| Megtekintve: 2 488

2014 június hó hala a narancs límia

2014 június hó hala a narancs límia - Ikon

Beköszöntött a nyár, ez két dolgot jelent oldalunk projektjei szempontjából:

– egyrészt lezárult az Év díszhala 2014 jelöltjeinek bemutatása a Hónap hala rovatunkban, tehát most már egy teljesen új, szabadon választott fajról olvashatnak cikket kedves olvasóink

– másrészt pedig az Év díszhala új lendülettel folytatódik, és már nem sok választ el minket attól, hogy a lazacvörös kalászhal tartásának és tenyésztésének rejtelmeiben is elmerüljünk.

Továbbá azt is örömmel jelenthetem be, hogy jó néhány hónapnyi szünet után lassan, de biztosan folytatódik oldalunk felülvizsgálata, ellenőrzése, szükség esetén javítása.

Limia heterandria

De akkor nézzük is e havi választottunkat, az egyeseket megviselő nyári melegre figyelemmel, egy üde kis cikkel készülök egy, a forró tájak egzotikus gyümölcsét is nevében hordozó, kedves kis halról. Ez nem más, mint a narancs límia!

Limia heterandria - narancs límia
Limia heterandria – narancs límia

Tudományos neve Limia heterandria, melyet Regan 1913-ban írt le. A mindössze 4-5 cm-re megnövő Poecilidae Venezuela tavaiból és folyóiból származik.

Igen kecses, kis límiafaj. A hím 2,5, a nőstény 4,5 cm hosszúra nőhet. A hím sötét olajzöld, oldalai olajsárga színűek, a hátúszója alatt egymás mellett álló s ezüstösen csillogó keresztcsíkokkal. Hastájéka világos- vagy narancssárga. Úszói sárgák; a hátúszót két ívelt sötét szalag díszíti. A nőstényeken hiányzanak a keresztcsíkok, viszont a testoldal közepén a hátúszó alatt egy hosszanti sötét csík látható. Az úszók színtelenek vagy sárgásak; a hátúszót egy kerek fekete folt ékesíti.

Limia heterandria - narancs límia - hím
Limia heterandria – narancs límia – hím

Tartása és tenyésztése megegyezik a többi Límia fajéval. Ez is 24-26 °C vízhőfokot kívánó, fénykedvelő díszhal. Medencéjét lehetőleg sűrűn növényesítsük, kissé félénk, szívesen búvik meg a növényzetben. Sötétebb aljzat és úszónövények használatával további biztonságérzetet biztosíthatunk neki. Kedveli a gyakran cserélt, jól szűrt vizet, figyeljünk, hogy tartóvizének károsanyag-tartalma ne emelkedjen meg. A pH semleges közeli legyen (6-8 között), míg a német keménységi fok lehetőleg 10 és 20 között maradjon, esetleg 10-nél kicsit alacsonyabb értéket vehet fel, de túlságosan lágy vízben nem gondozható! A víz további paramétereivel szemben nem nevezhető igényesnek, kezdők számára is alkalmas fajnak mondható.

Limia heterandria - narancs límia nőstény
Limia heterandria – narancs límia nőstény

Kisebb csoportban is tartható, mindig több nőstény legyen, mint hím, erre figyeljünk! Más hasonló kisebb termetű halakkal remekül társítható, békés, nem veszekedős, kis lazacok, elevenszülők, páncélosharcsák vagy razbórák kitűnő társaságot jelentenek számára.

Limia heterandria - narancs límia
Limia heterandria – narancs límia

A növényzetet nem szokta bántani, de mindenevő faj. Etetése nem vészes, a száraz eledeleket is szívesen fogadja. Természetesen ez nem megfelelő minőség, ha csak ilyen tápot kapnak, lehetőség szerint apró élő vagy fagyasztott eledelt is adjunk nekik néha, valamint fagyasztott-forrázott zöldségeket, nagy kedvvel fogadják a salátát, spenótot, uborkát egyaránt. Jellemzően a felsőbb vízrétegekben mozog.

Tenyésztése is az elevenszülő fogaspontyoknál szokott módon zajlik, kb. havonta-másfél havonta az anya erősségétől függően hoz világra kishalakat. Ezek száma a nagyobb nőstényeknél egyszerre 50 utódot is elérheti. Az anyát érdemes elletőketrecbe helyezni, nehogy felfalja a kicsiket. A kishalak viszonylag jó tempóban nevelhetőek, de a kisebb vízcserékre és a tágas helyre ügyeljünk. Kapjanak rendszeresen spirrulina tartalmú táplálékot is! Élettartamuk átlagosan 4 év körül várható.

Limia heterandria - narancs límia rajz
Limia heterandria – narancs límia rajz

Sajnos idehaza meglehetősen mellőzöttek az ún. „vad-elevenszülők”, pedig nagyon érdekes életmódú, igazi szobai akváriumba való kis halak. Mellőzöttségük oka talán kevésbé hivalkodó színezetük, vagy ismeretlenségük (ami azért is érdekes, mert már több, mint 100 éve ismert e faj Európában).

Narancs límia – Limia heterandria adattábla:

ELSŐ LEÍRÓJA:
REGAN 1913
CSALÁD:
POECILIIDAE
MÉRET:

4-6 cm

°C:
24-26
°pH:
6-8
°Nk:
5-20
HELYIGÉNY:
65 liter
VISELKEDÉS:
békés
TÁPLÁLÉK:
mindenevő
HOL TARTÓZKODIK?:
középső-felső
ÉLETTARTAM:
3-5 év
TERMÉSZETV. BES.:
felméretlen
TÉRKÉP (MAP); ELTERJEDÉSI TERÜLETE :
Narancs límia - Limia heterandria elterjedési területe (distribution map)
Venezuela patakjai, folyói és tavai.
KÜLALAK ÉS JELLEGZETESSÉGEK LEÍRÁSA :
Európába már 1908-ban behozott, igen kecses, kis límiafaj. A hím 2,5, a nőstény 4,5 cm hosszúra nőhet. A hím sötét olajzöld, oldalai olajsárga színűek, a hátúszója alatt egymás mellett álló s ezüstösen csillogó keresztcsíkokkal. Hastájéka világos- vagy narancssárga. Úszói sárgák; a hátúszót két ívelt sötét szalag díszíti. A nőstényeken hiányzanak a keresztcsíkok, viszont a testoldal közepén a hátúszó alatt egy hosszanti sötét csík látható. Az úszók színtelenek vagy sárgásak; a hátúszót egy kerek fekete folt ékesíti.
TARTÁSA ÉS TENYÉSZTÉSE :
Tartása és tenyésztése megegyezik a többi Límia fajéval. Ez is 24-26 °C vízhőfokot kívánó, fénykedvelő díszhal. Medencéjét lehetőleg sűrűn növényesítsük, kissé félénk, szívesen búvik meg a növényzetben. Sötétebb aljzat és úszónövények használatával további biztonságérzetet biztosíthatunk neki. Kedveli a gyakran cserélt, jól szűrt vizet, figyeljünk, hogy tartóvizének károsanyag-tartalma ne emelkedjen meg. Kisebb csoportban is tartható, mindig több nőstény legyen mint hím, erre figyeljünk! Más hasonló kisebb termetű halakkal remekül társítható, békés, nem veszekedős, kis lazacok, elevenszülők, páncélosharcsák vagy razbórák kitűnő társaságot jelentenek számára. A víz további paramétereivel szemben nem nevezhető igényesnek, kezdők számára is alkalmas fajnak mondható. A növényzetet nem szokta bántani.
Etetése szempontjából nem vészes a faj, a száraz eledeleket is szívesen fogadja. Természetesen ez nem megfelelő minőség, ha csak ilyen tápot kapnak, lehetőség szerint apró élő vagy fagyasztott eledelt is adjunk nekik néha, valamint fagyasztott-forrázott zöldségeket, nagy kedvvel fogadják a salátát, spenótot egyaránt.

Tenyésztése is az elevenszülő fogaspontyoknál szokott módon zajlik, kb. havonta-másfél havonta az anya erősségétől függően hoz világra kishalakat. Ezek száma a nagyobb nőstényeknél egyszerre 50 utódot is elérheti. Az anyát érdemes elletőketrecbe helyezni, nehogy felfalja a kicsiket. A kishalak viszonylag jó tempóban nevelhetőek, de a kisebb vízcserékre és a tágas helyre ügyeljünk.

Sajnos ez a szép kis límia még nem igazán elterjedt idehaza.

EGYÉB ELNEVEZÉSEK:
syn: Poecilia heterandria.

Eng: Venezuela molly.

Egyéb köznevei: Venezuela-molly, Haitinmolli, Kultatäplämolli, Venezuela-Molly, Limka barwna.

Kategória választó

Anno… (10) | Akvárium és Terrárium folyóirat (3) | 1956 (3) | 1. szám (3) | Díszhalak etetése (12) | Díszhal betegségek (4) | A hónap díszhala (44) | 2011 (3) | 2012 (12) | 2013 (12) | 2014 (12) | 2015 (6) | Díszhal tenyésztés (4) | Cikkek (8) |

2014 kategória fajböngésző

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük