| Megtekintve: 2 574

2014 augusztus díszhala a bohócmárna

 

2014 augusztus díszhala a bohócmárna - Ikon

Nem árt néha egy kicsit viccelődni, úgyszólván bohóckodni, főleg így nyár végén, mikor sokan megérdemelt szabadságukat töltik. Mi ezen cikkben viszont komolyan fogunk bohóckodni, ugyanis nem más halról lesz most szó, mint a szép bohócmárnáról!

Barbodes dunckeri

Bohócmárna - Barbodes dunckeri
Bohócmárna – Barbodes dunckeri

A bohócmárna is, mint sok más rokona, már jó néhány genust megjárt. Volt ő már Barbus, Puntius, Capoeta is, pillanatnyilag a Barbodes nem egyik szép tagja. Pontos fajneve Barbodes dunckeri. Nagyon elterjedt köznapi neve az Everett-díszmárna (sőt, téves szinonimja a Barbus everetti), viszont az egy másik faj valójában, a nevek közti keveredés csak pár éve tisztázódott. Tehát fontos megjegyezni, hogy a gyakrabban beszerezhető díszmárnánk a bohócmárna Barbodes dunckeri tudományos névvel, a valódi Everett-díszmárna (Puntius everetti) viszont sokkal ritkábban kapható, színezetét tekintve szürkésbarna alapszínű kevés feketés folttal. A bohócmárnát Boulenger 1894-ben írta le.

Fajunk a délkelet-ázsiai szigetvilág lakója, Szumátra, Borneó, Malajzia elsősorban a lelőhelye, ahol megtalálható a folyókban, patakokban. A víznek itt – esőerdő lévén – meglehetősen magas a cser- és huminsavtartalma az aláhulló levelek miatt, ezt tartásánál is figyelembe kell venni. Színezete is némileg a sárgásbarna vízhez alkalmazkodott, narancsos-enyhén rózsaszínes beütésű az alapszíne, de ez kedélyállapottól és közegtől függően is változik, egész ezüstösbe vagy sárgásba is eltolódhat. Dekorativitását azonban az adja, hogy több nagy – esetenként szabálytalan – alakú türkizzöld folt díszíti testét, és úszói pirosak. A fiatal példányok egész élénk színekben játszanak, a nagyobbak kissé megfakulhatnak, de akkor is látványosak maradnak.

Bohócmárna - pár
Bohócmárna – pár

Kiválóan alkalmas nagy bemutató medencékbe. Egyre több helyen – rendelőintézetekben, oktatási intézményekben, hivatalokban – állítanak fel akár csak dekor, akár látványosság, akár oktatási, akár egyéb célzatból díszmedencéket, melyek az esetek többségében közepes-nagy méretűnek számítanak. E dekoratív, mozgékony és aktív faj tökéletesen megfelel az ilyen típusú akváriumokba, hiszen látványosnak számít, így megragadja az ember tekintetét. Délkelet-ázsiai társításban kerülhetnek mellé ázsiai harcsák, csíkfélék, más márnák, nagytestű dánió- és razbórafajok, talajlakó pontyfélék, gurámik. Békés természetű, de a nagyon apró halakat tápláléknak nézheti.

Mindenképp tágas akváriumra lesz szükség, ajánlott 200-250 liter feletti, mivel rajhal (legalább 6-8 példányt kell gondozni) és nagy térre van szüksége az úszáshoz. Bátran dekoráljunk, de ügyeljünk, hogy megfelelő kiúszótér maradjon halainknak. Sajnos van egy hibája a fajnak, erőteljesen vegetáriánus, így a legtöbb vízinövény nem összeegyeztethető vele, még az Anubiasok friss hajtásait is lerágcsálják. Etetésénél is ügyeljünk a növényi kiegészítésre, de száraz tápokon jól tartható. Néha kapjon fagyasztott vagy élő – állati eredetű – táplálékot is.

Bohócmárna - Barbodes dunckeri
Bohócmárna – Barbodes dunckeri

Tartása nem nehéz, vizét jól kell szűrni (külső szűrés), mivel sokat piszkít. A rendszeres részleges vízcserék betartására ügyeljünk! Csapvízben is elvan, de a lágyvíz a legjobb neki, ami enyhén savanyú. 26-27 C bőven elég neki, tenyésztésekor kell esetleg egy-másfél fokot emelni rajta. Kifejlett kori mérete a 15 cm-t is meghaladhatja akár! Nagyon ugrálós, medencéjét mindenképpen takarni kell! Erős hal. Már a 10 cm hosszú állat ivarérett. Érdekes, hogy az ivarérett nőstények gyakran hímek módjára viselkednek. A kergetődzést a nőstény kezdi, majd a hím folytatja. Ikráikat árnyékos helyre, növények közé rakják. Az ivadékok érzékenyek a hőmérséklet ingadozására. Ajánlatos ezért a hőmérsékletet állandóan 27 C°-on tartani.

Bohócmárna - csapat
Bohócmárna – csapat

A kifejlett állatok számára javasolt vízváltás az ivadékokra is érvényes, mihelyt elérik a 2 cm-es hosszúságot. Az ivadékok gyors növésűek ugyan, de figyelembe véve az elérendő nagyságot, csak két év múlva válnak szaporodóképessé. Ívatásuk lehetőleg lágy és enyhén savas vízben, ikrarács fölött történjék. A kishalak amint pár napja már a mikroszkópikus eleséget fogyasztják, remekül nevelhetőek walter- és banánférgen, frissen kelt artémián, rotatórián. Tágas hely szükséges a bohócmárna-csapat felneveléséhez.

Habár nem nehéz hozzájutni, és egyáltalán nem számít drága fajnak, mégsem elterjedt az akváriumokban, holott szépsége és látványossága nem ezt sejtetné.

Bohócmárna – Barbodes dunckeri adattábla:

 

ELSŐ LEÍRÓJA:
Boulenger, 1894
CSALÁD:
CYPRINIDAE
MÉRET:

15 cm

°C:
24-28
°pH:
6-7
°Nk:
5-15
HELYIGÉNY:
250 liter
VISELKEDÉS:
békés
TÁPLÁLÉK:
mindenevő
HOL TARTÓZKODIK?:
középső
ÉLETTARTAM:
5-6 év
TERMÉSZETV. BES.:
felméretlen
TÉRKÉP (MAP); ELTERJEDÉSI TERÜLETE :
Bohócmárna - Barbodes dunckeri elterjedési területe (distribution map)
Malajzia, Szingapúr, Borneó és Szumátra teszi ki elterjedési területét.
KÜLALAK ÉS JELLEGZETESSÉGEK LEÍRÁSA :
Alapszíne aranyló barnásrózsaszín, a hason ezüstös árnyalattal. Oldalán néhány egyenletes eloszlású sötét folt van. A nőstények teste teltebb. 2 pár bajuszszála van. D 12, A 8.
TARTÁSA ÉS TENYÉSZTÉSE :

Mozgékony hal, lágy vizet kíván, bár csapvízben is elvan. Könnyen szaporodik nagy medencében, sűrű növények között.

Tartásához a méretének megfelelő nagy tartályra van szükség, melyben sok helye van az úszáshoz. Aktívan úszó faj, szeret nekiiramodni, ezért nemcsak hogy nagy, hanem hosszú akvárium is szükséges. Tartáshoz 24-25, a tenyésztéshez 28 C° közeli hőmérséklet a megfelelő. 22 C°-os vízben már láthatóan rosszul érzi magát. Öreg vízben betegségekre hajlamos. Ajánlatos ezért a gyakori részleges vízcsere, a nitrátos vizet sem kedveli. Nagy akváriumát mindenféleképpen külső filtrálással lássuk el. Nyugodtan keltsünk áramlást, mivel kedveli a vízmozgást, amiben kedvére tud mozogni. A puhább levelű növényeket megrágcsálhatja.

Mindenképp csapatban kell tartani, ami legalább 6 egyedet feltételez. Ha nem csapatban tartjuk őket, félénkké vállnak! Társítása is könnyű, hiszen békés faj minden olyan hallal, ami nem nagyon kicsi. Az apró termetű fajokat kerüljük, eleinte amíg kisebb, békés velük, viszont amikor megnőtt, nem célszerű apró lazacokat, törperazbórákat hozni mellé. Biotóp-megfelelő módon robosztus márnákkal, dániókkal, razbórákkal társíthatjuk, talajlakó gyanánt pedig néhány fonálalgázó, garra vagy díszcsík érkezhet. A gurámiféléket mellőzzük, zavarhatják márnáink őket. Vegyes társas medencében nagyobb lazacok (pl.: nyúllazac, kongólazac), békésebb sügérek (pl.: meggyhasú sügér), xifók, mollik, vagy éppen színpompás kalászhalak lehetnek társai, míg az aljzaton páncélosharcsák csapata dolgozik.

Mindenevő; szívesen fogadja a szárított eledeleket, de mohón veti rá magát mindenféle-forma élő és fagyasztott tápra egyaránt. Zöld növényi kiegészítést is adjunk nekik, hogy megkíméljék medencénk növényállományát, bár nem jellemző rájuk, hogy az erősebb levelű növényeket egyáltalán képesek legyenek bántani. Mohón táplálkoznak, sokat esznek!

Már a 10 cm hosszú állat ivarérett. Érdekes, hogy az ivarérett nőstények gyakran hímek módjára viselkednek. A kergetődzést a nőstény kezdi, majd a hím folytatja. Ikráikat árnyékos helyre, növények közé rakják. Az ivadékok érzékenyek a hőmérséklet ingadozására. Ajánlatos ezért a hőmérsékletet állandóan 27 C°-on tartani. A kifejlett állatok számára javasolt vízváltás az ivadékokra is érvényes, mihelyt elérik a 2 cm-es hosszúságot. Az ivadékok gyors növésűek ugyan, de figyelembe véve az elérendő nagyságot, csak két év múlva válnak szaporodóképessé. Ívatásuk lehetőleg lágy és enyhén savas vízben, ikrarács fölött történjék. A kishalak amint pár napja már a mikroszkópikus eleséget fogyasztják, remekül nevelhetőek walter- és banánférgen, frissen kelt artémián, rotatórián. Tágas hely szükséges a bohócmárna-csapat felneveléséhez.

Nagy díszakváriumok feltűnő lakója lehet, kitűnő választás nagyobb méretű társas medencékbe, biotópokba egyaránt (akár nyilvános medencékbe is, pl.: iskolákba)!

EGYÉB ELNEVEZÉSEK:

syn: Puntius dunckeri, Barbus dunckeri.

Eng: Clown barb, Bigspot barb.

Egyéb köznevei: Parmička Everettova, Klovnbarbe, Ilveilijäbarbi, Clownbarbe, Everetts Barbe, Berbaju, Telotong, Brzanka everetta, Puntius-kloun, Clownbarb.

Kategória választó

Anno… (10) | Akvárium és Terrárium folyóirat (3) | 1956 (3) | 1. szám (3) | Díszhalak etetése (12) | Díszhal betegségek (4) | A hónap díszhala (44) | 2011 (3) | 2012 (12) | 2013 (12) | 2014 (12) | 2015 (6) | Díszhal tenyésztés (4) | Cikkek (8) |

2014 kategória fajböngésző

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük