| Megtekintve: 2 985

2014 október díszhala az árgushal

 

2014 október díszhala az árgushal - Ikon

Ősz közepén, így októberben ismét egy meglehetősen speciális fajra esett a választásunk, mely most nem gyógyhatása miatt, hanem érdekes igényei és életmódja miatt kerülhetett látóterünkbe.

S még mielőtt valaki még a körmét is lerágná, hogy miről is lesz szó e hónap folyamán, annak elárulom, hogy októberi kiszemeltünk nem más, mint a Scatophagus argus, azaz az árgushal.

Scatophagus argus

Scatophagus argus - árgushal
Scatophagus argus – árgushal
Scatophagus argus - árgushal
Scatophagus argus – árgushal
Scatophagus argus - árgushal tipikus élőhelye a mangrove mocsár
Scatophagus argus – árgushal tipikus élőhelye a mangrove mocsár

Nagyon rég óta ismert díszhal 1766-ban a híres Linnaeus írta le a tudomány számára. Az akár 30 cm-es kifejlett kori testnagyságot elérő faj szögletes testű, sárgásfehér alapszínét rengeteg nagy, kerek fekete folt tarkítja, ezzel meglehetősen mutatós külsőt biztosítva neki. Élőhelyét leírni nem egyszerű, már csak azért sem, mivel nem egységes. Legfőbb különlegessége, hogy brackvízi, azaz félsósvízi hal, folyótorkolatok és lagúnák lakója. Mind a Csendes-, mind az Indiai-óceán partvidékén, több kontinens mentén megtalálható, mind közül talán az Ausztrál-Ázsiai partvidékeken a leghangsúlyosabb állománya, jellemzően ebbe a biotópba szoktuk sorolni.

A félsósvízi akvarisztika meglehetősen gyerekcipőben jár még Magyarországon, alig olyan 4-5 faj szerezhető be alkalmasint nagyobb, jobban felszerelt díszállatkereskedésekben, pedig bizony a nemzetközi kereskedelem akár 30-40 olyan fajt is kínál Európában, melyek meglehetősen színesítenék egy ilyen akvárium élővilágát. Habár az árgushal azon 4-5 faj közé tartozik, mely néhanapján különösebb hosszú rendelési idők kivárása nélkül is beszerezhető, még ő is a ritkábban hozzáférhető fajok közé sorolandó.

Scatophagus argus - árgushal
Scatophagus argus – árgushal

Mint talán majd’ mindennek, a félsósvízi akvarisztikának is a nagy medence az egyik fő titka. Mivel e faj – akárcsak a legtöbb másik brackvízi – rajhal, és érdemes legalább 6-8 példányt tartani belőle, és még mérete is tekintélyes, bizony sok száz, akár 4-500 literes medence is elkél erős szűréssel. A sós vizet csak kevés akvarisztikában használt vízinövény viseli el (pl. Microsorium pteropus, Nomaphila stricta, Taxyphillum barbieri), az árgushal bizony szívesen fogyasztja is őket. Alapvetően mindenevő, sőt, dögevőként is szokták említeni, etetésénél mindenképp helyezzünk hangsúlyt a növényi kiegészítésre, de fagyasztott és élő eledellel (tubifex, garnéla, mixek, stb.) is érdemes rendszeresen megkínálni.

Scatophagus argus - árgushal pár
Scatophagus argus – árgushal pár

Vizébe mindenképp keverjünk tengeri sót, bár fiatalon édesvízben is tartható, idősebb korában kevésbé, édesvízben pedig alapvetően rosszabbul fejlődik, apatikus lesz, gyenge, betegségekre fogékony és rövidebb életű. Egyébként más fajokkal békésen, jól kijön. Érdemes 24-27 C-t legalább biztosítani neki, az enyhén lúgos (7-8 pH) és kemény (10-20 nk) vizet kedveli, csapvízben is kiválóan gondozható (természetesen a speciális előkészítés után).

Scatophagus argus - árgushal csapat
Scatophagus argus – árgushal csapat

Jól szűrt, tiszta vizet igényel, a bomlástermékekre érzékeny! A kifejlett példányok akár tengervízben is tarthatóak, bár akárcsak a tiszta édesvízi, a tiszta tengervíz sem optimális nekik hosszútávon (legfeljebb időlegesen). Tenyésztése akváriumban sajnos mind a mai napig megoldatlan, azonban tartása különleges élményeket nyújthat, a bravkvízi medencék különleges élővilága pedig jóval nagyobb figyelmet érdemelne annál, mint amit neki szentelnek.

árgushal – Scatophagus argus adattábla:

 

ELSŐ LEÍRÓJA:
Linnaeus, 1766
CSALÁD:
SCATOPHAGIDAE
MÉRET:

30 cm

°C:
20,0-28,0
°pH:
7,5-8,0
°Nk:
8,0-18
HELYIGÉNY:
300 liter
VISELKEDÉS:
békés, csapathal
TÁPLÁLÉK:
mindenevő
HOL TARTÓZKODIK?:
Középső- és alsószint
ÉLETTARTAM:
8-12 év
TERMÉSZETV. BES.:
nem értékelt
TÉRKÉP (MAP); ELTERJEDÉSI TERÜLETE :
Árgushal - Scatophagus argus elterjedési területe (distribution map)
Árgushal – Scatophagus argus elterjedési területe (distribution map)
KÜLALAK ÉS JELLEGZETESSÉGEK LEÍRÁSA :
Az árgushal szögletes alakját úszóinak elhelyezkedése is kihangsúlyozza. Színezete arany és barna sávokból áll, melyet számos sötét, kerek folt fed. A felnőttek (kis kép) homlokán két sötét függőleges vonal húzódik, kopoltyúfedőjük mögött aranyló csík fut. Hátoldalukon vörös minta látható. A hosszú alapú, barnaarany hátúszó elöl tüskés, hátul puha.
TARTÁSA ÉS TENYÉSZTÉSE :

Az árgushal valójában dögevő, de megeszi az akváriumi növényeket is. Tágas helyre, növényi táplálékra és a vizébe tengeri sóra is szüksége van.

syn:Chaetodon argus, Ephippus argus, Scatophagus argus argus.
Eng: Scat, Green Scat, Spotted Scat.
Egyéb köznevei: Almindelig Argusfisk, Scat, Baba, Arguskala, Pavillon tacheté, Argusfisch, Gemeiner Argusfisch, Grüner Argusfisch, Argusfisk.

Kategória választó

Anno… (10) | Akvárium és Terrárium folyóirat (3) | 1956 (3) | 1. szám (3) | Díszhalak etetése (12) | Díszhal betegségek (4) | A hónap díszhala (44) | 2011 (3) | 2012 (12) | 2013 (12) | 2014 (12) | 2015 (6) | Díszhal tenyésztés (4) | Cikkek (8) |

2014 kategória fajböngésző

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük