| Megtekintve: 17 724

2013 augusztus díszhala: az endler-guppi

 

2013 augusztus díszhala: az endler-guppi - Ikon

Augusztus havi választásunk egy olyan halra esett, amit minden bizonnyal nagyon sokan ismernek. Egy kedvelt, gyakori díszhalról van szó, mely nem más, mint az endler-guppi!

Poecilia wingei

A faj leírására nem is olyan régen került sor, mégis már hatalmas karrierre tett szert mind a hazai, mind világszerte az akvarisztikában. Poeser, Kempkes és Isbrücker nevéhez fűződik leírása, 2005-ben került sor rá.

Poecilia wingei - Endler-guppi gonopodiuma közelről
Poecilia wingei – Endler-guppi gonopodiuma közelről

Egy kis termetű, alig 2-4 cm-re megnövő Poeciliidae elevenszülő fogaspontyról beszélünk. Rendszertani hovatartozásából máris egyértelműen kitűnik szaporodásmódja, de következtethetünk arra is, hogy könnyedén megállapíthatjuk a nemek közti különbségeket. Ez valóban így is van, a hímek kicsik, színesek, és gonopodiumot viselnek, míg a nőstények nagyobbak, de színezetükben egyszerűbbek, legyező alakú fark alatti úszóval bírnak.

Poecilia wingei - Endler-guppi színes hímje
Poecilia wingei – Endler-guppi színes hímje

Színezetét tekintve minták kavalkádjával találkozhatunk a különböző példányokon, a piros és fekete a legáltalánosabb szín, de citrom, kék, zöld is sokszor előfordul. A nőstények szürkések. A hímek farkúszójára gyakran jellemző a kardosság. Kedvelt az arany-endler kereskedelmi névre hallgató változata, mely esetében arany, illetve türkizes mintákról beszélhetünk. Számtalan színváltozata van, melyek katalogizálása nem is mindig egyszerű feladat. Új változatok a mintában, színben könnyen jönnek elő egy-egy halon, de ezek hosszú távú megtartása nehéz szelektív tenyésztés eredménye lehet csak. Magyarországon is több ilyen színváltozat létezik, közülük egy híresebb, elismert változat a Poecilia wingei treck’s black bar.

Poecilia wingei - Endler-guppi pár
Poecilia wingei – Endler-guppi pár

Dél-amerikai elterjedésű faj, Venezuelából származik. Sokan rebesgetik, hogy azon kevés tavak és lagúnák, hol e faj őshonos komoly veszélyben vannak a vízszennyezés, szemétlerakás miatt. Minden bizonnyal ezek igazak is, de sajnos a faj természetvédelmi szempontból történő állományfelmérése még nem történt meg, egyelőre nem szerepel az IUCN Vörös Könyvében.

Poecilia wingei - Endler-guppi növendékek
Poecilia wingei – Endler-guppi növendékek

Tartását tekintve nem egy problémahal, kezdők is nyugodtan foglalkozhatnak vele. Egy 35 liter körüli medencében már jól érzi magát, de mindig több nőstényt helyezzünk el, mint hímet. Kedveli a dús növényzetű, sötét talajú medencéket. Végtelenül békés hal, minden más apró fajjal társíthatjuk, csak olyan hal ne kerüljön mellé, ami veszélyt jelentene rá. Rajban is tarthatjuk, nano akváriumok kitűnő lakója. A megfelelő szűrésre, oxigénellátásra, rendszeres vízcserékre ügyeljünk, de nem kényeskedő faj, kezdők számára épp ezért lehet teljesen alkalmas!

Poecilia wingei - Endler-guppi gonopodiuma
Poecilia wingei – Endler-guppi gonopodiuma

A víz értékeivel szemben tág határokon belül tűrőképes, 23-28 C között, 6,5-8 pH kémhatás mellett, az 5 nk-s lágyvíztől a közel 18-20 nk-s kemény vízig nagyon sokféle tartományban gondozhatjuk. Etetése száraz tápokkal is megoldható, ha azt kiegészítjük némi zöld növényi és élő vagy fagyasztott eledellel. Kedveli az artémiát, cyclopsot!

Poecilia wingei - Endler-guppi hím
Poecilia wingei – Endler-guppi hím

Könnyen tenyészthetőek, a nőstény nagyon hamar, már néhány hónaposan képes fialni, körülbelül havonta szül. Helyezzük ki szülőketrecbe, hogy az ivadékokat megvédjük szüleik falánksága elől. Gyorsan növekednek ivadékaik, már néhány héten belül mutathatják színeiket a hímek!

Poecilia wingei – Endler guppi adatlap:

ELSŐ LEÍRÓJA:

Poeser, 2005

CSALÁD:

Poeciliidae

MÉRET:

2-4

°C:

23-28
°pH6,5-8

°Nk:

5-15

HELYIGÉNY:

35 liter

VISELKEDÉS:

békés, csapathal

TÁPLÁLÉK:

mindenevő

HOL TARTÓZKODIK?:

középső- és felsőszint

ÉLETTARTAM:

3-5 év

TERMÉSZETV. BES.:

felméretlen
TÉRKÉP (MAP); ELTERJEDÉSI TERÜLETE :
Endler guppi – Poecilia wingei elterjedési területe (distribution map)
Dél-Amerika: Campoma- és a Buena Vista lagúnák Venezuelában.
KÜLALAK ÉS JELLEGZETESSÉGEK LEÍRÁSA:
A hímek nagyon élénk színűek, testükön különféle mintákat alkotnak a narancssárga, fekete, zöld és kék színek. A nőstények valamivel nagyobbak és szélesebbek, mint a hímek, és a színű halvány zöld. A hímeknek jól látható a gonopodiumuk. Az ivarérett nőstényeknek egy sötét vemhességi folt figyelhető meg a végbélnyílás közelében. A fiatal hímek gonopodiuma gyakran hamarabb kifejlődik, mint ahogy tarka színei megjelennének.
TARTÁSA ÉS TENYÉSZTÉSE:

A mindenki által jól ismert guppi közeli, ám valamivel kisebb termetű rokona. A hímek maximum 2-3 cm-esre, a nőstények kb. 3,5-4 cm-esre nőnek meg. Igazi csapathal, javasolt legalább 8-10 példányt együtt tartani. Gyakori, hogy egy családban a hímek farokúszója más és más formájú lesz. A tartási körülmények meghatározók lehetnek a hímek színeire.

Jól érzik magukat egy jól benövényesített, ám megfelelő méretű kiúszótérrel is rendelkező kristálytiszta vizű akváriumban. Kissé hőigényes faj – soha ne engedjük vizük hőmérsékletét 22°C alá csökkenni. A kissé lúgos kémhatású víz jó hatással van közérzetükre. Remekül társítható más kis termetű nanohalakkal.

Táplálását illetően nem válogatós, csak kis termetét kell figyelembe venni, mert akármekkora táplálékot nem tud megenni. Ezt szem előtt tartva bátran adhatunk számukra bármilyen planktoneleséget – élőt vagy fagyasztottat, lemezes- és finoman granulált szárazeleséget, de szüksége van növényi táplálékra is.

Tenyésztése, mint nemének többi tagjáé, nem jelent semmiféle problémát. A hímek, akárcsak a jó öreg guppi esetében, nagyon agilisek és mozgékonyak. Egész nap a nőstények körül sündörögnek, és lesik a párosodásra megfelelő alkalmat. Egy változatosan etetett és megfelelően fejlett nőstény 23-24 naponta ellik akár 40 nagyobbacska ivadékot.

Az ivadékok nemének alakulását befolyásolja a tartó akvárium hőmérséklete: alacsonyabb értékeknél több hím, magasabbaknál több nőstény lát napvilágot. Szüleik különösebben nem bántják őket, de azért szeretnek elrejtőzni a sűrű növényzetben. Növekedési ütemük gyors, a hímek 2 hét múlva már színesednek, a nőstények pedig 2 hónapos korukra szaporodó képesek. A nőstények 6-8 hónapos korukra érik el a legmagasabb ivadékszámot.

Több színváltozata létezik, például az ún. tigris endler, japán kék endler, vagy épp az arany endler, ami egy kedvelt variáns, türkizkék-arany és kevés piros színezettel rendelkezik. Van már hazai, hivatalizált kitenyésztett színváltozata is (pl.: Poecilia wingei treck’s black bar), továbbá biztosra veszem, hogy nem hivatalizált, félig-meddig új színvariánsok jelen vannak országszerte is (nálam is van másoktól kisebb-nagyobb mintákban eltérő színváltozat is).

EGYÉB ELNEVEZÉSEK:

Endler

syn: .

Eng: Endler’s guppy, Endler’s Livebearer, Endler.

Egyéb köznevei: Živorodka Endlerova, Hohtomiljoonakala, Guppy Picasso, Endlerova živorotka, Gupik Endlera, Endlers Guppy / Millionenfisch, Endlers levendeføder, Гуппи Эндлера, Campoma-guppy, Endler-guppy.

Kategória választó

Anno… (10) | Akvárium és Terrárium folyóirat (3) | 1956 (3) | 1. szám (3) | Díszhalak etetése (12) | Díszhal betegségek (4) | A hónap díszhala (44) | 2011 (3) | 2012 (12) | 2013 (12) | 2014 (12) | 2015 (6) | Díszhal tenyésztés (4) | Cikkek (8) |

2013 kategória fajböngésző

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük