| Megtekintve: 3 626

2012 Július díszhala a tigrismintás nyúllazac

2012 Július díszhala a tigrismintás nyúllazac - IkonNyár közepén, a forró hónapokban sem feledkezünk meg olvasóinkról, így elérkeztünk ez évi 7. hónap hala cikkünkhöz. Bár sokan szabadságukat, nyaralásukat töltik, bizonyára vannak, akik otthon pihennek –már amennyire tudnak- e meleg hónapokban.

Leporinus affinis

Talán egy kis jégkockás limonádé és ventilátor mellett elviselhetőbb az idő, és könnyebben rágja végig mindenki magát a mi hosszú leírásainkon is. Ezért inkább egy kicsit rövidebbre fogom mostani leírásunkat, hogy még most is kellemes időtöltést jelentsen olvasni egy ritka halfajról.

Július hónapban nem más hal kerül cikkíró asztalunk terítékére, mint a Leporinus affinis, azaz a tigrismintás nyúllazac. Ez egy kuriózum idehaza, hiszen kevesen ismerik, és még kevesebben gondozzák. Pedig –legalábbis szerintem- az egyik, ha nem a legszebb nyúllazac-faj. Hazai akváriumokban leginkább a fekete csíkokkal rendelkező pizsamalazac vagy más néven feketesávos nyúllazac (Leporinus desmoteshalkatalogus.php) található meg leggyakrabban. Idehaza nincsen a nagytestű lazactartásnak túl nagy hagyománya, leggyakrabban a nagytermetű fajok közül a tányérlazacok, esetleg piráják kerülnek medencéinkbe, így kiszorítva jópár érdekes pakut, egyéb különleges tányérlazacokat, Anostomus fejenálló lazacokat, a Leporinus nyúllazacokat, vagy akár olyan fajokat, mint az ugarlazac (Abramites hypselonotus), szivárványos pontylazac (Chalceus macrolepidotus), kétfoltú pontylazac (Exodon paradoxus) vagy éppen a díszesfarkú nyíllazacot (Hemiodus gracilis).

Leporinus affinis
Leporinus affinis

A tigrismintás nyúllazac testmérete a 20 cm-t is meghaladhatja, a természetben 25 cm körülire nő, de akváriumban általában 15-18 cm között megáll növekedése. Így méltán tartozik a nagyobb termetű fajok közé. Alkatra hosszúkás, torpedó alakú faj, háta magasodó. Az úszók nem színezettek. A test alapszíne citromsárgás, a hát barnás-ezüstös. A torok rikító narancssárga, kifejezetten a hímeknél. A törzsön általában 6 markáns, kontrasztos fekete csík húzódik, a fej feketés, és a kopoltyú mentén is található még egy csík, valamint a faroktőben közvetlenül a farkúszó kezdetén is van egy.

Rendszertanilag az Anostomidae család tagja, így rokonságot mutat az Anostomus fejenálló lazacokkal. Utóbbiak nagy „fűnyíró” hírében állnak, és ez – bár nem ilyen durván –, de a Leporinusokban is visszaüt. Csak erős növényeket (pl. Anubias) helyezzünk melléjük, mert a puhább levelű fajokat szívesen fogyasztják vacsora, vagy épp csak előétel gyanánt.

Mint a pontylazacok többsége, Dél-Amerikából származik, nem ritka faj, több ország vadvizeiben is honos, mint például Brazília, Paraguay, Venezuela, Kolumbia. Elsősorban gyorsabban folyó vizek lakója, de akár tavakban is felfedezhető, illetve az esős évszakban eláradt területekre is szívesen kivándorol.

Legalább 200-250 literes akváriumban helyezzük el ezt a pompás csapathalat. Nem olyannyira él szoros rajokban, mint mondjuk a neonhalak, petitellák, de legalább 5 példányt szerezzünk be belőle. Akváriumának nagy mérete egyrészt a kellő kiúszótér miatt kell, másrészt viszont nagy testmérete végett. Túlságosan sok növényt nincs is értelme ültetni, ezért inkább ágakkal, gallyakkal tarkítsuk akváriumát, pár vastagabb uszadékkal kiegészítve. Akár kisebb kőrakást is építhetünk, az akvárium habitusától függően. A tőzeges vízszűretés, vagy a Tebang-leveles vízkezelés semmiképp sincs rossz hatással rá, színei felélénkülnek, és közérzete is javul.

Leporinus affinis
Leporinus affinis

Mindenképpen alaposan takarjuk medencéjüket, mert kiváló ugrók, és egy-kettőre a szoba közepén találhatjuk kedvenceinket, ha nem védekezünk „röpdösésük” ellen!

Természetesen az akváriumuk jó berendezése még nem elég ahhoz, hogy tartásuk eredményes legyen, hiszen a vízparaméterekre is figyelmet kell fordítani. Ettől függetlenül azt kell mondjam, nem igényes a paraméterekre, így nem kell profinak lennünk tartásához. 23-27 C között jól érzi magát, ehhez 5,5-6-tól 7,5-8-ig terjedő pH értéket társítsunk! A keménységet illetően 0-20 nk megfelel számára. Mindezen adatokból szintúgy kifénylik, hogy nem egy nehezen tartható hal.

Etetésénél a növényi táplálékok adagolására kell hangsúlyt fektetnünk. Mindenképpen kapjon növényi alapú lemezes tápokat, üvegre ragasztós tablettákat, forrázott zöldségeket (pl.: saláta, spenót, uborka, cukkini, borsó). Ezen felül elfogadja értelem szerűen a vegyes száraz lemezes eledeleket, és kedveli a fagyasztott, élő táplálékokat, mint a szúnyoglárvák vagy a tubifex.

Leporinus affinis
Leporinus affinis

Igazándiból társítása sem jelent problémát, de kerüljük az apró termetű fajokat (kisebb dániók, razbórák, lazacok, egyéb nano halak), illetve olyan halakat, amelyeknek fátyolos úszóit megcsipkedhetik (mivel hajlamosak erre). Legmegfelelőbbek melléjük a hasonló méretű és kaliberű fajok, például biotópidegenként a kongó és molnárlazacok, bozóthalak, malabári dániók, nagyobbacska gurámik, torpedómárnák; vagy amik igazán megfelelőbbek a vele biotóp fajok, például más nagyobb testű lazacok (szivárványos lazac, pakuk), békésebb bölcsőszájú halak, talajlakó harcsafélék (algázók, torokátum, morgóharcsa, dominóharcsa), vagy éppenséggel a fekete szellemkéshal (Apteronotus albifrons). Ne társítsuk más Anostomidae-fajokkal, például fejenálló lazacokkal és más nyúllazacokkal, mert összeveszhetnek!

A nemek megkülönböztetése nehéz feladat, a nőstények teltebbek, mint a hímek. Sajnálatos módon akváriumi szaporítása még nem megoldott feladat.

Mindenkinek sok sikert és szerencsét kívánok ehhez a fajhoz, és ha sikerül valahol beszerezni, akkor ne ijedjünk meg attól, hogy ritkább faj, hisz tartása kezdőknek sem problémás.

Leporinus affinis – Tigrismintás nyúllazac adatlap:

ELSŐ LEÍRÓJA:

Günther, 1864

CSALÁD:

Anostomidae

MÉRET:

25

°C:

23-28
°pH5,5-7,5

°Nk:

0-15

HELYIGÉNY:

280 liter

VISELKEDÉS:

csapatos, rajhal

TÁPLÁLÉK:

elsősorban növényevő

HOL TARTÓZKODIK?:

alsó-középső

ÉLETTARTAM:

6-8

TERMÉSZETV. BES.:

nem értékelt
TÉRKÉP (MAP); ELTERJEDÉSI TERÜLETE :
Tigrismintás nyúllazac - Leporinus affinis elterjedési területe (distribution map)
Tigrismintás nyúllazac – Leporinus affinis elterjedési területe (distribution map)

Dél-Amerika; Brazília, Venezuela, Kolumbia és Paraguay folyóvizei.

KÜLALAK ÉS JELLEGZETESSÉGEK LEÍRÁSA:
Teste hosszúkás, orsó alakú. Orra hegyes és végállású. Úszói színtelenek a farkúszó kivételével, mivel utóbbi sötét alapszínű, szürkésfekete. Testének alapszíne citromsárga, ami tartási körülményektől a halványtól a szinte „égető” sárgáig változhat, de a hát inkább gyöngyösszürke enyhe sárgás beütéssel mindössze. A torok erősen narancsos színű! A fej sötét színben végződik, egy fekete csík halad szorosan a faroktőben és a kopoltyún. Hosszúkás testét általában 6 markáns sötétfekete sáv szeli, de ezek száma egyedektől függően 1-2-vel több vagy kevesebb is lehet, pláne ha az apróbb fejcsíkokat is hozzászámítjuk!
TARTÁSA ÉS TENYÉSZTÉSE:

Hasonló méretű halakkal békés és társítható, csapatos hal, legalább 4-5 egyedet gondozzunk. Kemény növényfogyasztó! Csak a legerősebb növények tűrik jelenlétét, mint például az Anubias-fajok. A sötét talaj kiemeli színezetét. Apró halakra akár veszélyt is jelenthet! Remekül egyberakható harcsafélékkel, vitorlás és diszkoszhalakkal, tányérlazacokkal.
Etetése problémamentes, de sok növényi tápanyagot tartalmazzon! Jó ugró, medencéjét fedjük! Vize legyen alaposan megszűrt!

Akváriumi körülmények között nem tenyésztik.

EGYÉB ELNEVEZÉSEK:

syn: .

Eng: Many-Banded Headstander.

Egyéb köznevei: Tvarstribet mudderlaks, Gebänderter Kopfsteher, Grüner Leporinus, Araçu flamenco, Aracu flamengo, Aracu pinima, Araçu pinima, Bargado, Camisa de meia, Caninana, Flamenguista, Piau aracu, Piau-flamengo, Rajado.

Kategória választó

Anno… (10) | Akvárium és Terrárium folyóirat (3) | 1956 (3) | 1. szám (3) | Díszhalak etetése (12) | Díszhal betegségek (4) | A hónap díszhala (44) | 2011 (3) | 2012 (12) | 2013 (12) | 2014 (12) | 2015 (6) | Díszhal tenyésztés (4) | Cikkek (8) |

2012 kategória fajböngésző

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük