| Megtekintve: 4 555

2014 december díszhala a Lombard-sügér

2014 december díszhala a Lombard-sügér - Ikon

Beköszöntött a tél, lázasan készülődünk a 2015-ös Év díszhala választás végeredményére. De természetesen még ilyenkor sem feledkezünk meg a Hónap hala sorozatunkról, melynek e havi címszereplője egy olyan sügér, melyet sokszor és sokat láthatunk az állatkereskedésekben, azonban sokan hirtelen nem is tudják hová tenni, miféle is lehet valójában.

Maylandia lombardoi

Maylandia lombardoi - Lombard-sügér pár
Maylandia lombardoi – Lombard-sügér pár

A Lombard-sügér (Maylandia lombardoi) 1977-ben került leírásra Burgess jóvoltából. Egy maximum 15 cm-re megnövő, malawi-tavi Mbuna sügérről van szó, mely a sziklás partvidéken találja meg a számára optimális feltételeket.

Olyan szintű ivari dichromatizmussal rendelkezik, melyből a két nemet akár külön fajnak is nézhetnénk. A karcsúbb, kecses nőstények világoskék alapon sötétkék függőleges csíkosak, míg a zömökebb testalkatú hímek aranysárgák, fark alatti úszójukon ikrafoltokkal, melyek a szájban történő megtermékenyítésben játszanak kulcsfontosságú szerepet, ugyanis ikrarakáskor a nőstény ezeket is ikrának nézi, megpróbálja szájába venni, s a hímnek ekkor van alkalma a nőstény által korábban szájba vett petéket megtermékenyíteni.

Maylandia lombardoi - Lombard-sügér nőstény
Maylandia lombardoi – Lombard-sügér nőstény

A malawi-tavi sügérek általános feltételei mellett jól tartható, homoktalaj sok sziklás dekorációval és búvóhellyel, melyet Anubiasokkal életdúsabbá tehetünk. Biztosítsunk tágas medencét számukra, ugyanis habár kicsi a bors, de erős, e halak is gyakran mutatnak harcias magatartást. Hagyjunk számukra szabad úszóteret, és olyan fajokkal társítsuk, melyek képesek visszaverni esetleges kakaskodását.

Maylandia lombardoi - Lombard-sügér
Maylandia lombardoi – Lombard-sügér

24-27 C°-on, kemény, 15-20 nk°-s vízben, mely semleges-enyhén lúgos (7-8 pH) kémhatású kiválóan gondozhatóak. Igazándiból még kezdő sügértartóknak is könnyedén és bátran javasolható a faj, ugyanis különösebben nem nevezhető kényesnek.

Maylandia lombardoi - Lombard-sügér hím
Maylandia lombardoi – Lombard-sügér hím

Tenyésztése sem nagy kunszt, ha például monotipikusan (egyfajosan) tartjuk, minden bizonnyal sor kerül az ívásra, s a nőstény a kb. 3 hetes forgatási idő után kiköpi kishalait, melyek később visszaúszhatnak szájába. A nőstényt akár mesterségesen is megköptethetjük, hogy le ne nyelje a kishalakat, ha stresszesebbek a körülmények, de a forgatási időre külön is választhatjuk. Ha kiköpte a kishalakat, utána visszahelyezhető a társas medencébe, de hagyhatjuk is akár külön medencében is egy-két hétre, amíg felerősödik, ugyanis a kb. 20-22 napos forgatási idő alatt a nőstény halak egyáltalán nem táplálkoznak. Az ivadékok élő és száraz eledelen is nevelhetőek. Érdemes egy kevés növényi tápanyaggal menüjüket kiegészíteni, ugyanis a Mbuna élettani csoportba tartozó fajról lévén szó táplálékának alapját növényi anyagok képezik. Ezt a kifejlett példányoknál is fontos figyelembe venni!

Hasonlatos minden tartási szempontból közismert nemzetségtagjához, a rot-rot sügérhez. S bizony, ha legközelebb az állatkereskedésben kék és sárga sügéreket látunk, forduljon meg a fejünkben, hogy könnyen előfordulhat, hogy lombard-sügérekkel van dolgunk, s ha pont őket keressük, és megfelelő körülményeket tudunk biztosítani nekik, ne habozzunk megvásárlásukkal.

Lombard-sügér – Maylandia lombardoi adattábla:

ELSŐ LEÍRÓJA:
Burgess, 1977
CSALÁD:
CICHLIDAE
MÉRET:

15 cm

°C:
23,0-28,0
°pH:
7,5-8,3
°Nk:
12,0-25
HELYIGÉNY:
300 liter
VISELKEDÉS:
harcias
TÁPLÁLÉK:
növényevő
HOL TARTÓZKODIK?:
alsó szint
ÉLETTARTAM:
6-10 év
TERMÉSZETV. BES.:
nem értékelt
TÉRKÉP (MAP); ELTERJEDÉSI TERÜLETE :
Lombard-sügér - Maylandia lombardoi elterjedési területe (distribution map)
A Malawi-tó sziklás, part menti vizei.
KÜLALAK ÉS JELLEGZETESSÉGEK LEÍRÁSA :
A hal domború hátoldalához képest hasoldala lapos. A hímek élénksárga testét halványbarna sávok keresztezik; úszóik egyszínű sárgák, a farokúszón ikrafoltok vannak. A halvány, kékesfehér színű nőstényt számos kékesfekete függőleges sáv keresztezi, melyek a hátúszóra is kiterjednek.
TARTÁSA ÉS TENYÉSZTÉSE :
Sziklákkal teli, tágas akváriumot kíván. A szabadon úszó ivadékok visszaúszhatnak a nőstény szájába.
Ismert és kedvelt Malawi-tavi Mbuna sügér. Bár agresszívebb, nagyobbacska akváriumban közepesebb-erősebb (nem agresszív, de adott esetben visszaverni képes) sügérekkel jobban társítható. A medence egyik részét sziklákkal, a másik részét inkább szabad úszótérrel rendezzük be. Gyakran beszerezhető, könnyen kapható faj!

syn: Metriaclima lombardoi, Pseudotropheus lombardoi.
Eng: Kenyi Cichlid, Kennyi Cichlid, Golden Zebra Cichlid .
Egyéb köznevei: Kenyi cichlid , Keltamalawinahven , Mbuna.

Kategória választó

Anno… (10) | Akvárium és Terrárium folyóirat (3) | 1956 (3) | 1. szám (3) | Díszhalak etetése (12) | Díszhal betegségek (4) | A hónap díszhala (44) | 2011 (3) | 2012 (12) | 2013 (12) | 2014 (12) | 2015 (6) | Díszhal tenyésztés (4) | Cikkek (8) |

2014 kategória fajböngésző

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük