| Megtekintve: 5 499

2011 December díszhalai a Gébek

 

2011 December díszhalai a Gébek - Ikon

E havi halválasztásunk mindenképpen aktuális a közelgő Miklós-nap, azaz Télapó napja végett. Mégsem ez vezérelt elsősorban minket, hogy a mikulásgébet, e nem annyira ismert kis talajlakót válasszuk 2011. december hónap halának.

A gébek általános leírása és a fehérpofájú mikulásgéb ismertetése

Rhinogobius gobies
Rhinogobius gobies

A gébfélék méltánytalanul mellőzött halak a hazai akvarisztikában. Nyugat-Európában már egyre inkább elterjedtebbek ezek a fajok, hazánkban sajnos a legközönségesebb fajaikat is csak kevesen gondozzuk. A mikulásgéb viszont a gyakoribb fajok közé tartozik, így felmérhető, sajnos, nélkülözöttségük. Konkrétan, nem csak a mikulásgébre szeretnék szorosan vonatkoztatni.

Fő célunk az volt eme pompás kis hal kiválasztásával, hogy megpróbáljuk egy picikét is jobban megismertetni a gébeket olvasóink között. És hogy visszautaljak pár szó erejéig előbb megkezdett gondolatmenetemre a gyakori gébek kapcsán, hazánkban a mikulásgéb mellett első soron a darázsgéb és a farkfoltos díszküllő az ismertebb, viszont így is csak akvaristák töredéke rendelkezik eme érdekes halakkal. Az utóbbi időben egyes boltok listáin reménykeltően feltűntek a Mogurnda fajok kiegészülve pár ritkább fajjal, mint például a sárkánygébbel! Remélem, már nem kell túl sokat várnunk arra, hogy ezen különleges csöppségek vagy épp néhányukról szólva „vérmes ragadozók” szélesebb körben is ismertebbek és kedveltebbek legyenek.

Rhinogobius rubromaculatus
Rhinogobius rubromaculatus

A gébféléken belül sem általánosíthatunk. De alapvető, kisebb és békésebb fajaiknál maradva többségük jól társítható, békés, sőt néha félénk hal. Társaikat azért kell megválogatni, hogy gébjeink élelemhez jussanak, és ne legyenek folyamatos piszkálódás áldozatai. Egyfajos, sőt bizonyos fajok akár nano akváriumokba is remekül beilleszkednek.

Mindenképpen érdekes halakról van szó. Aki egyszer kicsit is komolyabban elkezd gébekkel foglalkozni, biztosan rájön, milyen egyedi halcsaládról van szó. Igazából nem is lehet azt a sok mindent írásban átadni, amit ezen kis halacskák nyújtani tudnak gazdáiknak. Hálás kis teremtményekről van szó, amik nagyon hamar közel kerülnek gondozójuk szívéhez!

Mogurnda mogurnda
Mogurnda mogurnda

Természetesen ez a sok szép és jó a mikulásgébre is egyaránt vonatkozik. Ki ne akarna egy akváriumot, ahol télen-nyáron kis télapók szorgoskodnak. A közelgő Mikulás-nap, sőt Karácsony ünnepe előtt mi sem lehetne jobb választás, mint ez a kis csoda. Remélem, most páran már elhatározták, hogy nekik a mikulás piros csokis-zacskója idén nem csokoládét vagy mandarint fog rejteni, hanem Rhinogobius duospilusokat!

Annyit még el kell így árulnom tenyésztésükről, hogy, mint a következő adatlapjukon is szerepel, nehéz. Tartásuk könnyűségével ellentétben a tudatos tenyésztés néha nem vezet sikerre. Elképzelhető, elég csak békén hagyni őket. Többféle praktikához is folyamodhatunk, enyhén sózhatjuk vizüket, fűtetlen, akár 15 C körüli vizet is produkálhatunk nekik, hala válogatja, fog-e ívni vagy nem. Valamennyi utód biztosan elő fog kerülni, ha más nem a tudatos tenyésztésnek ellenálló, „spontán ívó” szülőhalak köréből. Csövekbe ívik, ahol a hím gondozza a kicsiket, ikrákat. Sajnos nagyon lassan, akár több mint 2 hét alatt kelnek ki, ez is csökkentheti amúgy sem magas számú ikráját. Apró eleséggel etethetjük a kikelő kishalakat.. A hűvösebb víz tartásukhoz is nagyon hasznos lehet, a vízmozgás sem árt, hogy természetes, ázsiai élőhelyükhöz hasonlót alkothassunk!

Ezek után mi mást is kívánhatnék a kedves, érdeklődő akvaristáknak, mint boldog Mikulás-estét, és kellemes, meghitt karácsonyi ünnepeket!

Rhinogobius duospilus – Fehérpofájú mikulásgéb:

ELSŐ LEÍRÓJA:

Herre, 1935

CSALÁD:

Gobiidae

MÉRET:

4-4,5

°C:

20-25
°pH7

°Nk:

5-15

HELYIGÉNY:

55 liter

VISELKEDÉS:

közepesen társíthatjó jól

TÁPLÁLÉK:

mindenevő, de elsősorban ragadozó

HOL TARTÓZKODIK?:

alsó

ÉLETTARTAM:

~2-3

TERMÉSZETV. BES.:

TÉRKÉP (MAP); ELTERJEDÉSI TERÜLETE :
Fehérpofájú mikulásgéb - Rhinogobius duospilus elterjedési területe (distribution map)
Fehérpofájú mikulásgéb – Rhinogobius duospilus elterjedési területe (distribution map)

Kelet-Ázsia; Dél-Kína, Hong-Kong környéke, hegyvidékek

KÜLALAK ÉS JELLEGZETESSÉGEK LEÍRÁSA:
Alapszínezete ezüstszürke, rajta különböző sötétebb mintázat figyelhető meg. A torok és az úszók általában mintázottabbak. Csökevényes úszóhólyagja miatt nem úszik jól. Az aljzaton él, mellúszóira szívesen támaszkodik. Hosszúkás, lapos testű hal, nagy fejjel.
TARTÁSA ÉS TENYÉSZTÉSE:
Relative kis akváriumban is gondozható. Célszerű kisebb csoportban tartani. Fontos, hogy legyen elég búvóhelye, a dús növényzetet is kedveli. Szívesen pihenget nagylevelű növények (pl. Anubias) levelein. A hímek közt néha kisebb, de nem komoly összecsapások lehetnek, hierarchikus sorrendet alkothatnak. A vízparaméter-igényeiket nem nehéz kielégíteni, igazából nem nehéz őket tartani, aki már mondjuk a farkfoltos díszküllővel vagy darázsgébbel szerzett tapasztalatot a gébfélék csodás halainak tartásáról, belevághat ebbe a fajba is!
Arra ügyeljünk, hogy nyugodt társak kerüljenek mellé, nem szereti a túlnépesítést, és az őt zavaró lakókat. Ezért lehetőleg gébes akváriumunkban kerüljük a turkálós halakat, harcsákat. Remekül gondozhatóak egyfajos medencében is!Akváriumban lehetséges szaporításuk, bár kissé komplikált. Többször volt már sikeres, hazánkban is volt rá példa, de gyakorta különböző okok végett nem sikerül a kishalakat felnevelni, vagy a példányokat ívásra bírni. Azt fontos tudni, hogy rejtett helyre rakja ikráit, előszeretettel műanyag csövekbe például.

EGYÉB ELNEVEZÉSEK:

syn: Ctenogobius duospilus, Ctenogobius wui, Gobius duospilus, Gobius whitleyi, Rhinogobius wui.

Eng:White Cheek Goby, Hong Kong Goby, Red Cheeked Goby, Red Throated Goby.

Egyéb köznevei: Le Gobie de Hong Kong, Gobie à cou rouge, Hlavačka kouzelná, Saumaturpatokko, Weißwangen-Grundel, Белощекий бычок, vitkindade gobyn.

Rhinogobius duospilus
Rhinogobius duospilus
Rhinogobius duospilus
Rhinogobius duospilus
Rhinogobius duospilus
Rhinogobius duospilus
Rhinogobius duospilus
Rhinogobius duospilus
Írta: mark24.

Kategória választó

Anno… (10) | Akvárium és Terrárium folyóirat (3) | 1956 (3) | 1. szám (3) | Díszhalak etetése (12) | Díszhal betegségek (4) | A hónap díszhala (44) | 2011 (3) | 2012 (12) | 2013 (12) | 2014 (12) | 2015 (6) | Díszhal tenyésztés (4) | Cikkek (8) |

2011 kategória fajböngésző

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük