| Megtekintve: 5 638

2012 Április díszhala: a napfény császársügér

 

2012 Április díszhala: a napfény császársügér - Ikon

Elérkezett április is, amelyik hónap egy nagyszabású országos rendezvénnyel kezdődik, amin nem más képviselteti magát, mint Heiko Bleher, így 18 év után újra Magyarországon!

Aulonocara baenschi

De hogy a börze és konferencia izgalmait kipihenve, az Akvárium Magazin újabb számára várva is legyen valami olvasnivalója érdeklődő akvarista közösségünknek, folytatjuk a Hónap hala kezdeményezést a 2012 Év díszhala egy további esélyesével. Ígérem, nemsokára az Év díszhala idei második cikke is olvasható lesz. Addig is, íme, a napfény császársügér!

Aulonocara baenschi - napfény császársügér
Aulonocara baenschi – napfény császársügér

Az Év díszhala kezdeményezés első évének egyik esélyese volt ez a faj, ami a 4. helyen végzett holtversenyben a tarka páncélosharcsával (Megalechis thoracata). A mi honlapunkon leadott szavazatok tekintetében viszont épphogy a császársügér aratott győzelmet.

És hogy miért is került a megszavazható fajok listájára eme pompás faj? Az indok több szempontból is megközelíthető. Mindenképpen szerettünk volna egy sügérfélét is „nevezni”, így őrá esett választásunk, mivel egy eléggé szép, viszont nem a legelterjedtebb fajról lévén szó. Ezen felül mindenképpen szem előtt tartottuk azt is, hogy veszélyeztetett faj legyen, így „több legyet ütve egy csapással”. Megismertethettük eme csodás afrikai sügért az olvasókkal, és vele együtt felhívhattuk a figyelmet az afrikai nagy-tavak néhány esetben fenyegetett, de bizonyosan egyedi és megőrzendő világára! Természetesen az 1-2 mondatos szavazásindokló szövegecskénél az alapos akvarista többet vár, úgyhogy most érkezett el az ideje annak, hogy bővebben kifejtsük ezeket a tényezőket (is)!

Aulonocara baenschi - napfény császársügér
Aulonocara baenschi – napfény császársügér

Sügérünk magyar neve egyértelműen lefesti lenyűgöző színezetét. A napfény császársügér igazán kifejező név rá, több szempontból is. Azon felül, hogy rendszertanilag is az ún. császársügérek közé tartozik, megjelenése és impozánssága is egyaránt szó szerinti császári sügérré teszi! Ezen felül ragyogó aranysárga színére tökéletesen illik a napfény jelző! Node halunk nem csupán aranysárga!

Úszóinak szegélyein, illetve tenmagukban szép halványkék minták vannak, testét kék csíkok szelik. A torokrész szintén tündöklő kobaltkék mintában pompázik. Ezen felül már pirosas színvariációkban is beszerezhető halról van szó, mivel több változatát találták meg és tenyésztették ki. Sajnos nőstényeik nem ilyen színpompásak, ők egyszínű szürkék. Esetenként arany-kék császársügér néven is összefuthatunk vele.

Latin tudományos elnevezése Aulonocara baenschi; Meyer és Riehl írta le 1985-ben. Az Aulonocara genus szerény véleményem szerint egyaránt színpompás császársügér-fajokat taglal. Vannak különböző, hihetetlenül szép kobaltkék és rubinvörös variációk, illetve fajok, de nekem még az eddig említetteken kívül az aranyhomlokú császársügér (Aulonocara maylandi ) is szimpatikus faj, nem túl hivalkodó színezetű, viszont színösszeállítottsága engem lenyűgöz. A császársügérek nagyon színes élővilágot képesek alkotni, de alaposan végiggondoltan bánjunk elhelyezésükkel. Először vegyük figyelembe azt, ha csak egy színvariációból mindkét nemből származik egyedünk, másik variációt ne társítsunk velük, mivel egybeívásukból nem kívánt basztard utódok származnak. Aki viszont császársügérekkel kíván egy színpompás, „színkavalkádos” medencét létrehozni, érdemes többféléből csak hímeket válogatnia.

Aulonocara baenschi - napfény császársügér
Aulonocara baenschi – napfény császársügér

De most kanyarodjunk vissza havi „áldozatunkhoz”! Sügérünk kb. 10-15 cm-re nő meg, tehát nem minősül olyannyira nagy halnak. Nem kifejezetten agresszív, ha jó a társítás és van kellő hely, nyugodtan viselkedik. A talajt túrhatja, a növények tekintetében az Anubias fajok és a Cryptocoryne aponogetifolia ajánlott. Előfordulhat, hogy a hímek a hasonlóan sárga halakat nem kedvelik túlságosan… Több hím esetén persze nagy akváriumra van szükség, mivel revírvédő sügérfélékről van szó. Viszont ha ez a faj mellett tesszük le voksunkat, akkor 1-2 hím és 4-5 nőstény egyed egy 250 és 300 liter közötti akváriumban békés otthonra lelhet. Köves medencét illik berendezni sügéreinknek, kőbúvókkal együtt, sziklás terepet. Aljzatnak apróbb szemű sódert válasszunk. Mészköveket is alkalmazhatunk, keményvizes hal. És hogy mi is igazolja keményvizes származását? Hát természetes élőhelye!

Halunk a Malawi-tó Kande-szigetének környékéről származik. A Malawi- és a Tanganyika-tó köztudottan keményvizes, így az onnét származó sügérfélék sem tarthatóak lágy vízben. Ezért én 20-25 Nk körüli értéket tartok megfelelőnek. Magát a növényeket ugyan nem eszi meg, de mint írtam, azért szükségesek az erősebb fajok, nehogy könnyen kitúrja őket. Ezen felül az erős szűrésről és szellőztetésről sem árt gondoskodni, megfelelően sok kiúszóteret is hagyva ezzel együtt. 25 és 28 C° közötti vízhőmérsékletet állítsunk be, amihez semleges-enyhén lúgos (7-8) pH-érték társuljon! Társítani remekül lehet nagyobb termetű harcsafélékkel (Synodontis), illetve szintén a harcsákhoz tartozó algázókkal, bár ők nem biotóp fajok (gibiceps, plekó)!

Táplálására sokféle eleség megfelel. Ragadozó, ezért lehetőleg húsosabb bázisú eleségen tartsuk. A haltápgyártó cégek igyekeznek a lehető legtöbb halcsoportnak „személyre szabott” eleségeket készíteni, így ez nincsen máshogyan a nagytavi-sügérfélék esetében sem. Lehet kapni zöld és pirosas színű eleségeket, amik zöld vagy húsos beltartalomról árulkodnak. Természetesen nem muszáj húsos alapú száraz táplálékon tartani halainkat. Különféle kishalak, garnélarákocskák, speciális húsos mixek (alaposan válogatott húsfajtákkal, nem kaphatnak csak úgy minden félét!) illetve fagyasztott eleségek lehetnek megfelelőek. Tubifexszel és szúnyoglárvával eleinte óvatosan bánjunk, amikor például szoktatunk, bár nem mbuna sügérek, nem árt óvatosan bánni bélrendszerük egészségével!

Aulonocara baenschi - napfény császársügér
Aulonocara baenschi – napfény császársügér

Akváriumban tenyészthető halról van szó! Hogy ez hogyan is működik, az alábbiakban kiderül: A tenyészhalakat jó minőségű élő és fagyasztott eleségen tartsuk, hogy jó kondícióba kerüljenek. Célszerű őket egyfajosan tartani 1 hím 3 nőstény arányban akár. A hím megtisztít és véd egy laposabb követ, vagy ás egy gödröt az aljzatba. A nőstény lerakja ikráit, melyeket egyből szájába szed, lévén szájköltő faj! Az ikrákat a hím a nőstény szájában termékenyíti meg.

Az ikrákat a nőstény majd’ egy hónapig forgatja (szájában kelti), ezután már önállóan táplálkozó kishalakat enged el, amiket apró élő eleséggel (pl.: Artemia nauplia) indíthatunk. A nőstényt helyezzük külön akváriumba, amikor kicsinyeit elengedi, mert a tartó/tenyésztő medencében az eredményes nevelés kétesélyes. Mivel a nőstény ez idő alatt semmit sem eszik, nagyon legyöngül. Erősebb társai könnyen túlüldözhetik, ami végzetes is lehet számára. Ezért érdemes kicsit külön tartani, hogy megerősödjön, mielőtt visszahelyezzük. Gyakran célszerűbb úgymond meghánytatni az anyát, azaz a kicsiket mesterségesen kiköptetni vele. Így a nőstényt a legyöngüléstől megkíméljük, hamarabb regenerálódik és folytathatja az életét, szaporodását a közös medencében, a kishalakat pedig mesterséges módon felneveljük.

Aulonocara baenschi - napfény császársügér
Aulonocara baenschi – napfény császársügér

Miért is veszélyeztetett fajok az afrikai nagytavi-sügérek egy részt? Több ok végett is. Az egyik példának okáért a túlhalászás lehet. Jelentős részük még mindig vadbefogott, így ez nagy károkat okozhat, ha nem megfelelő koordinációval végzik. A vízszennyezés további gondokat okoz, az alapvetően tiszta tavakban, bár szerencsére ilyen szempontból nem olyan súlyos a helyzet.

További ok, ami például a Viktória-tóban is megmutatkozott, a nílusi sügér gazdasági okok végetti betelepítése. A Viktória-tóban őshonos, hihetetlenül színpompás Haplochromisok egy csapásra megritkultak a gyakorlatilag ismeretlen, nagyra növő ragadozó sügér miatt, ami gyorsan szaporodik, mivel természetes ellenségei itt nincsenek. Ezt a lehalászása szerencsére mérsékli, bár nem szabadott volna eme törékeny élővilágokat elárasztani étkezési sügérfélével. A Malawi-tóban a császársügérek számítanak a veszélyeztetettség egyik példájának, bár szerencsére ők még nincsenek olyan komoly, súlyos és fenyegetett helyzetben, mint a Viktória-tavi Haplochromisok!

Bár az általános vegyes-társas akváriumok lakóihoz képest szűkebb réteghez szól a napfény császársügér ajánlása, mégis különösen ajánlom ezt a fajt mindazoknak, akik kedvet éreznek magukban egy ilyen szépséges afrikai faj tartásának megpróbálásában. Aki eredményeset tartja, azt ezen felül már csak a tenyésztésre tudom buzdítani!

Aulonocara baenschi – Napfény császársügér:

ELSŐ LEÍRÓJA:

Mayer, 1985

CSALÁD:

Cichlidae

MÉRET:

hím 15 cm, nőstény 13

°C:

25-28
°pH7-8,5

°Nk:

12-25

HELYIGÉNY:

250 liter

VISELKEDÉS:

társíthatósága viszonylagos

TÁPLÁLÉK:

mindenevő

HOL TARTÓZKODIK?:

az összeset bejárja, de elsősoron a középső szint

ÉLETTARTAM:

~8-10

TERMÉSZETV. BES.:

TÉRKÉP (MAP); ELTERJEDÉSI TERÜLETE :
Aulonocara baenschi - Napfény császársügér elterjedési területe (Map)
Aulonocara baenschi – Napfény császársügér elterjedési területe (Map)

Kelet-Afrika, Malawi-tó, Nkhomo zátony (8 kilométerre Benga településétől) közelében, továbbá Maleri, Nankoma, Nakatenga, Namalenje és Mumbo szigetének környéke.

KÜLALAK ÉS JELLEGZETESSÉGEK LEÍRÁSA:
Magasabb testfelépítésű, nagyobbacska termetű sügérféle. A fej csúcsos. Színezete gyönyörű. Az alapváltozat aranysárga, torka kék, és hátúszójának szegélye világos.
Létezik narancsos és vörös színváltozata is.

TARTÁSA ÉS TENYÉSZTÉSE:

A napfény császársügérhez van egy nagyon hasonló faj, vagy valamilyen alfaj, aminek tudományos helye még nem tisztázott, a következő variánsai fordulnak elő, melyeket általában az A. baenschi-vel együtt emlegetnek:

– Aulonocara spec. „stuartgranti maleri”
– Aulonocara spec. „stuartgranti maleri Nankoma”
– Aulonocara spec. „stuartgranti maleri Cidunga” (Narancsos nyaki részével kitűnik a sügérkavalkádból!)
– Aulonocara „Red Rubin” (Nagyon szép piros színekben tündököl!)
– Aulonocara „Super Red Selected” (Az A. jacobfreibergi „Eureka” mellett az egyik legszebb vörös színezetű császársügér!)
A tündöklő vörös színezet csak plankton és spirulina etetésével tartható fenn!

A szaporítása nem olyannyira egyszerű, de egy gyakorlottabb császársügéres már meg tudja oldani. Szájköltők, a nőstényektől bizonyos idő után érdemes lehet elvenni a kicsiket, melyek száma 20 és 50 között változik általában. Fontos tudni, hogy nem érdemes más császársügérekkel társítani, mivel összeívásaikból nem kívánt keverékek keletkezhetnek! A nőstények ezüstszürke színezetükkel nem olyan színesek mint a hímek, ezért gyakran a hatalmas bemutató medencékben csak hímeket gondoznak, és így több fajt és változatot tarthatnak együtt. Nem agresszív sügér, de kell a kellő férőhely, hogy békében kijöjjön az akvárium más lakóival is. Ajánlott kövekből búvóhelyeket építeni. A külső szűrő fontos, a tiszta vizet kedveli. Élettani csoportja szerint nem mbuna sügér. Más malawi sügérekkel (pl.: Nimbochromisok, mbunák) társíthatóak, mi több, megtűrik maguk mellett minden további nélkül a nagyobb testű csíkféléket, algázókat, hátonúszó és egyéb más harcsákat, sőt, bizonyos társításokban keményvíz-igényük végett még kalászhalakkal is társítják őket.
Növényzetet ültetni felesleges, maximum Anubiasokkal próbálkozzunk, pár tővel a háttérben!
Etetésüket célszerű, ahogy azt már említettem, spirulinával, planktonnal és speciális malawi-tavi sügértáp-keverékkel megoldani!

Sajnos, mint sok más Aulonocara-császársügér a megritkult, veszélyben lévő fajok közé tartozik, ezért is lennének sokkal jobbak az akváriumban tenyésztett halak a vadonból befogottakkal szemben, amiket csak esetleges vérfrissítésre szabadna használni. Törekedjünk megvédeni e csodás ökoszisztémákat, hisz a kelet-afrikai nagytavak élővilága egyedülálló a földkerekségen, a Viktória-tóval történt katasztrófa épp elég (a nílusi sügér betelepítése végett az őshonos Viktória-tavi sügérek, tilápiák és az elképesztően színpompás Haplochromisok súlyos veszélybe kerültek, többjük már közel a kipusztulás szélén áll)!

EGYÉB ELNEVEZÉSEK:

Arany-kék császársügér;

syn: .

Eng: Nkhomo-Benga Peacock, Yellow Peacock Cichlid.

Egyéb köznevei: New yellow regal, Nkhomo-benga peacock, Yellow peacock, Keltakeisariahven, Baenschs Malawibuntbarsch, Yellow Regal-Buntbarsch, Chisawasawa.

Kategória választó

Anno… (10) | Akvárium és Terrárium folyóirat (3) | 1956 (3) | 1. szám (3) | Díszhalak etetése (12) | Díszhal betegségek (4) | A hónap díszhala (44) | 2011 (3) | 2012 (12) | 2013 (12) | 2014 (12) | 2015 (6) | Díszhal tenyésztés (4) | Cikkek (8) |

2012 kategória fajböngésző

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük