bethen

Címlapfotót készítette: balu.ISBN:
963-233-136-2
Méret:
12 x 17 cm
Oldalszám:
260
Kötés:
ragasztott papírkötés
Példányszám:
Nyomtatta:
Dabasi nyomda
KÉPEK:
Katalógusba került:
2008-12-28 óta szerepel a katalógusban.
Frissítve:
2017-08-04 06:08

Adatok

Katalógusba került:

2008-12-28

Frissítve:

2017-08-04 06:08

Katalógus ID:

No. 5527


Kategória választó

Magyar akvarista könyvek (54) | Külföldi akvarista könyvek (13) | Haltani szakkönyvek (8) | Ismeretterjesztés (20) | Akvarista lapok, folyóiratok (8) |

Magyar akvarista könyvek kategória fajböngésző

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük