| Megtekintve: 3 628

2013 december a zöldhasú rézsügér hava

 

2013 december a zöldhasú rézsügér hava - Ikon

Beköszöntött a tél, ideje 2013-as esztendőnk utolsó Hónap hala cikkével is jelentkeznünk. Most egy olyan halfajt választottunk, ami az ismeretségre, kedveltségre eléggé esélyes, de mivel még csak egy rövid ideje jelent meg nagyobb számban a hazai akvarisztikában, ezért mindenképpen úgy gondoltuk, kicsit népszerűsítenünk kellene. Ez pediglen nem más, mint a zöldhasú rézsügér!

Haplochromis aeneocolor

A faj a Haplochromis aeneocolor névre hallgat, korábban hívták Astatotilapiának is, sőt, a Haplochromis sp. Yellow Belly nevet viselte nagyon sokáig, egy-két éve tisztázódott helyzete. Korábban idehaza néhány sügérekre szakosodott tenyésztőnél, igényesebb üzletekben néhányszor felbukkant a faj, de igazán nem nagyon került rendszeres forgalmazásra. E szép sügér kb. másfél, vagy kicsivel több ideje érkezett nagyobb tételekben hazánkba, ahonnét számítva már mind több kiskereskedésben is találkozhatunk vele. Az elmúlt hónapokban, fél évben már igazán kezd szétterjedni a nagy- és kiskereskedelemben is, ismertebbé válik, amire alább még több erős indokot is adunk. Tehát aktuálissá vált, hogy mi is foglalkozzunk vele, hisz egyre több akvarista találkozhat majd e szép halfajjal!

Rézhasú zöldsügér
Rézhasú zöldsügér

1973-ban Greenwood írta le. A zöldhasú rézsügér tipikus viktória-tavi formát, rokonságot mutat, de valójában se a Malawi, se a Tanganyika, se a Viktória tóban nem él. Helyettük a Viktória-tó közeli kisebb tavak, csatornák, patakok lakója, így többek között megtalálhatjuk az Edward-tóban, a George-tóban, vagy akár a Kazinga-csatornarendszer vidékén. Kifejlett korában elérheti a 8-10 cm-s nagyságot, de ennél nagyobbra nem nő, így tartására 120-150 liter már elegendő. Nem kényes faj, átlagos vízértékeken, középkemény csapvízben tarthatjuk, az akváriummérethez illő szűrés mellett. Fontos, hogy nem szabad teljesen lágy vízben gondozni a fajt! 23-28 C, 6-8 pH érték mellett, úgy 12-13 °nk-tól 25-ig tartható.

Rézhasú zöldsügér pár
Rézhasú zöldsügér pár

Színezete nagyon szép, a hímek a díszesek. A nőstények egyszerűbb szürke alapszínűek kevés folttal tarkítva, ezzel szemben a hímek testének alapszínezetét a díszhalakon ritkán megfigyelhető zöld szín jellemzi! Ez az egyik indok arra, hogy elterjedté váljon az akvarisztikában, hisz nem túl nagy a választási lehetőség zöld színű halakból. A hímek úszóin a fekete, kék és piros színek dominálnak. A testén apró fekete minták vannak még, illetőleg háta pirosan izzhat.

Medencéjét bátran növényesíthetjük, nem fogja bántani őket, és sziklákkal, gyökerekkel dekorálhatunk. Teljesen elfogadja a száraz eledeleket is, de kedveli a szúnyoglárvát, tubifexszet, ezekkel bármikor etethetjük. Egy kis főtt húst is kaphat néha, nagyon szívesen fogyaszt belőle!

Rézhasú zöldsügér red back scraper
Rézhasú zöldsügér red back scraper

Ami a legérdekesebb viszont halunkban, hogy hiába „viktória-tavi” sügér léte, széles skálán társíthatóak. Hasonló méretű halakkal teljesen békés, márnák, gurámik, vitorláshalak, nagyobb elevenszülők és lazacok, harcsa- és csíkfélék, kalászhalak mind-mind lakótársai lehetnek egy vegyes társas medencében! Igen, vegyes társas medencében. Ez bizony nem csak szóbeszéd, magam is teszteltem a faj társíthatóságát, és meggyőzött! Természetesen sügéres társításban is gondozhatjuk, az számára az optimális, ajánlható. Nálam a halak nőstény guppik felé sem mutattak igazán agresszivitást, az ismerkedésben megnyilvánuló egy-két apró úszócsípésben ki is merült minden féle-forma „verekedősség”. A kisebb hím guppim járt pórul, tehát azt mondhatom a saját próbálkozásaim alapján, hogy a legkisebb halakkal, amik esetleg fátyolosak is (neonhal, izzófényű lazac, guppi), kerüljük egybehelyezését, viszont más, náluk nagyobb fajok mehetnek. Agresszió esetleg íváskor léphet fel, leginkább helyhiány esetén, hisz reviervédők. Nálam már a nevelt ivadékok közt is volt szaporulat, de érdekes módon csapaton belül semmi csipkelődést, verekedést sem észleltem. A társas akváriumban való tartására irányuló tapasztalatok inkább érdekességek, a legmegfelelőbb módszer számára is a sügéres biotóp.

Rézhasú zöldsügér porté
Rézhasú zöldsügér porté

Ha jól tartjuk halainkat, akkor minden bizonnyal fognak ívni, anyai szájköltésűek, a forgatás kb. 3 hetet vesz igénybe. A kishalakat, leginkább míg nem köpte ki őket az anya, különítsük el, és a nőstényt is hagyjuk felerősödni, hisz ezidő alatt semmit sem táplálkozik (hozzáteszem, egybőli visszahelyezés során sem volt problémám, a csapat nem piszkálta). Friss artémiával, rotatóriával, portápokkal indíthatóak a kicsik, hamar színesednek, gyorsan nőnek. A nagyobb – növendék – „kishalak” újan kikelt ’testvéreiket’ nem fogadják be, velük szemben agresszívak, a különböző méretű állományokat mindig külön neveljük! Hamar ivaréretté válnak. Egy adott közösségben mindig lesz egy domináns hím, mely lenyűgöző színeket produkál, a többi halon nagyjából észrevenni, melyikük a hím, de igazándiból színes mindig csak az alfahím lesz. Ha őt eltávolítjuk, egy másik hím lép a helyébe, és ezt egyből észre is vehetjük, amint kiszínesedik.

Remélem sikerült pár olvasónk figyelmét felkelteni e kitűnő sügérféle iránt, és reméljük, hogy valóban sikeres lesz hódító útja és ismertebbé válik idehaza e zöld ritkaság! Minden Kedves Olvasónknak kívánok kellemes karácsonyi ünnepeket és sikerekben, eredményekben gazdag, boldog új esztendőt!

Zöldhasú rézsügér – Haplochromis aeneocolor adattábla:

 

ELSŐ LEÍRÓJA:
Greenwood; 1973
CSALÁD:
Cichlidae
MÉRET:

8-10 cm

°C:
23-28
°pH:
6-8
°Nk:
0-20
HELYIGÉNY:
150 liter
VISELKEDÉS:
aránylag társas
TÁPLÁLÉK:
mindenevő
HOL TARTÓZKODIK?:
felső-középső
ÉLETTARTAM:
6-8
TERMÉSZETV. BES.:
nem értékelt
TÉRKÉP (MAP); ELTERJEDÉSI TERÜLETE :
Zöldhasú rézsügér - Haplochromis aeneocolor elterjedési területe (distribution map)
Zöldhasú rézsügér – Haplochromis aeneocolor elterjedési területe (distribution map) – Afrika; George-tó, Kazinga-csatorna
KÜLALAK ÉS JELLEGZETESSÉGEK LEÍRÁSA:
Nagyon díszes hal, leginkább a hímek. A nőstények szürkések, a hímek viszont különösen színpompásak. Sötét tónusú úszóin piros és kék minta van, de szépen beszínesedett példányokon a sötét alapszín már nincs is meg. Testük felső része pirosas, alsó zöld! A különböző színek foltokban és sávokban is alakulhatnak másként testén, összességében zöld tónusúak.
TARTÁSA ÉS TENYÉSZTÉSE:

Tartása nagyon egyszerű, kezdőknek is ajánlható. 150 literben már néhány egyed nyugodtan tartható. Nem agresszív hal, viszont képesek megvédeni magukat akármilyen nagyobb sügértől. Egyberakható harcsákkal, afrikai biotópba illő lazacokkal, bozóthalakkal, afrikai vagy amerikai sügérekkel akár, de minden hasonló nagyságú hal alkalmas lehet mellé. A szűrés és a vízértékek kapcsán nem támaszt különösebb igényeket tartójával szemben, kezdők ideális hala lehet. Amúgy is ritka szép zöld halakat találni a kereskedelemben. Etetése szintén problémamentes, elfogadja a lemezes eleségeket, de élő és fagyasztott kiegészítéssel, vagy akár spirulinával jól formában tarthatjuk.

Ha már sikeresen gondozzuk, szinte biztosak lehetünk benne, hogy ívni fognak. Anyai szájköltők, az ivadékokat kiköptethetjük a 3. hét után, nehogy anyjuk szervezete legyengüljön a további táplálékhiánytól.
A kishalak sórákkal indíthatóak.

EGYÉB ELNEVEZÉSEK:

syn: Astatotilapia aeneocolor.

Eng: Yellow Belly Albert.

Egyéb köznevei: Entonga, Papyrushautoja, Papyrus Maulbrüter, Entonga.

Kategória választó

Anno… (10) | Akvárium és Terrárium folyóirat (3) | 1956 (3) | 1. szám (3) | Díszhalak etetése (12) | Díszhal betegségek (4) | A hónap díszhala (44) | 2011 (3) | 2012 (12) | 2013 (12) | 2014 (12) | 2015 (6) | Díszhal tenyésztés (4) | Cikkek (8) |

2013 kategória fajböngésző

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük