| Megtekintve: 4 894

2013 Január havi díszhalunk: a színpompás dánió

 

2013 Január havi díszhalunk: a színpompás dánió - Ikon

Egy lenyűgöző kis elevenség, ami újdonságnak számít a hazai akvarisztikában. Egy ízig-vérig pompás kis halacska, amit 1928-ban fedeztek fel. Első leírója Hora volt. Ugyan nem annyira új fajról van szó, mégsem a klasszikus dániók, hanem az újabb fajok közé soroljuk, hisz csak nemrégiben kezdték el eme csodás hal tartását idehaza.

Danio choprae

Magyar neve: színpompás dánió.

Rendszertanilag a „valódi” dániók közé, tehát nem a Devario-khoz tartozik. Az akvarisztikában a dániók már réges-régen ismertek, egy-két fajukkal. Az utóbbi években a beszerezhető dániófajok száma megsokszorozódott, és csak mostanában kezdenek „divatossá” válni a zebradánió mellett a különböző ritkaságszámba menő fajok, mint amilyen a Danio choprai is. A dániók a pontyfélék közé tartoznak, közeli rokonságban állnak a közkedvelt díszmárnákkal és razbórákkal. Sok fajuk hivatalos, letisztázott fajneve az utóbbi években lépett életbe, ugyanis meghatározásuk tudományosan nem mindig könnyed. Erre egy klasszikus példa a Danio margaritatus, a gyöngydánió, ami már volt Celestichthys, Microrasbora, Rasbora, stb., és magyar neve is hasonlóan változott, így épült be a köztudatba a hibás galaxy razbóra név is, de most nem erről a fajról van szó.

Danio choprai - színpompás dánió élőhelye 1.
Danio choprai – színpompás dánió élőhelye 1.
Danio choprai - színpompás dánió élőhelye 2.
Danio choprai – színpompás dánió élőhelye 2.
Danio choprai - színpompás dánió élőhelye 3.
Danio choprai – színpompás dánió élőhelye 3.

A színpompás dánió természetes élőhelye Észak-Myanmar, régebbi nevén Burma, ott is elsősorban Kachin állam, az ország egyik területi része. Az itteni vizek az Ayeyarwady folyó vízrendszeréhez tartoznak (1. kép), és a tán legfőbb folyó a térségben az Irrawaddy (2. és 3. fotó), ami halunk fő életterülete. Ezeken kívül a Ruilijiang és a Dayingjiang folyókban is él számottevőbb állománya. Elsősorban élőterülete a következő településekhez esik közel: Kamaing, Namma, Myttkyina.

Danio choprai - színpompás dánió elterjedési területe
Danio choprai – színpompás dánió elterjedési területe

A térképen a pirossal szegélyezett zöld területek próbálják lefedni a kis dánió élőhelyét, az Irrawaddy folyónév szándékosan van kihagyva a színezés alól, hogy látható legyen legalább egy szakaszon a folyás.

A hal kültakarójának leírása egy nehéz fa, amibe mégis belevágom a fejszémet. Mivel némileg színjátszó, bizonyos körülmények közt eltérő színezetet is mutathat, mint a leírtak! A hal testalkata a dánióknál szokott, karcsú, kecses, áramvonalas, hogy a gyors mozgást lehetővé tegye.

Alapszínét akár ezüstösnek is tekinthetjük, de ezt sosem mutatja, tehát, ugyan ritkább, de még alapszíne is sziporkázó színes! A hasi oldal kékes, de liláspiros is lehet. 3-5 kékes csík nyúlik innét fel az oldalvonalig, ezek vékonyak, de akár előfordulhat, hogy zöldes színűek. A test többi része alapvetően aranybarnás. A farknyélen egy vérvörös csík húzódik, alatta előfordulhatnak zöldes pettyek. Az oldalvonal felett némileg egy izzófényű csík is húzódik, innen szinonima neve (izzófényű dánió). Az úszók sárga csíkokkal vannak ellátva, alapvetően ezüstösen kékek. Összhatását tekintve egy igazán pompás rajhalról van szó, a külső leírás tekintetében továbbá már a képek beszéljenek helyettem!

Danio choprai - színpompás dánió
Danio choprai – színpompás dánió

Egy izgága kis rajhal! Állandóan mozgásban van, egy nagy csapat, amint bejárja az akváriumot, lenyűgöző. Itt hozzá kell tenni, hogy ez a folytonos aktív úszás zavarhatja a nyugodt, nagyobb testű halakat, mint amilyenek a vitorláshalak és a gurámik is. A víz felső rétegeiben mozog, táplálkozik, szája is felső állású. Nappal aktív. Az úszótér fontos számára, hogy kiélhesse mozgásvágyát, de a növények között is jól manőverezik. Egyes tapasztalatok szerint más dániókkal rajt alkot, de nálam a Danio kyathittal ez nem így történt. Ugrálós, akváriumát mindenképpen fedjük le. A hímek egymás közt hierarchikus rendszert alakíthatnak ki, ezért is fontos, hogy a domináns példány ne csak egy, hanem több hím felett is éreztethesse ezt, ez is az oka annak egyrészt, hogy rajtartást javasolok.

Danio choprai - színpompás dánió
Danio choprai – színpompás dánió

A hal kifejlett kori testmérete kb. 3-3,5 cm, ezzel kisméretűnek számít a dániók közt, de akad nálánál kisebb is. Bár mérete nano akváriumban történő tartását is lehetővé teszi, én mégis javaslok legalább 50 litert, hogy legyen elég úszótere. Ekkora medencében 5-6 példány már elhelyezhető. Legjobban mondjuk egy kicsit nagyobb akváriumban, 8-10-en mutatnak, hasonló kaliberű halakkal társítva. Nagyobb akváriumba is kiváló, más pontyfélékkel vegyesen is tartható, 100 literre 15-20 példány is mehet, de akkor kerüljük a más dániók társaságát, mert túl sokan lennének.

Társítását tekintve gyakorlatilag minden olyan hal megfelel, ami őt nem bántja, de legyünk tekintettel arra, hogy esetleg a nagyobb, lassú halakat zavarhatja, vagy esetleg a fátyolos guppikat csipkedheti. Biotóp medencét alkotva, akár nano méretben is, a gyöngy dánióval, vagy helytelen nevén galaxy razbórával remek közösséget alkot, ami szemet gyönyörködtető. Ekkor akváriumban, ha nem szándékozunk biotopitást tartani, akkor törpe szívóharcsák és más kontinensekről származó törpenövésű halak is kerülhetnek mellé.

Egy nagyobb, myanmari vizeket idéző akváriumban a kéksügér, különböző Botia és Crossocheilus fajok, nagyon sokféle dánió, törpe gurámifélék, illetve csíkhalak, néhány díszmárna és razbóra faj áll rendelkezésre, hogy csak az ismertebbeket említsem! Gyakorlatilag problémamentesen gondozható amerikai törpesügérekkel, elevenszülőkkel, algázó és páncélosharcsákkal, valamint lazacfélékkel is. Mint említettem, kerüljük a dániónkat bántani képes fajokkal történő társítást!

Danio choprai - színpompás dánió
Danio choprai – színpompás dánió

Az akvárium berendezése is fontos tényező lehet. Halunk természetes élőhelye kavicsos, gyors folyású patakok. Aljzatnak használjunk sódert, világosabb talaj felett is hozza színeit, bár tény és való, hogy a sötét, fekete aljzat emeli ki jobban. Kövekkel és ágakkal, uszadékokkal, gyökerekkel dekorálhatunk. Inkább a köves, mintsem a nagy ágas vizek jellemzik vad lelőhelyét. Igazándiból nem igényel túlzott növényesítést, hiszen nem egy bujkálós hal. Ettől függetlenül nagyon ügyesen manőverezik a növények között. Színei, és maguk a halak is jól néznek ki egy olyan medencében, ahol a háttérben sűrű „dzsungel” van, ágakkal, kövekkel, míg az előtérben szabad úszótér. Ez utóbbi fontos kedvencünknek, hisz fokozott úszásigényét így tudja kielégíteni. Szeret a szűrő által kiáramoltatott vízben lubickolni, ugyan nem kell maximum fokozatra állítani ezt, mégis legyen vízmozgás, halacskáink kedvelik! A növényeket egyáltalán nem bántják, így részükről gyakorlatilag bármelyik növényfaj bekerülhet a medencébe.

Danio choprai - színpompás dánió
Danio choprai – színpompás dánió

A vízparaméterekkel szemben nem támaszt nagyobb igényeket, mint mondjuk a színjátszó dánió. Ez sem indokolja, hogy kevesen tartsák. Egy „átlagos” paraméterekkel rendelkező akvárium már képes ideális körülményeket biztosítani e csodálatos édesvízi „drágakő” számára. A szűréssel szemben nem támaszt különösebb igényeket, de azért alulszűrt ne legyen a vizük. Az oxigéntartalomra annyira nem érzékeny, de élvezi, ha a visszajutó tiszta víz oxigéndús. Egy átlagos szűrő, esetleg légporlasztó képes kielégíteni ezt az igényt, tehát oxigénigényesnek sem nevezném! A világítás egy átlagos 8-11 órás tartalomban teljesen megfelel, ennél kevesebb, vagy kicsit több sem zavarja. A hőmérséklettel szemben sem igényes, 23-27 C átlagos tartományban elegendő, de rövidebb távon elviseli az 1-2 C-al melegebb, vagy épp egy kicsivel hidegebb vizet is! Lehetőleg a legszélső értékek 21-29 C legyen, de ez csak rövidtávon! A víz kémhatása egy átlagos tartományban jó, 6-7,5 pH érték megfelelő számára. A vízkeménységet illetően kedvelik a lágy vizet, 2-10 nk a legoptimálisabb. Megfelelő körülmények közt akár 3 évet is élhetnek. Betegségekre különösebben nem fogékony.

Danio choprai - színpompás dánió
Danio choprai – színpompás dánió

Az általános gondozásához már csak egy tényező tartozik, méghozzá az etetés, melyre szinte bármi megfelel. Ugyan száraz eleségek esetén nem olyan mohó, mint mondjuk a Danio kyathit, vagy a Devario malabaricus, de szívesen elfogyasztja a lemezes, granulált műtápokat is. Arra azonban figyeljünk, hogy színfokozó eleséget kapjon lehetőleg (JBL Novo Color, Sera San, Tetra Rubin). Így pompázatos színezet megőrizhető, és száraz eleség mellett is sziporkázni fog. A fagyasztott, illetve élő eleségekből is szívesen táplálkozik, etethetjük szúnyoglárvákkal, daphniákkal, artemiákkal, cyclopsokkal és sokminden más finomsággal. Ezt a kis „ékszer-halacskát” relatíve egyszerű tartása és pompás mivolta miatt csak ajánlani tudom.

Danio choprai - színpompás dánió
Danio choprai – színpompás dánió

Ha akváriumunk egy ékszerdoboz, és a benne legszebben ragyogó rubintokat tenyészteni is szeretnénk, hát csak rajta, hisz nem problémás! A zebradániót az ikráztatós tenyésztés egyik alaphalának nevezik. Nos, gyakorlatilag ez a hal szaporítása sem különbözik érdemben a zebracsíkos rokonáétól. A halakt lehetőleg jó minőségű, változatos élő és fagyasztott eleségekkel etessük, majd a leggömbölydedebb nőstény és a leginkább tündöklő hímet válasszuk külön. Egy kb. 12-15 literes medence már elég lesz nekik. Béleljük ki jávai mohával, és/vagy helyezzünk bele ikrarácsot, hogy a szülők ne fogyasszanak az ikrákból. A medencét lágy, beállt vízzel töltsük fel, helyezzük át a párt. Majd fokozatosan adagoljunk hidegebb vizet a medencébe, hogy a természetbéli szaporodási ingerek kiváltását okozó esős időszakot imitáljuk. A pH érték a tartáshoz is leírt átlagos értéken megfelel, de a hőmérsékletet 25-26 C-al indítsuk. Ez még úgyis hűlni fog. A hideg „beöntéseket” már a pár áthelyezése után végezzük. Ha mindent jól csináltunk, akkor másnapra már le is ikrázik a pár. A szülőket ívás után távolítsuk el! Az ivadékok 1-1,5 nap múlva kikelnek, majd további 3 nap múlva elúsznak. Etetésüket tojássárgájával is kezdhetjük, de ez nem ajánlatos! Inkább kis papucsállatokat alkalmazzunk, majd nemsokára a frissen kelt sórák is megfelelő lesz. Egy ilyen saját nevelésű csapat minden tenyésztő szívét megdobogtatja, és kárpótolja őt a fáradalmakért.

Az előbb említett mód helyett kicsivel nagyobb akváriumban, ikrarács felett csapatban is ívathatók, egyes tenyésztők ezt a módszert jobbnak tartják a vízminőség ugyanolyan lehet, 6,5-7 pH, 5-9 nk, 25 C, és nem is mindig kell hidegvizet beönteni az akváriumba egyesek szerint!

Minden színpompás dániót tartó akvaristának kívánok ezennel sok sikert és örömöt ezen kedves kis „ékszer-halak” tartásának tekintetében!

Danio choprae – Színpompás dánió adatlap:

ELSŐ LEÍRÓJA:

Hora, 1928

CSALÁD:

Cyprinidae

MÉRET:

3-3,5

°C:

22-27
°pH6-7

°Nk:

2-14

HELYIGÉNY:

55 liter

VISELKEDÉS:

társas

TÁPLÁLÉK:

mindenevő

HOL TARTÓZKODIK?:

felső szint

ÉLETTARTAM:

~2,5-3 év

TERMÉSZETV. BES.:

gyakori

TÉRKÉP (MAP); ELTERJEDÉSI TERÜLETE :

Danio choprai – színpompás dánió elterjedési területe

Ázsia, Észak-Burma, Kachin állam, Ayeyarwady-folyórendszer, elsősorban Irrawaddy folyó

KÜLALAK ÉS JELLEGZETESSÉGEK LEÍRÁSA:
Kicsi, szokványos dánió formájú hal. Színezete leírhatatlanul szép, narancsvöröses, oldalán piros csíkal, és irizáló zöldes színezettel, valamint kékes csíkokkal, melyek a hastól nyúlnak a hát felé fel.
TARTÁSA ÉS TENYÉSZTÉSE:

Aránylag kis medence is megfelel tartására, viszont fontos, hogy rajban tartsuk. A vízfelszín közelében úszkál, a háttérnövényzet, sötét aljzat, és esetleg égertobozzal kezelt víz iszonyúan szép színeket ad neki. Ha nem tartjuk rajban, csipkelődik! Remek ugrók, fedjük le medencéjüket. Sajnos az importhalak körében nagy lehet az elhullási arány, ezért kezdetben az ilyen és hasonló halakkal ebből a szempontból csalódás is érhet minket, viszont tartás nem nehéz. Próbálkozzunk hazai tenyésztőtől beszerezni. Dominanciai rendszerben élő halak, amelyet a hímek osztanak be egymás közt.

Csak az elmúlt években kezdett ismertebbé válni a faj, de mint sok már színes trópusi faj, ez is egy csapásra a haltartók kedvence lett. Egy kicsit nagyobbacska nano akvárium is már otthonos lehet neki, és hasonló halakkal társíthatjuk. Etetésre nem kényes, elfogadja a legtöbbféle haltápot is!
Kedveli a vízmozgást, szívesen lubickol a szűrő áramlatában. Alapvetően lágy-vizes hal, de a csapvíz keménységét (15, vagy akár közel 20 Nk) is jól viseli, egyenesen akváriumi halnak teremtetett!

Tartása nem nehéz, ezért bátran próbálkozhatunk vele. Viszont!

Tenyésztésében már akadhatnak bukkanók, ugyanis nehezebben tenyészthető, mint a szokásos, klasszikus dániófajok. Kis akváriumban, szigorúan lágy vízbe tegyük ki őket ikrarács fölé. Lehet párban vagy csapatban is próbálkozni, a csapat lehet hogy szerencsésebb. Nem biztos, hogy le is ívnak, ilyenkor vízcserékkel segítsünk nekik, vagy helyezzük vissza őket a tartómedencébe, és egy kicsit várjunk, mielőtt újra próbálkozunk. Változatos és jó minőségű élő és fagyasztott tápokat kapjanak tenyésztés előtt. A kis halak csak apró eleséggel, pl. papucsállattal nevelhetőek fel. Ha elértek egy bizonyos kort, már nem jelent problémát felnevelésük sem. Mi sem szemet gyönyörködtetőbb, mint egy akár 100-as egyedszám feletti choprai raj!

EGYÉB ELNEVEZÉSEK:

Izzófényű dánió;

syn: Danio choprae, Brachydanio choprai.

Eng: Glowlight Danio.

Egyéb köznevei:Dánio myanmarské, Rubiiniseeprakala, Rubinbärbling.

Kategória választó

Anno… (10) | Akvárium és Terrárium folyóirat (3) | 1956 (3) | 1. szám (3) | Díszhalak etetése (12) | Díszhal betegségek (4) | A hónap díszhala (44) | 2011 (3) | 2012 (12) | 2013 (12) | 2014 (12) | 2015 (6) | Díszhal tenyésztés (4) | Cikkek (8) |

2013 kategória fajböngésző

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük