| Megtekintve: 12 103

2012 Februári kedvencünk: a gyöngy dánió

 

2012 Februári kedvencünk: a gyöngy dánió - Ikon

2012. Év díszhala második legnagyobb esélyese.

Az utóbbi pár évek legfelkapottabb nanohala.

A legújabban felfedezett fajok legkeresettebbike.

És még sokáig sorolhatnám a jelzőit február hó díszhalának!

Danio margaritatus

Feltételezem, a legtöbben már ráismertek, a tél utolsó hónapjában nem más hal kerül a középpontba, mint a gyöngy dánió (Danio margaritatus), közismertebb nevén a galaxy razbóra!

Úgy döntöttünk, hogy az Év díszhala pályázat esélyeseit nem hagyjuk figyelmen kívül, hiszen sokan őrájuk szavaztak, így számottevőbb érdeklődésre tarthatnak számot. És mint egy elégtételt véve, bár Év díszhalai nem lehettek, a Hónap hala címet viszont mindegyikük megkaphatja, ezért sincsenek vesztesek a mi mezőnyünkben!

No de lássunk is hozzá témánkhoz:

Danio margaritatus - gyöngy dánió
Danio margaritatus – gyöngy dánió

A gyöngy dániónak magyar nyelven több szinonimája is ismeretes. Ezek között szerepel például a tejút dánió vagy a galaxy razbóra, hogy csak a gyakoribbakat említsem! Latin tudományos neve Danio margaritatus. Több latin névváltozáson esett már át, először Microrasbora sp. galaxy-ként ismerhettük meg, majd a Celestichthys margaritatus következett. Ezek után állapodott csak meg jelenleg elfogadott, végleges nemében, ami a Danio-k közé sorolja.

2006-ban találták meg az Inle-tóban, ahonnét például a vörösorrú gyémántrazbóra is származik. Leírója Roberts volt. A M. sp. galaxy nevet felfedezésekor kapta, a Celestichthysek közé 2007-ben került, majd a pontos DNS-vizsgálatoknak hála véglegesítették (legalábbis egyelőre) helyzetét 2008-ban. Hazánkban aránylag újdonságnak számít, csak néhány éve kapható. Sajnos elterjedését némiképp gátolja, hogy 600 és 1000 Ft közötti ára van egy darabnak ezen fajból, és igenis nagy rajt igényel, hogy egyáltalán mutasson is… Ennek ellenére népszerű, közkedvelt és aránylag jól eladható hal.

Danio margaritatus - gyöngy dánió
Danio margaritatus – gyöngy dánió

Mint azt már említettem, az Inle-tó a természetes élőhelye, ami Ázsiában, azon belül is Burmában található. A tónak is elsősorban csak a keleti részén vannak populációi. Ezért is nagyon-nagyon fontos akváriumi tenyésztése, mivel kedvelt hal lévén már most túlhalászták veszélybe sodorva ezzel vad populációit, állományát. Az IUCN Red List felmérései alapján jelenleg nem számít veszélyeztetett fajnak, de nem árt óvatosan bánnunk törékeny populációjával, mivel ha ezt egyszer megbolygatjuk, meginogtatjuk, akkor már csak nehezen építhető vissza, hiszen egy alapvetően is bizonytalan vad állománnyal rendelkezik, kevés a pontos felmérés róla.

A nőstények tompább, kevésbé hivalkodóbb színezetűek, mint a hímek, illetve ők jóval „kövérebbek” az ikrateltség végett. Színezete elképesztő, kékesfekete és aranyszürkésbarna árnyalatok alkotják alapszínezetét, amin egy galaxishoz hasonlóan vannak gyémántfényű kis foltocskák. Az úszók vörös csíkozásúak! Csapatban pompás látvány nyújt, nem véletlenül nagy kedvenc világszerte!

Danio margaritatus - gyöngy dánió
Danio margaritatus – gyöngy dánió

Azt kell, hogy mondjam, a galaxy razbóra, sőt, hogy pontos legyek a gyöngy dánió divathal! Kifejezetten az. Durva kifejezés lenne azt mondani rá ugyan, hogy közönséges, „kommersz”, viszont a divathal kifejezés őrá teljesen illik, hiszen majdhogynem mondhatom, ’napjainkban mindenki galaxy-t akar’. Persze ez is túlzás lenne így, de szemléltetésnek megfelelő. Világszerte az egyik legnagyobb új-kedvenc az akváriumokban. „Nano akváriumok elmaradhatatlan kelléke”. Bizony, bizony…

Napjainkban oly divatosak lettek a 30-40 literes, kis kocka alakú medencék. Garnélák, csigák és egy, esetleg kétféle hal alkotja a dús növényzetű élő sarok lakosságát. Nem kell nagy hely, sem technika eme akváriumoknak, bármelyik íróasztalon elférnek. És igen, a gyöngy dánió kiszorította gyakorlatilag minden eddigi nano-akvárium-lakót jól megérdemelt helyéről. Persze, ez nem azt jelenti, hogy senkinek nem kell törperazbóra, Endler-guppi és más hasonló fajok, de messze a galaxy a tán legkeresettebb.

Mindösszesen 2-3 cm-re nő meg, így 30-40 literes medence már bőségesen elegendő lehet gondozására. 40 literre úgy körülbelül 6-8 darab halat számíthatunk. Érdemes legalább 8, sőt akár 10 fölötti példányszámban tartani, különben színezete nem lesz olyannyira tündöklő, és félénken fog a növények közt bujkálni. Ettől függetlenül a dús növényzet messzemenőkig fontos. Ajánlott, célszerű fekete kavicsaljzatot tölteni medencéjébe. Amennyiben nem lesznek bajuszos, talajtúró fajok, bár nem a legtermészetesebb, fekete bazaltzúzalékot helyezzük alulra, fekete hátteret kerítsünk, növényesítsünk dúsan, és szórt megvilágítással emeljük még inkább színeit. Egy több hímet is tartalmazó csapat apróbb erőfitogtatásai során elképesztő színeket produkálnak; csapatban!

Danio margaritatus - gyöngy dánió
Danio margaritatus – gyöngy dánió

Nagyon békés rajhal. Persze lehet 40-50 literben már társítani is, de ha ez a társítás harcsákat, csíkokat is tartalmaz, akkor viszont a bazalttalajt kerülni célszerű. Ebben az esetben már törpe Corydorasok (pygmaeus, habrosus, hastatus), és Otocinclusok gond nélkül tarthatóak vele. Csigák, garnélák alapvető társai. Minden féle-fajta problémától mentesen társíthatjuk más törpe pontyfélékkel (törperazbórák, Microrasbora-k, stb.), illetve például Pseudomugil fajokkal is. Nagyobbacska halak tápláléknak tekintik még a kifejlett egyedeket is, ezért hasonló méretű fajok társaságát részesítsük előnyben.

Nem annyira melegigényes, 24-26 C-al megelégszik. A pH érték az enyhén savas és enyhén lúgos között változhat nyugodtan, 5,5-7,5 problémamentes. Az nk-értéket, vagyis a vízkeménységet mérsékelten lágyan próbáljuk tartani, úgy 5 és 15 között. Érdemes erősebben szűrt kristálytiszta, oxigéndús medencébe helyezni. Betegségekre különösebb érzékenysége nincsen. Vizét kezelhetjük égertobozzal, tőzeggel, vagy Tebang-levéllel. Ezek elszínezik a vizet teaszínűre, és kellően savasíthatják is. A Tebang-levél (indiai mandulafa – Terminalia cattapa) ezen felül még egy kis fertőtlenítő antibakteriális hatással is van, a garnélák például szívesen fogyasztják.

A berendezésre különösebben nem igényes, lehetnek kövek, fák, tetszés szerint. A dús növényzetre ügyeljünk, elöl kis úszóteret hagyva.

Danio margaritatus - gyöngy dánió
Danio margaritatus – gyöngy dánió

Etetése: Nem nevezhető válogatósnak; DE! Nem fogyasztja el a szokásos lemezes/granulált tápokat, méretük végett. Viszont léteznek kisebb halaknak, nevelő eleségként gyártott tápok is, melyek több szemcseméretben készülnek általában. Közöttük találunk liszt finomságúakat, és őrölt, morzsolt szemcseméretűeket is. Ha lehet, utóbbit válasszuk. Persze, a lemezek apróra darabolását mi magunk is könnyen elvégezhetjük pusztán ujjunkkal, vagy mozsárszerű alkalmatossággal. Ezen felül élő és fagyasztott eleséget kapjon inkább. Színei sokkalta szebbek, ha utóbbiakkal etetünk. Díszállat-üzletekben kaphatóak különféle fagyasztott készítmények, eledelek (cyclops, artemia, dapnia, szúnyoglárvák, stb…). De mi magunk is nevelhetünk, tenyészthetünk, vagy épp szedhetünk élő eleségeket is! Nem nagy ügy Artemiát keltetni, vagy éppenséggel mondjuk banánférget nevelni, vágott grindált is kaphatnak természetesen. Papucsállatka is tenyészthető otthon nyugodtan. Szedhetünk nekik cyclopsokat, daphniákat, szúnyogálcákat bátran. Ha egy vödör esővizet kihelyezünk, a szúnyogok nyáron belepetéznek, és folyamatosan gyűjthető lesz a friss, élő fekete szúnyoglárva!

Mint írtam, akváriumban tenyészthető. Dús növényzetű akváriumban, ahol csak őbelőlük van nagy raj, és apró eleséget kapnak, amiből esetleges kicsiknek is jut, akkor biztosan ráakadunk néha 1-1 porontyra, amik így is felcseperedtek. Tervezett tenyésztéssel viszont még több eredményt érhetünk el. Kis tenyészakváriumba beállítjuk a vizet. A lágy víz mindig jól jön. Jávai mohával kibéleljük, esetleg ikrarácsot, perlonvattát használunk (a moha a legjobb tán). A szülőket este tesszük ki, másnap hajnalban már akár ívhatnak is. Akár párban, akár csapatban tenyészthetőek. Az ikráikat (úgy 30 db átlagosan) a növénybe rejtik, de érdemes őket ívás után kihalászni, és visszahelyezni tartó medencéjükbe, mivel veszélyt jelenthetnek ivadékaikra. Ha 24-25 C-t állítunk be, néhány nap múlva már ki is kelnek, két héttel az elúszás után színesednek. Kezdetben apró élő eleséggel próbálkozzunk (frissen kelt artemia, papucsállatka), vagy folyékony ivadéktáppal. Az infusoriásodásra érzékenyen reagálhatnak, ezért a tojássárgáját lehetőleg kerüljük. Később apró, por finomságú eleséget, artemiát kapjanak, ezek után etethetőek csak őrölt lemezes tápokkal.

Jól beszerezhető, kedvelt divathal. Tartása nem túl problémás, ezért nem kell túlságosan tapasztaltnak lenni hozzá.

Mindenkinek sok szerencsét és sikert kívánok eme pompás kis lények eredményes gondozásához, esetleg tenyésztéséhez!

Danio margaritatus – Gyöngy dánió:

ELSŐ LEÍRÓJA:

Roberts, 2007

CSALÁD:

Cyprinidae

MÉRET:

2-3

°C:

24-26
°pH5,8-7,5

°Nk:

2-10

HELYIGÉNY:

45 liter

VISELKEDÉS:

békés, rajhal

TÁPLÁLÉK:

mindenevő

HOL TARTÓZKODIK?:

leginkább középső

ÉLETTARTAM:

3-4

TERMÉSZETV. BES.:

adathiányos
TÉRKÉP (MAP); ELTERJEDÉSI TERÜLETE :
Danio margaritatus - gyöngy dánió elterjedési területe (distribution map)
Danio margaritatus – gyöngy dánió elterjedési területe (distribution map)
KÜLALAK ÉS JELLEGZETESSÉGEK LEÍRÁSA:

A gyöngy dánió nevét gyöngyház módjára csillogó, színjátszó színeiről kapta, és emiatt is vált az egyik legvonzóbb akváriumi halunkká. Háta zöldes, a kékes-lilás alapszínű gyöngyházfénnyel ragyogó – a dánió-félék között kissé tömzsinek ható – testét narancssárga-vörösen irizáló aranyszínű pettyek ékesítik. Úszói vörösen és feketén csíkozottak, mely színek a villásalakú farokúszón is fellelhetők, de itt a vörös szín mintha faroklapát folytatását imitálná. Páros bajusza van.

Ivari különbségek: A hímek karcsúbbak és színesebbek a nőstényeknél, akik általában kisebbek is náluk (1,5 cm-esek). A nőstények az ikrák miatt teltebb alakúak, és a hasukon világos folt figyelhető meg. A hímek száján apró feketeszínű pontok találhatóak, mely jegy a nőstényeken nem fellelhető. Szaporodási időszakban a hímek színei felerősödnek, a nőstények ivarnyílásánál pedig egy sötét folt jelenik meg. A kezdetben csíkos fiatal halakon fokozatosan jelenik meg a jellegzetes csillag mintázat.

Természetes élőhelyén néhol előfordul egy sárgás-okker színű változata, az úgynevezett „sárga gyöny dánió”.

TARTÁSA ÉS TENYÉSZTÉSE:

Mivel jellegzetes csapathal, legalább 8-10 példányt tartsunk belőlük. Szeretik a világos, sok növényzettel ellátott kristálytiszta vizű akváriumot. Nem túl igényes faj, de ha szaporítani szeretnénk, ezt elő kell segítenünk néhány dologgal. Biztosítsuk számára hazájában leginkább megszokott vízkörülményeket (azért leginkább, mert élőhelyén eléggé kiszámíthatatlan a vízjárás), melyet félkemény jellegűre (pl. ozmó- és csapvíz keveréke) és 24 °C körüli hőmérsékletűre állítsunk be. Ez ugyan javasolható, de ha nem áll rendelkezésünkre ozmó berendezés, a jól előkészített csapvízben is vidáman megvannak. Kisebb hőmérséklet ingadozásra sem érzékenyek. Kitűnően társítható más, békés természetű, hasonló méretű fajokkal, úgymint más dánió fajok, pontylazacok, törperazbórák. Akváriumát jól takarjuk le, mert hajlamos az ugrálásra.

Táplálása nagyon fontos, adjunk számukra minél több és változatosabb élő eleséget (planktonikus táplálékot, artemiát, mikrót, stb.), amit bátran kiegészíthetünk kiváló minőségű száraztáppal is. Naponta kétszer etessük őket.

Megfelelően tartott halaink akár a közös medencében is leívnak, de ha szaporításával jó eredményeket akarunk elérni (ami erősen ajánlott, hiszen eredeti élőhelyükön – pont az akvaristáknak való féktelen gyűjtés miatt – létszámuk alaposan megcsappant), akkor külön ívassuk le őket. Ehhez szükségünk lesz egy kb. 15 literes medencére, melybe szivacsszűrőt, fűtőtestet és ívató növényt (jávaimohát, Myriophyllumot, egyéb finomgyökerű vagy levelű növényt) helyezzünk el. Nagyon fontos, hogy olyan helyre állítsuk a tenyészmedencét, ahol a reggeli fény közvetlenül éri azt. A víz paramétereit 8 °Nk körülire, semleges Ph-júra, a hőmérsékletet 25-26°C-osra állítsuk be. Párosával szaporíthatjuk, egy élénk színű hímmel egy jól beikrásodott nőstényt helyezzünk át az előkészített medencébe. Általában már másnap elszórják ikráikat, melyek száma nagyjából 30 lehet. A lárvák kb. 3-4 nap alatt kelnek ki, majd elúszás után apró élőeleséggel (papucsállatkák, infuzórium) vagy púder minőségűre tört jó minőségű száraztáppal indíthatók. Jó megvilágításról és kétóránkénti etetésükről gondoskodjunk. Ha egy kicsit megnőttek Artemia naupliuszaival kínáljuk meg az ivadékot. 3 hónapos korukra színezetük kifejlődik.

Színeik is csak csapatban, dús növényzet és sötét talaj esetén mutatkoznak igazán. Égertobozzal vagy tebang-levéllel kezelhetjük vizüket! Új faj, csupán pár éve fedezték fel! Sajnos elterjedésének drága ára is határt szab, de ennek ellenére mégis szinte rohamos a kereslet iránta. Ez odáig vezet sajnos, hogy élőhelyén a faj egyre inkább fogyatkozik, fennáll a veszélyeztetetté válás veszélye is.

EGYÉB ELNEVEZÉSEK:

tejút dánió, galaxy dánió, galaxy razbóra;

syn: Celestichthys margaritatus, Microrasbora sp. „Galaxy”, Rasbora toei.

Eng: Galaxy Rasbora, Fireworks Rasbora, Chilli Rasbora, Celestial Pearl Danio.

Egyéb köznevei: Dánio perlové, Perlhuhnbärbling, Hemelse Pareldanio, Stjernedanio.

Gyöngy dánió a halkatalógusban: katt!

Kategória választó

Anno… (10) | Akvárium és Terrárium folyóirat (3) | 1956 (3) | 1. szám (3) | Díszhalak etetése (12) | Díszhal betegségek (4) | A hónap díszhala (44) | 2011 (3) | 2012 (12) | 2013 (12) | 2014 (12) | 2015 (6) | Díszhal tenyésztés (4) | Cikkek (8) |

2012 kategória fajböngésző

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük