| Megtekintve: 3 209

2013 júniusi halunk: a Tamás sügér

 

2013 júniusi halunk: a Tamás sügér - Ikon

Június díszhala régi kedvencünk – a Tamás sügér lett. Idén e rovatban szerencsére több régi-új szerző is feltűnik kitűnő munkáival, kezdve Horváth Balázs Gergő Betta macrostomás cikkével. Ez a cikk szerkesztőtársam, Honffy Gábor munkáját dicséri, át is adom neki a billentyűzetet, íme az afrikai pillangó, azaz a Tamás sügér:

Az átlag bölcsőszájú halak vérmérsékletéhez képest békés viselkedésű, kis termetű sügérféle, kinek tartása semmiféle problémát nem okozhat egy nem különösebben tapasztalt akvaristának sem.

Anomalochromis thomasi

Ovális-testű bölcsőszájú hal, kissé ívelt háttal. Az alapszínezet sárga-barna, inkább barnába hajlik. Az oldalán szembetűnő három sötétebb foltocska, és öt gyenge, fekete csík, ami a hát felől a test közepe felé halad. Az oldalán több sor petty található, melyek színe a lilától a sárgán, kéken keresztül zöldbe hajlik. Ezeken a foltokon a ráeső fény rengeteg árnyalatban tükröződik vissza (sárga, zöld, türkizkék), majd sötétebb színárnyalatokká fejlődik (kék, lila) a farok közelében.

A Tamás sügér a békésebb bölcsőszájúhalak közé tartozik, ezért megfelelő alanya lehet biotóp jellegű akváriumok lakóközösségének. Az akváriumnak, ahol tartani szeretnénk, növényekkel meglehetősen jól beültetettnek kell lennie, sziklákkal és uszadék fákkal tarkítva, lehetőleg sötét altalajjal. Ha kialakult egy pár, elfoglal egy területet és azt meg is védi azt saját fajtársaitól. Mikor ivadékai vannak, az akvárium talaját saját ízlése szerint rendszerint alaposan átalakítja.

Halaink az akvárium középső és alsó szintjein szeretnek tartózkodni. Nem igényelnek semmilyen különleges vízfeltételt, hacsak nem a tenyésztési célból tartjuk őket. A hőmérséklet alsó határa kb. 23 °C legyen.

Bár életben maradnak alapvető eleségeken is, ajánlatos olyan étrenden tartani, mely alkalmanként tartalmaz zöldtakarmányt és élőtáplálékot (pl. tubifex, szúnyoglárva) is.

Tamás sügér - Anomalochromis thomasi
Tamás sügér – Anomalochromis thomasi

Az Tamás sügér meglehetősen könnyen szaporítható, mert igen gondos szülő. Hogy rávegyük egy párt szaporodásra, csak lágy és enyhén savas kémhatású, tiszta vizet kell biztosítanunk számukra. A tenyésztő-akvárium meglehetősen nagyméretű legyen. Az ikrákat általában egy lapos sziklára helyezik. Mindkét szülő gondozza az ikrákat, melyekből akár 500 ivadék is kikelhet. Az ivadékot az első néhány napon keresztül a talajba mélyített sekély gödrökben helyezik el. Az ivadékokat Artemia naupliis-szal és száraz eleségekkel etethetjük. A szülők sokáig folytatják a fészekalja gondozását. Néha akvaristák tapasztalnak veszteségeket a fészekaljából, ami általában a tenyésztő-akvárium kis méretének, vagy túlnépesítés miatti táplálékhiánynak tudható be.

Tamás sügér - Anomalochromis thomasi
Tamás sügér – Anomalochromis thomasi

Az ívás közeli idejét onnan lehet észrevenni, hogy a nőstény egyre jobban kikerekedik, testesebb lesz a hímnél. A hím és a nőstény körülbelül egy 8 cm átmérőjű territóriumot véd. Akváriumuk ideális mérete így legalább 90 cm legyen, vagy még több. Erősen monogám viselkedésű,és nagyon összetartó családokban él. Némelykor ez a családi harmónia is felbomlik, veszekedhetnek, ilyenkor a hímet kell eltávolítani és a helyét egy másik hím példánnyal próbálhatjuk meg betölteni.

Az Tamás sügér hazájában áramló, erősen benövényesedett vizekben honos, amilyenek például a őserdei vízfolyások. Ezek még tágabban értelmezve Nyugat-Afrika: Sierra Leone, Guinea és Libéria folyóvizei, melyek jellemzően: pH 6-7.8 (6.8), nk 4-15 (°8), és 24-27°C-osak.

Anomalochromis thomasi – Tamás sügér adatlap:

ELSŐ LEÍRÓJA:

Boulenger, 1915

CSALÁD:

Cichlidae

MÉRET:

5

°C:

23,0-27,0
°pH6,0-8,0

°Nk:

5,0-12

HELYIGÉNY:

75 liter

VISELKEDÉS:

ragadozó

TÁPLÁLÉK:

mindenevő

HOL TARTÓZKODIK?:

középső- és alsó szint

ÉLETTARTAM:

3-5 év

TERMÉSZETV. BES.:

nem értékelt
TÉRKÉP (MAP); ELTERJEDÉSI TERÜLETE :
Tamás sügér - Anomalochromis thomasi elterjedési területe (distribution map)
Tamás sügér – Anomalochromis thomasi elterjedési területe (distribution map)

Libéria és Sierra Leone patakjai.

EGYÉB ELNEVEZÉSEK: Négyfoltú sügér. afrikai pillangósügér;
syn: Hemichromis thomasi, Paratilapia thomasi, Pelmatochromi thomasi.
Eng: African Butterfly Cichlid.
Egyéb köznevei: Barwniak Thomasa, Timanttikirjoahven, Thomas Prachtbarsch.

Kategória választó

Anno… (10) | Akvárium és Terrárium folyóirat (3) | 1956 (3) | 1. szám (3) | Díszhalak etetése (12) | Díszhal betegségek (4) | A hónap díszhala (44) | 2011 (3) | 2012 (12) | 2013 (12) | 2014 (12) | 2015 (6) | Díszhal tenyésztés (4) | Cikkek (8) |

2013 kategória fajböngésző

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük