| Megtekintve: 7 170

2012 Január hó hala: a rózsalazac

 

2012 Január hó hala: a rózsalazac - Ikon

E hónapban egy igen szép pontylazac fajjal foglalkozunk, ami sajnos „kiment kissé a divatból”, lassacskán már „retro-halnak” számít!

Éppen ezért e havi cikkünkben szeretnénk rá felhívni a figyelmet, hogy ismét virágkorát élhesse e faj.

Hyphessobrycon rosaceus

Nem is ragozom tovább, csapjunk a lovak közé, január hónap hala nem más, mint a rózsalazac (Hyphessobrycon rosaceus)!

Hyphessobrycon rosaceus
Hyphessobrycon rosaceus

És hogy miért is neveztem kissé a letűnő halak egyik fajának. Nem másért, mivel sajnos egyre kevesebb medencében találkozom velük, és a boltok kínálatában is egyre ritkábban szerepel eme pompás pontylazacfaj. Színezete pedig szerintem nem indokolja, hogy a vörös fantomlazachoz vagy a serpalazachoz képest háttérbe szoruljon. Sőt! Egyes bolti serpalazacok már olyannyira megviseltek, beltenyésztettek, hogy az ember nem vásárol belőlük örömmel. Már csak ritkán találkozni a régi, az „igazi” serpákkal. A vörös fantomlazac is amúgy egy nagyon szép kis dél-amerikai hal, de színtónusa más mégis, mint a rózsalazacé. A rózsalazac régebben közismert és közkedvelt hal volt; ismerték, szerették és tenyésztették.

Manapság úgy néz ki, a rózsalazac helyét felváltották a serpa és fantomlazacok. Gondolom nem árulok el nagy titkot azzal, hogy kedvelem ezt a halat. A bolti akváriumokban gyakran nem mutatja olyan színeit, amit egy benövényesített medencében egyből magára ölt. Még csak élő eleség sem szükséges ahhoz, hogy vörös színezetét megtartsa. A sötét aljzat, és esetleg tőzeges víz szintén nagyon jó hatással van rá. Csapatos hal, ezt sosem feledhetjük el. A hím és nőstény közt feltűnően nagy különbség vehető észre színezetük terén. Létezik több színváltozata is, példának okáért a fehér hátúszójú hímek. A kifejlett halak végleges helyükön produkált színezete bátran vetekedhet az előbb említett másik két lazacéval, így háttérbeszorultsága érthetetlen. Reménykedni merek csak benne, hogy azért akadnak még az országban jó páran, kik tartják e csodás kis lazacokat.

Hyphessobrycon rosaceus
Hyphessobrycon rosaceus

Kezdők alkalmas halai, társas akváriumban is tarthatóak, szűrés és eleség igényük sem különleges. Így nagyon sokaknak tudom ajánlani ezt a halat. Tenyésztése nem egyszerű, de aki a lazactenyésztésben jártas, gond nélkül foglalkozhat ezen halakkal is! A vízminőséggel szemben sem támaszt különösebb igényeket, a kissé savasabb és lágyabb vizet jobban szereti. Tenyésztéséhez viszont már valóban lágy víz szükségeltetik.

Eme cikk nem bőséges ugyan a hal tartásával kapcsolatban, viszont én ezt elsősorban egy gondolatébresztő irománynak szánnám, azt viszont nagyon remélem, hogy most legalább néhányan fejükhöz kaptak, és nemsokára beszereznek egy kis csapatot a rózsalazacokból!

Hyphessobrycon rosaceus – Rózsalazac:

ELSŐ LEÍRÓJA:

Durbin, 1909

CSALÁD:

Characidae

MÉRET:

5-6

°C:

23,0-26,0
°pH6,0-7,5

°Nk:

3,0-20

HELYIGÉNY:

75 liter

VISELKEDÉS:

békés

TÁPLÁLÉK:

mindenevő

HOL TARTÓZKODIK?:

összes szint

ÉLETTARTAM:

3-5

TERMÉSZETV. BES.:

nem értékelt
TÉRKÉP (MAP); ELTERJEDÉSI TERÜLETE :
Rózsalazac – Hyphessobrycon rosaceus elterjedési területe (distribution map)
KÜLALAK ÉS JELLEGZETESSÉGEK LEÍRÁSA:
A faj színezete eléggé hasonlít a vörösfoltú pontylazacéra. A rózsalazac teste azonban nem annyira mély, és hiányzik az oldaláról a vörös folt. A hátúszón vörös rajzolat és fekete csíkok vannak; a hímek hátúszója sarló alakú, magas és a kifejlett példányokon a zsírúszóig elér. A hasúszó és a farok alatti úszó vörös árnyalatú, csúcsuk fehér. A farokúszó mindkét lebenyén van vörös szín és a szegélyük szürke. Hasonló színezetű halak: H. bentosi, H. erythrostigma, H. ornatus.
TARTÁSA ÉS TENYÉSZTÉSE:
Ez a kis hal szeret laza csoportokban bandázni, amelyet legkevesebb 6 példány alkot. Társas akváriumban jól érzi magát, de csak akkor mutatja gyönyörű színeit, ha jól tápláltuk őket és nincs olyan hal a medencében, „aki” terrorizálná. Akváriumukat ültessük be növényekkel gazdagon, de hagyjunk kiúszóteret is. Bár előnyben részesítik a lágy savas vizet, minden gond nélkül hozzászoknak a csapvízhez is. Tenyésztésük a nem többi tagjához hasonló, némileg bonyolult, de gyakorlottabbaknak már nem jelent nagy gondot. A sötét talaj rendkívül kiemeli színezetét.
Sajnos méltánytalanul háttérbe szorult a vörös fantom és serpalazachoz képest, lassan kissé „retro-halnak” minősül. Attól függetlenül színezete messze felér a serpa vagy fantomlazacéval!
EGYÉB ELNEVEZÉSEK:
Rózsás pontylazac

syn: Cheirodon troemneri, Hyphessobrycon bentosi rosaceus, Hyphessobrycon ornatus.

Eng: Black-flag tetra, Rosaceus, Rosy tetra.

Egyéb köznevei: Rosentetra, Ruusutetra, Rosensalmler, Schmucksalmler, Rosentetra.

Kategória választó

Anno… (10) | Akvárium és Terrárium folyóirat (3) | 1956 (3) | 1. szám (3) | Díszhalak etetése (12) | Díszhal betegségek (4) | A hónap díszhala (44) | 2011 (3) | 2012 (12) | 2013 (12) | 2014 (12) | 2015 (6) | Díszhal tenyésztés (4) | Cikkek (8) |

2011 kategória fajböngésző

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük