| Megtekintve: 6 045

A Tanganyika- és Malawi-tó sügérvilága


Lukács László - Sinkó Gábor


A Tanganyika- és Malawi-tó sügérvilága


Balatonpress Kft., Siófok, 2009Tartalom:III. – bővített kiadás:

A Tanganyika- és a Malawi-tó sügérvilága egyedülálló a földkerekségen. A tavak változatosan szabdalt partszakaszait majdnem egészen a sügerek népesítik be. Páratlan forma- és színgazdagságuk a legszebb akváriumi díszhalak közé emelik őket. Fajonként változó, érdekfeszítő viselkedésmódjukat, néha szokatlan étkezési szokásaikat, valamint lenyűgöző szaporodásukat bárki nyomon követheti, aki a Lukács – Sinkó szerző- páros nagysikerű könyvének, harmadik, bővített kiadását fellapozza.

Az új könyv – az első két kiadás is az afrikai-sügéres társadalom Bibliájaként szolgál – 400 oldalon, 624 színes fotóval, 4 új és számos átdolgozott régi fejezettel, 58 új faj és 90 új színváltozat leírásával gazdagítja a sügérbarátokat.

A II. kiadás leírása:

A Tanganyika- és a Malawi-tó sügérvilága egyedülálló a földkerekségen. A tavak változatosan szabdalt partszakaszait majdnem egészen a sügerek népesítik be. Páratlan forma- és színgazdagságuk a legszebb akváriumi díszhalak közé emelik őket. Fajonként változó, érdekfeszítő viselkedésmódjukat, néha szokatlan étkezési szokásaikat, valamint lenyűgöző szaporodásukat bárki nyomon követheti, aki a Lukács – Sinkó szerzőpáros nagysikerű könyvének, második, bővített kiadását fellapozza.

Bevezető a második kiadáshoz:

Eltelt hat esztendő és örömmel nyugtázzuk: könyvünk, bár már jó két éve elfogyott, állandóan keresett cikk lett a magyar akvarisztika piacán, amit a hozzánk, a kiadóba és természetesen a szakboltokba érkező igények is bizonyítanak. Bizonyítják azt, hogy amikor könyvünket megírtuk, jó utat választottunk: igenis van kereslet a konkrét, igényes útmutatást nyújtó szakirodalomra. Bizonyítják azt, hogy a Tanganyika-Malawi sügérkedvelők tábora nem csökken, épp ellenkezőleg, egészségesen növekszik!

Ehhez az elváráshoz igazodva úgy döntöttünk, hogy a rögösebb utat választva, nem egy második hasonkiadással, hanem egy 164 oldallal bővített, áttipografált új könyvvel rukkolunk ki, amelyben az első kiadás csecsemőbetegségeit igyekszünk kijavítani, megtartva az eredeti koncepciót, de azt annál sokkal áttekinthetőbb formában jelenítjük meg. Természetesen az eltelt évek alatt sok minden történt.

1996-ban végre sikerült eljutnom a Tanganyika-tóhoz. A zambiai vizekben végzett búvárkodások és az ottani tapasztalatok egyértelművé tették, hogy az első kiadás alapjaival nem volt különösebb baj. Volt néhány dolog, ami viszont téves elképzelésnek bizonyult, azokat az ott látottak alapján korrigáltuk. Ami még a Tanganyika-tavat illeti, 1997-ben Zaire mint állam megszűnt létezni, területén megalakult a Kongói Köztársaság.

Remélem, a kedves olvasó nem érti félre, hogy ha a kongói partokról beszélünk, ez alatt természetesen mi nem a Kongó folyóra gondolunk, hanem a Tanganyika-tó Kongói Köztársasághoz tartozó partszakaszára. Sajnos a Malawi-tóról nem tudunk személyes tapasztalatok alapján történt javításokról beszámolni, itt a nemzetközi akvarisztikai életben történő nem- és fajkorrekciók azok az újdonságok, amelyekkel kénytelenek voltunk foglalkozni.

Összességében is több szó esik a két tóban élő sügerek rendszertani besorolásáról, nagyobb hangsúlyt helyeztünk az eredeti életterek megnevezésére és bemutatására, ezzel is kiemelve az ott élő fajok szín- és geográfiai változatok jelentőségét. Tartva magunkat az első kiadás legfőbb irányvonalához, ebben a könyvben is elsősorban a hazai akvarisztikában már előfordult Tanganyika- és Malawi-tavi sügerekkel foglalkozunk, de a nemzetközi akvarisztikai élet dinamikus fejlődése arra kényszerít bennünket, hogy bemutassunk néhány, már közismert, hozzánk még el nem jutott, de a közeljövőben várható fajt is.

Lukács László 2000. júliusISBN:
978-963-88036-2-7
Méret:
24 x 17 cm
Oldalszám:
391
Kötés:
papírkötés keménytáblás cérnafűzés
Példányszám:
Nyomtatta:

KÉPEK:
Katalógusba került:
2009-04-20 óta szerepel a katalógusban.
Frissítve:
2017-07-23 12:07

Adatok

Katalógusba került:

2009-04-20

Frissítve:

2017-07-23 12:07

Katalógus ID:

No. 5106


Kategória választó

Magyar akvarista könyvek (54) | Külföldi akvarista könyvek (13) | Haltani szakkönyvek (8) | Ismeretterjesztés (20) | Akvarista lapok, folyóiratok (8) |

Magyar akvarista könyvek kategória fajböngésző

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük