| Megtekintve: 3 099

2013 október kedvence: a rózsaszínű páncélosharcsa

2013 október kedvence: a rózsaszínű páncélosharcsa - Ikon

Így a közelgő TerraPlaza-ra várva egy olyan halfajt szeretnénk Kedves Olvasóinknak bemutatni, mely mondhatni újdonság az akvarisztikában. Reméljük, néhányan kedvet kapnak hozzá, hiszen jó eséllyel beszerezhető lesz a börzén is kitűnő tenyésztőktől!

Corydoras axelrodi

Rózsaszínű páncélosharcsa - Corydoras axelrodi
Rózsaszínű páncélosharcsa – Corydoras axelrodi

Ez a faj pedig nem más, mint a rózsaszínű páncélosharcsa, vagy ahogy még nevezni szokása: Axelrod-páncélosharcsa. Fajunk a Corydorasok népes táborát erősíti, az axelrodi névre hallgatva, természetesen Axelrod után. Leírására 1962-ben Rössel jóvoltából került sor. A fajt nyugodtan nevezhetjük újdonságnak, hisz alig egy olyan tíz éve tűnt fel hazánkban, és sajnos azóta sem lett gyakori faj, bár sok más rokonához képest azt mondhatjuk, viszonylag jól beszerezhető.

Rózsaszínű páncélosharcsa - Corydoras axelrodi
Rózsaszínű páncélosharcsa – Corydoras axelrodi

A nevében rejlő „rózsaszín” szócska kicsit valótlanul hangozhat, hisz halunk szürkésfehér alapszínen fekete csíkokat visel. Egyes fotókon még ki-kitűnnek enyhén rózsás alapszínű, de akkor is piszkosfehéres példányai, de saját halaimon eddig még sosem tapasztaltam e szín meglétét. Természetesen egy erősen páncélozott, csontos kis halról beszélünk, mely szintúgy rendelkezik bajuszszálakkal, mint rokonai. Gondozásánál épp ezen bajuszszálak miatt fontos kitétel, hogy aprószemű talajunk legyen, mert az éles szemcsék, mint amilyen például a zúzott bazalt felsérthetik száját, bajuszszálait, ami akár olyan komolyan is elfertőződhet, hogy halunk pusztulását eredményezheti. A bajuszszálak különösen fontos érzékszervek számukra.

Rózsaszínű páncélosharcsa - Corydoras axelrodi
Rózsaszínű páncélosharcsa – Corydoras axelrodi

Mint rokonai, ő is Dél-Amerikából származik, azon belül Kolumbia és a Rio Metae folyó a hazája. Kifejlett korában 5 cm testhosszt érhet el. Teljesen békés állat, melyet remekül tudunk társítani más halakkal, mint például más harcsákkal, törpesügérekkel, pontylazacokkal, de társas medencében is tarthatjuk. Kerüljük a csipkelődős fajokkal történő társítását. Figyeljünk arra, hogy halaink legyenek csapatban, célszerű minimum 5-6 példány együtt tartása. A víz értékeivel szemben sem nevezhető túlzottan kényesnek, 23-27 C között, 6-7,5 pH kémhatás mellett, 0-15 °nk-s vízben kitűnően gondozhatóak.

Rózsaszínű páncélosharcsa - Corydoras axelrodi
Rózsaszínű páncélosharcsa – Corydoras axelrodi

A medence talajára aprószemű sódert töltsünk, tegyünk be pár ágat búvóhely gyanánt. Bátran növényesítsünk, nem bántják a vízi vegetációt. Kedvelik, ha enyhén árnyékolt akváriumuk. Vizüket nyugodtan kezelhetjük égertobozzal vagy Tebang-levéllel is. Élelmezésükre a harcsatabletták is megfelelőek, leginkább az olyanok, amik hamar oldódnak apró szemcsévé (Sera Viformo, Dánió TabiMin). De a legfontosabb, hogy lehetőségeink szerint minél gyakrabban kapjanak élő tubifexet, hisz a páncélosharcsáknak ez a lehető legmegfelelőbb táplálék. Ennek hiányában szúnyoglárvával próbálkozhatunk, de a fagyasztott artémiát is kedvelik.

Rózsaszínű páncélosharcsa - Corydoras axelrodi
Rózsaszínű páncélosharcsa – Corydoras axelrodi

Tenyésztésük már akváriumi körülmények közt is megoldott, ívás előtt élő tubifexetetés javasolt a tenyészállatoknak. Mindig célszerűbb több hímet kirakni, mint nőstényt, mivel a páncélosharcsák általában kevés hímivarsejtet termelnek. Az ívatóvíz legyen lágy és semleges közeli, enyhén savas. Hidegvizes vízcserékkel indíthatjuk be igazán jól az ívást, akár 10 °C-al hűvösebb vizet is tölthetünk be (mindig részleges vízcseréről van szó!). Legyen egy kis áramlás is, vízinövényt is használjunk. A peték lerakása vagy növényre, vagy az üvegre történik, ezután a szülőket távolítsuk el, mert fogyaszthatnak belőlük. E célból is fontos a jóltápláltság. A kikelő kishalak frissen kelt sórákkal indíthatóak, de vigyázat, a peteburkok nem kerülhetnek az ivadékok közé, mert ha azt megeszik, könnyen elpusztulhatnak tőlük bélelzáródás végett.

Remélem sikerült az érdeklődést kicsit felkeltenem e páncélos csodák iránt, és legalább néhányan visznek haza e könnyen gondozható házmesterekből. A TerraPlaza-ra látogatóknak kellemes időtöltést, jó vásárlást, az eladóknak, tenyésztő kollegáknak pedig eredményes kinntartózkodást kívánok!

Rózsaszínű páncélosharcsa – Corydoras axelrodi adattábla:

ELSŐ LEÍRÓJA:
Rössel, 1962
CSALÁD:
CALLICHTHYIDAE
MÉRET:

5 cm

°C:
22,0-26,0
°pH:
6,0-8,0
°Nk:
2,0-25
HELYIGÉNY:
65 liter
VISELKEDÉS:
békés
TÁPLÁLÉK:
mindenevő
HOL TARTÓZKODIK?:
alsó szint
ÉLETTARTAM:
3-5 év
TERMÉSZETV. BES.:
nem értékelt
TÉRKÉP (MAP); ELTERJEDÉSI TERÜLETE :
Rózsaszínű páncélosharcsa - Corydoras axelrodi elterjedési területe (distribution map)
A Rio Meta, Kolumbiában, Dél-Amerika.
KÜLALAK ÉS JELLEGZETESSÉGEK LEÍRÁSA:
Testfelépítése zömök, alapszíne arany sötét vízszintes csíkokkal. A háton található csík kezdete a fej vége, végighúzodik a gerinc vonalát követve a hátúszó tövén és befejeződik a farok előrészén. A másik két csík ugyanezt a vonalat követve az oldalon húzodik. A szemen áthúzodik egy álarcszerű folt. Érdekes Y alakú csontfomációt találunk a fej és a test között.
TARTÁSA ÉS TENYÉSZTÉSE:
Tartása megegyezik a többi coryéval. Békés, jól társítható faj, társas akváriuma is helyezhetjük. Figyeljünk rá, hogy apró szemű talajt alkalmazzunk esetében is!!
EGYÉB ELNEVEZÉSEK:
syn: .

Eng: Pink corydoras.

Egyéb köznevei: Ruusumonninen, Rosafarbener Panzerwels.

Kategória választó

Anno… (10) | Akvárium és Terrárium folyóirat (3) | 1956 (3) | 1. szám (3) | Díszhalak etetése (12) | Díszhal betegségek (4) | A hónap díszhala (44) | 2011 (3) | 2012 (12) | 2013 (12) | 2014 (12) | 2015 (6) | Díszhal tenyésztés (4) | Cikkek (8) |

2013 kategória fajböngésző

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük