| Megtekintve: 3 110

Nagy akvarista kézikönyv – Thierry Maitre-Allain


Thierry Maitre-Allain


Nagy akvarista kézikönyv


Alexandra Kiadó, Pécs, 1995Tartalom:Valamikor a laboratóriumba bezárkózott tudósok számára volt fenntartva az akvarisztika világa, amely mára már mindenki számára elérhető közelségbe került. Egyre több az akvarisztikával foglalkozó kereskedő, egyre több a nyilvános akvárium és az akvarisztikai kiadvány… Egyre több gyereket és felnőttet ejt rabul a természetnek ez a csodálatos látványa, amellyel a mindennapi életünkben nem találkozhatunk, de amely az akvárium által mindennapossá válhat számukra. Szinte ugyanannyi „akvarista faj” létezik, amennyi halfaj: vannak a professzionalisták, a kezdők, a hobbiként művelők és a specialisták. Vannak olyanok, akik az akváriumuk rabjai, akik minden idejüket, minden energiájukat ennek a világnak szentelik, és vannak a lusták, akik csak a látványért rajonganak; fiatalok, kevésbé fiatalok, tudósok vagy neofiták (újonnan megtértek), aktívak, nyugdíjasok… Az akvaristák világa igen változatos, és innen ered a rendkívüli gazdagsága.

EGY KÜLÖNLEGES „ABLAK”

Az „ablak” kifejezést szokták használni a televízióra, amelyen keresztül a szobánkból a világot láthatjuk. Az akvárium is ehhez hasonló, ennek segítségével is kapcsolatba kerülünk egy másik univerzummal, amelyet számunkra kevéssé ismert élőlények népesítenek be. Természetesen figyelembe kell venni, hogy hol érvényesül a legjobban a szépsége: hol az a hely, ahol a dekoráció és a halak a lehető legesztétikusabb látványt nyújtják. Ekkor az akvárium olyan „ablakká” válik, amely magára vonja a figyelmünket, és lassanként másodlagos helyre száműzi a fényképeket, a képeket, sőt a televíziót is. Mintegy tíz év óta a nyilvános vagy félig nyilvános akváriumok egyre jobban fejlődnek. Az iskolákban valóban hasznos pedagógiai eszközt jelenthetnek, mivel lehetővé teszik az állatok megfigyelését olyan feltételek között, amelyek nagyon hasonlítanak a természetesre. Ugyanakkor az akváriumok nagyon hasznosak az orvosi területen is. Általában a domináns zöld szín, a csend és az élénk látvány rabul ejti a figyelmet. Találkozhatunk akváriumokkal egyes orvosok és fogorvosok várószobáiban, mozgásterápia-termekben; kórházakban, sőt pszichiátriai intézetekben is. Legújabban börtönökben is helyeztek el akváriumokat.

AKVARISZTIKA, TUDOMÁNY ÉS HALTENYÉSZTÉS

Az akvarisztika részt vesz a tudományos kutatások fejlődésének azon részében, amely a vízi környezetekre vonatkozik. A hasznos területek igen változatosak: állati és növényi biológia, szaporodás, táplálkozás, ökológia, viselkedés. Egyes fajokat arra használnak fel, hogy mérjék a szennyezett vagy annak tartott anyagok mérgező hatását. A haltenyésztés, az élőlények szaporítása táplálkozási célból hasonló vonásokat mutat az akvarisztikával. Mindkét esetben halakat tartanak fogságban és szaporítanak a lehető legjobb feltételek között.

Az akváriumok használata lehetővé teszi, hogy az ismereteket pontosítsák, például azon tengeri halak ivadékainak a nevelésével kapcsolatban, amelyeket emberi fogyasztásra szánnak. Az akvarisztika részt vehet a különböző okok miatt kihalással fenyegetett fajok megmentésében is. Az akvaristák tanulmányozzák a halak viselkedését, szaporodását, így elősegítik a fiatalok születését, amelyeket aztán visszavisznek a természetbe.

Ugyanakkor az akvarisztikát rendszeresen éri az a vád, hogy részt vesznek egyes környezetek, biotópok lerombolásában. Ez a vád részben alaptalan, ugyanis az édesvízi halak nagy része tenyészetekből származik; a tengeri fajokat viszont elsősorban a természetes környezetükben ejtik foglyul. Ám a foglyul ejtett halak valódi száma nincs arányban az akvarisztikai szükségletekkel a fogságban tartás és a szállítás rossz körülményei miatt. Ahhoz, hogy egy tengeri hal élve érkezzen az akváriumba, több példánynak el kell pusztulnia a kihalászásuk után a szállítás vagy az akklimatizáció ideje alatt! Ebben az értelemben a vádak igazak. A gyógymód erre az, hogy komolyabban kell ellenőrizni a halászatokat, javítani a technikákat, hogy az akvarisztika korlátozza a szélsőséges rablásokat, és ezáltal csökkentse a halak felesleges pusztulását.

Az EGYENSÚLY KUTATÁSA

Az az időszak, amikor az aranyhal egy edényben úszkált, már elmúlt, hiszen a mai akvárium ennél jóval több: ez a zárt környezet az újraalkotott természet „egy darabja”, amely az egyensúly folyamatos fenntartását igényli. A természetet nem zavarják meg nagy egyensúly-felbomlások, miután bizonyos törvények uralkodnak. Akvaristának lenni azt jelenti, hogy meg kell érteni ezeket a törvényeket, és újra kell őket alkotni egy lekicsinyített környezetben, ahol az állatok és a növények sűrűsége sokkal nagyobb. Az akvarista mindazoknak a jelenségeknek az irányítója, amelyek ebben a miniuniverzumban zajlanak le. Ez a látszólagos teljhatalom a valóságban egyetlen abszolút szabálytól függ: az eredménynek mindig természet közelinek kell lennie.

Az AKVÁRIUM, EGY KÜLÖN ÖKOLÓGIA

Ez a zárt környezet nemcsak elősegíti egy ökológiai jelenség megértését, hanem igen jó bevezetést nyújt egy olyan tudományágba, amely a múlt század végén tűnt fel, de csak az elmúlt 20 évben vált igen népszerűvé. Az ökológia nemcsak az emberrel és környezetével foglalkozik, mint ahogy azt sokan gondolják, hanem befed minden olyan kapcsolatot, amely az élőlények és a környezetük között áll fenn.

Az AKVARISZTIKA VILÁGA

Mint ahogy már az elején említettük, az akvarisztika világa igen gazdag, így számos akvarista, főleg a kezdők számára, akik elszigetelten tevékenykednek, különösen hasznos lenne, hogy felvegyék a kapcsolatot más akvaristákkal, akvarisztikai klubokkal és társulatokkal.ISBN:
963-367-105-1
Méret:
28 x 22 cm
Oldalszám:
288
Kötés:
Fűzött kemény papírkötés
Példányszám:
Nyomtatta:

KÉPEK:
Katalógusba került:
2008-12-28 óta szerepel a katalógusban.
Frissítve:
2008-12-28 02:12

Adatok

Katalógusba került:

2008-12-28

Frissítve:

2008-12-28 02:12

Katalógus ID:

No. 5532


Kategória választó

Magyar akvarista könyvek (54) | Külföldi akvarista könyvek (13) | Haltani szakkönyvek (8) | Ismeretterjesztés (20) | Akvarista lapok, folyóiratok (8) |

Magyar akvarista könyvek kategória fajböngésző

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük