| Megtekintve: 3 978

2012 Október hónap hala: a holdfénygurámi

 

2012 Október hónap hala: a holdfénygurámi - Ikon

Így a falevélhullás közepette őszi hangulatban várakozunk a soron következő TerraPlaza rendezvényre, ami már a 7. rendezvény lesz!

Trichopodus microlepis

De még mielőtt a hónap közepén ellátogatnánk az ELTE épületébe, hogy halakból, vízinövényekből és tápokból bevásároljunk, egy kevésbé ismert különleges ritkaságról publikálunk cikket, hátha néhányan kedvet kapnak, és megrendelést adnak le valamelyik kiállítónál, hogy a labirintkopoltyús halállományát néhány új egyeddel kiegészítse.

Október Hónap hala címet nem más faj tudhatja magáénak, mint a holdfény gurámi.

Trichopodus microlepis - holdfénygurámi
Trichopodus microlepis – holdfénygurámi

A holdfény gurámi a labirintkopoltyús halakon belül is a gurámifélék közé tartozik, méghozzá a Belontiidae család tagja. Tudományos elnevezése Trichopodus microlepis. Közeli rokona a gyöngy, a kék, valamint a szalagos (másnéven kígyóbőr) gurámi. Ők a közepesebb méretű fajok közé tartoznak, míg a régebben Colisának nevezett Trichogaster fajok az ún. törpegurámik. Rajtuk kívül ismeretesek még, bár ritkábbak az óriásgurámik, a morgógurámik, a pompásgurámik és a csókos gurámi (Helostoma temminkii).

A holdfény gurámit aránylag régóta ismerjük, Günther 1861-ben írta le a tudomány számára.

Teste nagyon lapos, arcorra kiugró, a fiatalabb példányok soványnak is tűnhetnek magas, csontos homlokuk miatt. A gyöngygurámi is aránylag hegyesképű faj, de a holdfény esetében ez még inkább látványosabb. Ezüstfényben ragyogó pikkelyei nagyon aprók, szinte bőrszerűnek tetszik teste, ami a nap csillanásában briliánsként ragyog. Szája felső állású, tapogatóvá alakult hasúszója szokatlanul hosszú. Ne ijedjünk meg, ha farkúszója kicsit ráncos, ez nem feltétlenül betegség jele, faji jellegzetesség. A hímek tapogatója, úszószegélyei narancsosak.

Kifejlett kori testmérete 15-17 cm, akváriumban ritkán éri el a 15 cm-t. Akváriumigénye legalább 150 liter, de igazán 200 literben érzi jól magát. Akár párban, akár kisebb csoportban is gondozhatóak.

Trichopodus microlepis élőhelye
Trichopodus microlepis élőhelye

Természetes élőhelye DK-Ázsia, azon belül is az indonéz régióban terjedt el leginkább, ahol a lassabban folyó folyókban érzi jól magát, valamint az állóvizekben, a gyors folyású csermelyeket, patakokat nem kedveli.

Alapvetően nem igényes hal, semleges körüli kémhatás megfelelő neki. A vízkeménység tekintetében kedveli a lágyabb vizet (5-10 (-15) nk°). Melegigényes, 25-30 C°-n tartandó! Mindenevő, felső állású szájával a lemezes eleségeket könnyedén összeszedi, de ezen kívül nagyon kedveli a különböző fagyasztott és élő eleségeket, mint például a vörös szúnyoglárvát. Erre kondíciójának szinten tartásához szükség is van! Bejárja az összes vízréteget egyaránt, békés hal. Békéssége révén gond nélkül tartható együtt hasonló méretű és kisebb halakkal is. A kék és arany gurámiknál nem ritkán előfordul olyan agresszió, hogy a kisebb halakat (neonhal, kolibrihal) elkapja, megöli vagy épp a többi hasonló halat is terrorizálja. Ez egyedfüggő is, de bizonyos fogásokkal kiküszöbölhető. Mindez a holdfény gurámira nem jellemző, teljesen békés, így kisebb razbórákkal, dániókkal, pontylazacokkal is gond nélkül egyberakható. Mivel tartása kezdők számára sem problémás, egy vegyes társas akvárium remek lakója is lehet.

Trichopodus microlepis - holdfénygurámi
Trichopodus microlepis – holdfénygurámi

Kissé félénk halról van szó, ezért is jó, ha 3-5 példányt gondozunk. Legyen dús növényzet, melyben búvóhelyet talál magának, a kő és fadekoráció számára nem fontos. A talaj sötét legyen, a háttér szintén és úszónövényzettel tompítsunk a világításon, mivel így emelhetjük csak ki igazán pompás megjelenését. A jól szűrt, tiszta vizet kedveli, ami bomlástermékektől mentes, de labirintkopoltyús, így a külön oxigénellátást a többi hal igényeihez igazítsuk, miatta erősebb levegőztetés nem kell. A pipálása tehát nem kóros, labirintszervével képes a légköri oxigént is megkötni. Arra ügyeljünk, hogy akváriuma azért is legyen letakarva, hogy a levegő a víz fölött azzal egyazon hőmérsékletű legyen, így elkerülhető a hal különféle megfázásos megbetegedése, például a nemritkán halálos kimenetelű úszóhólyag-gyulladás! Persze a medence fedése a kiugrálás veszélyének kiküszöbölése céljából sem utolsó dolog…

Trichopodus microlepis - holdfénygurámi
Trichopodus microlepis – holdfénygurámi

Termékeny faj, több száz ikrát rak vízinövény-részekből és nyálából kiválasztott habfészkébe. A tenyésztése párban lehetséges, a kiszemelt halakat bőséges élő és fagyasztott eleséggel tápláljuk. Ívás után a nőstényt távolítsuk el a tenyészmedencéből, a hím még maradhat ikragondozás céljából, de keléskor már ő is nyugodtan áthelyezhető. Az ivadékok elúszás után még nagyon aprók, kereskesféreggel, papucsállatkával, tojássárgájával nevelhetőek leginkább, majd egy kis idő után áttérhetünk a frissen kikelt Artemia naupliák feletetésére.

Magyarországon sajnos kevésbé elterjedt faj, ritkábban kapható, pedig erre nem szolgált rá. Reméljük, hogy egyre többen fognak kedvet kapni ehhez a fenséges gurámifajhoz!

Trichopodus microlepis – Holdfénygurámi adatlap:

ELSŐ LEÍRÓJA:

Günther, 1861

CSALÁD:

Belontiidae

MÉRET:

15

°C:

26,0-30,0
°pH6,0-7,0

°Nk:

2,0-25

HELYIGÉNY:

150 liter

VISELKEDÉS:

békés, csapathal

TÁPLÁLÉK:

mindenevő

HOL TARTÓZKODIK?:

összes szint

ÉLETTARTAM:

4-5 év

TERMÉSZETV. BES.:

TÉRKÉP (MAP); ELTERJEDÉSI TERÜLETE :
Holdfénygurámi - Trichopodus microlepis elterjedési területe (distribution map)
Holdfénygurámi – Trichopodus microlepis elterjedési területe (distribution map)
KÜLALAK ÉS JELLEGZETESSÉGEK LEÍRÁSA:

A békés természetű hal különösen apró pikkelyei miatt a csiszolt ezüst fényében ragyog. (A microlepis jelentése apró pikkelyű.) Felső állású szája fölött a homlokán oldalról feltűnő hajlat látható. A test magas hátú és nyúlánk, oldalt erősen lapított. A pikkelyek nagyon kicsinyek. Hosszúsága: 15 cm-nyi, de akváriumban kisebb marad.

Színezet és ivarikülönbségek: Ezüstösbe játszó sárgás vagy kékes színű, selyemfényű. A mell izgalmi állapotban vörösessárgává válik. A hím fonálszerű hasúszói narancsvörösek és hátúszójuk valamivel hosszabb, a nőstényé sárgák. A szivárványhártya vörös.

TARTÁSA ÉS TENYÉSZTÉSE:

Tenyésztése hasonló a T. leeri tenyésztésénél leírtakhoz. Szintén kissé félénk; kényes vízinövényekben komoly kárt okozhat. Főleg a fészeképítéshez van szüksége növényi részekre. Hőigényes: 26— 30 C°-ot kíván.

Szaporodásmód: úszónövények felhasználásával nagy habfészket épít. Nagyon termékeny.

EGYÉB ELNEVEZÉSEK:

syn: Trichogaster microlepis, Osphromenus microlepis, Deschauenseeia chryseus.

Eng: Moonbeam Gourami, Moonlight Gourami.

Egyéb köznevei: Maneskinsgurami, Mondschein Fadenfisch, Mondschein-Gurami, Manskensgurami, Cá sac diep.

Kategória választó

Anno… (10) | Akvárium és Terrárium folyóirat (3) | 1956 (3) | 1. szám (3) | Díszhalak etetése (12) | Díszhal betegségek (4) | A hónap díszhala (44) | 2011 (3) | 2012 (12) | 2013 (12) | 2014 (12) | 2015 (6) | Díszhal tenyésztés (4) | Cikkek (8) |

2012 kategória fajböngésző

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük