| Megtekintve: 6 026

2014 szeptemberi gyógyhalunk az édesvízi doktorhal

 

2014 szeptemberi gyógyhalunk az édesvízi doktorhal - Ikon

Sosem titkoljuk, hogy a Hónap hala sorozat cikkeinek témája különböző szempontok alapján kerül megválasztásra. Év díszhala jelöltek, veszélyeztetett vagy épp alig ismert fajok kerülnek gyakran porondra. Ebben a hónapban azonban egy speciális fajt választottunk, mely aránylag ismert is, gyakori is, viszont mindenképp megérdemel egy külön cikket magáról.

Szeptember hónapra tehát nem is lehetett volna jobb fajt választani, mint a közismert doktorhal, a Garra rufa, mely már 1843 óta ismert a tudomány előtt (Heckel leírása által), azonban csak az utóbbi években kapott nagy hangsúlyt.

Garra rufa

Garra rufa - Édesvízi doktorhal
Garra rufa – Édesvízi doktorhal

Mindenek előtt érdemes mindjárt a fajazonosságon és néven „fönnakadni”. Gyakran hívják különböző neveken, amik megtévesztőek lehetnek, például a kangal-hal, sőt, gyakran a szívogató márna (melyet több fajra is alkalmaznak sajnos) is őt jelöli. Pontos megnevezése az édesvízi doktorhal, ugyanis egy egész halcsoportot is doktorhalaknak nevezünk, ámbár ők a messzi tengerek és óceánok színpompás – és tengeri akvaristák által nem is mellőzött – uszonyosai.

Garra rufa - Édesvízi doktorhal
Garra rufa – Édesvízi doktorhal

Cikkünk fő témája a halat akvarisztikai szempontból mutatja be, azonban kikerülhetetlen téma a faj humán egészségügyi – szépészeti eljárásokban történő alkalmazásának rövid bemutatása. Ugyan e témában lassan könyveket lehetne írni – amire sűrű elnézéskérések közepette most nem vállalkoznék – én mégis igyekszem tömören, dióhéjban összefoglalni, ugyanis e rovatban az akvarisztikai vonatkozást igyekezném kihangsúlyozni.

Garra rufa - Édesvízi doktorhal
Garra rufa – Édesvízi doktorhal

Különös – élőhelyével összefüggő – tulajdonsága a fajnak, hogy, többek között az emberi hámszövet felső, elszarusodó részével táplálkozik. A faj nagyon meleg vizek lakója a Közel-Keleten, melyek akár a 30 C-t is elérhetik vagy meghaladhatják. Az itt élő emberek szívesen mártóznak meg ezekben a vizekben, ahol nagyon kevés élőlény képes megélni, melyek egyik legfontosabbika a doktorhal. A vízbe nagy számban érkező fürdőzők, turisták bizony gyakran rendelkeznek apróbb bőrelváltozásokkal, melyek a nagyon kevés élelemforrás egyikét jelentik e halak számára. Ezt felismerve mind a szépségiparban, mind a bőrbetegségek kezelésében hirtelen felkapottá váltak e kedves kis halak. Különböző gombás, sömörös megbetegedések, akne, athopiás dermatitis és sok más

Garra rufa - Édesvízi doktorhal - szorgalmas barát
Garra rufa – Édesvízi doktorhal – szorgalmas barát

betegség kezelésére igyekeznek használni őket, a szépségiparban pedig már csak a bőr felfrissítésére, vagy egy speciális különálló kezelésként, úgynevezett Garra Rufa Spa Therapy néven alkalmazzák. Külön fürdőhelyek és cégek alakultak már e faj felhasználására, akik csak a fent nevezett üzletágnak élnek, kezeléseket folytatnak, Garra rufás medencéket telepítenek. Már nálunk is széles körben elérhetőek e szolgáltatások. A halak egyébként jótékony „bőrrágó” tevékenységük során még előnyös anyagokat is fecskendeznek a

Garra rufa - Édesvízi doktorhal
Garra rufa – Édesvízi doktorhal

bőrbe! Bizony sokan még ódzkodnak e kezeléstől, félvén attól, hogy a fertőzés a hal közvetítésével átterjed egyik emberről a másikra. Folynak kutatások e téren, de jelentős problémák még nem merültek fel ezügyben szerencsére. A halak nem betegszenek meg humán betegségekben, így ebben a formában nem terjeszthetik tovább a kórokozókat, a vizet pedig jobb helyeken UV-szűréssel sterilizálják, így elméletileg az sem juttatja tovább a kórokozót, persze ez nem zár ki teljesen minden lehetőséget. A halak tevékenységétől egyáltalán nem kell félni, gyakorlati tapasztalatból mondhatom, hogy enyhe csiklandós érzést okoznak, mintha radíroznák az ember bőrét. Akár még otthon, saját bejáratú „Garra Spa-t” is felállíthatunk, egy dologra figyeljünk oda, keményen rajhalak, tehát ha 3-5 példányt szerzünk be, ne reméljünk túl nagy gyógyító tevékenységet, 10 példány fölött érdemes ezzel leginkább kísérletezni.

Garra rufa - Édesvízi doktorhal munka közben...
Garra rufa – Édesvízi doktorhal munka közben…

E szürke színű, alsó szájállású talajlakók kb. 10 cm-re nőnek meg, 100-150 liter körül tarthatóak. Optimális tartási hőmérsékletük 23-28 C közötti, ezt tartsuk is be, de szélsőséges esetben 15-35 C között elviseli a vízhőmérsékletet (lehetőleg ne teszteljük a halakon!). Kezdőknek is bátran ajánlható, könnyen tartható faj. Nem kényes sem a keménységre, sem a pH-ra túlságosan, átlagos csapvízben is kitűnően gondozható.

Garra rufa - Édesvízi doktorhal munkahelye... (Spanyolország)
Garra rufa – Édesvízi doktorhal munkahelye… (Spanyolország)

Teljesen könnyen tarthatjuk vegyes társas medencékben is, ugyanis más halakkal szemben is rendkívül békés. Talán csak az agresszív ragadozó és a rokon pontyféle fajokat kerüljük társállatként. A jól szűrt, áramló vizet kedvelik, de átlag oxigénszinttel is megelégszenek (a meleg vizes származási helyből kifolyólag).

Némi algát is fogyaszt, bár a tipikus algázókkal nem ér fel. Ellenben szépen összetakarítja a tápmaradékokat, legyen az tablettás, lemezes, granulált, fagyasztott, élő vagy növényi, teljesen mindenevők. Így minden olyan akváriumba tudom javasolni, ahol szükség van szorgos, pihenést nem ismerő maradék és szerves törmeléktakarítókra. Igazán bohókás, érdekes életmódú halak, melyek otthoni megismerése mindenkinek csak ajánlatos lehet, akkor is, ha egészségünkre jótékony hatását nem is akarjuk kiélvezni, csak az akváriumunkban kívánjuk tartani őket.

... és egy elégedett páciens!
… és egy elégedett páciens!

Tenyésztésük otthoni körülmények közt jobbára megoldatlan, sokan próbálkoztak már vele, voltak, akik sikerrel jártak – és a hatalmas üzleti érdekek végett – szigorú titokban is tartják metódusukat. A legbeváltabb módszer a hipofízises hormonkezelés és a vadbefogás – mely utóbbi sajnos jelentősen megcsappantotta a faj vadállományát.

Édesvízi doktorhal – Garra rufa adattábla:

 

ELSŐ LEÍRÓJA:
Heckel; 1843
CSALÁD:
Cyprinidae
MÉRET:

10-12 cm

°C:
23-30
°pH:
6,5-7,5
°Nk:
10-20
HELYIGÉNY:
150 liter
VISELKEDÉS:
békés, társas
TÁPLÁLÉK:
mindenevő
HOL TARTÓZKODIK?:
vegyes, életmód szerint inkább alsó
ÉLETTARTAM:
~ 5-6 év
TERMÉSZETV. BES.:
felméretlen
TÉRKÉP (MAP); ELTERJEDÉSI TERÜLETE :
Édesvízi doktorhal - Garra rufa elterjedési területe (distribution map)
Édesvízi doktorhal – Garra rufa elterjedési területe (distribution map)
KÜLALAK ÉS JELLEGZETESSÉGEK LEÍRÁSA :
Alsó szájállású, tapadókorongos szájú faj, amiben emlékeztet a moszatevő márnára és a Loricariidae-kra. Testszíne a világosszürkétől a sötétbarnáig változhat, ez a környezet, a tartás és a közérzet fügvénye. A hímeken nászkiütések jelennek meg ívási időszakban (fehér pöttyök, apró duzzanatok az orron és a fejen).
TARTÁSA ÉS TENYÉSZTÉSE :

Tartása nem nehéz, kezdőknek is ajánlható. A hőmérsékletet nagyon tág határok között elvisel, akár 20 °C alá is lecsökkenhet, viszont akár a 35 °C-t is elérheti, miközben halunknak különösebb bántódása nem esik, persze csak fokozatos csökkenéssel/emelkedéssel. A természetben nagyon meleg vizek lakója, ahol szinte semmilyen táplálékforrást nem talál. Ezért fejlődött ki azon remek tulajdonsága, hogy segít az emberek bőrbetegségeinek ápolásában, kezelésében. Erre manapság kész iparág, az ún. „Garra Rufa Spa Therapy” épült. Kozmetikusok is nagyon szívesen használják, szállodás is léteznek, akik a Garra rufa nyújtotta betegség- és tünetenyhítést aknázzák ki és külön erre alapozzák a turizmusukat. Élőhelyén a hal a vízbe fürdőzni járó emberek felső hámrétegének elhalt szöveteiből, beteges felületeiből táplálkozik. Ez mai modern korunkban is remekül használható, például az ekcéma, pikkelysömör, akné, különféle egyéb bőrgombák kezelésében, vagy akár csak felesleges hámrétegek, sérülések utáni hámosodás gyorsításának, vagy éppenséggel a napon való nyári leégés utáni hámrétegfoszlás eltüntetésének segítésére. Külön cégek is foglalkoznak a Garra rufákkal történő kezelések akár házhoz történő kiszállításával, ezen halak kereskedelmével, vagy éppenséggel Garra rufa tartó-nevelő akváriumok kialakításával.
Akváriumi tenyésztése kimondottan nem egészen megoldott, illetve (bizonyos szemszögből érthetően) titkolt. Hipofízissel is elérhető eredmény, bár már sikeresen is sikerült szaporítani, sőt kifejezetten tenyészteni is, de erről nyílvános adatok nem igazán állnak rendelkezésre.
Ha lehet hazai, európai tenyésztett garrákat keressünk, mivel a Távol-Keletről érkező példányok trópusi halbetegségeket is hordozhatnak a nem megfelelő elkülönítés miatt (gurámik, angolnák gyakran hordozhatják az édesvízi díszhalak gümőkórját!).

És miért nem veszélyes ránk nézve a kezelés? A halbetegségek 99% képtelen az emberre átterjedni, ezért lehetetlen, hogy egy ember darakóros, Costiás vagy pontyhimlős legyen, míg a halak sem lehetnek influenzásak, vagy torokgyulladást sem kaphatnak! A kozmetikai cégek, szállodás ügyelnek a higiéniára, az akváriumokat pedig elsősoron UV szűrőkkel is szűretik, ez a vízből kiöl,i a kórokozókat, így azok nem okozhatnak veszélyt továbbá. Persze ritka esetekben előfordulhat, hogy a hal saját szájában áthordoz bőrdarabkát, kórokozót de ezt egy UV szűretés már elpusztítja, és olyat még személy szerint sosem láttam, hogy a garra bármit hurcolt volna a szájában. Ennek esélye egy sterilizálatlan műtői szikéével ér fel, ami így szintén „benne lehet a pakliban”.

Viszont szépészeti szolgáltatásai túl egy remek akváriumi halat is megismerhetünk személyében. Kiváló takarító, és bár nem algafogyasztásával tűnik ki a többiek közül (bár azt is eszik némiképp), remekül összeszedi a tápmaradékokat, törmelékeket, és szorgosan takarít. Békés, társas hal, csapatban is gondozható. Hasonló fajokkal (pl.: Labeo, Crossocheilus, Epalzeorhynchos) kerüljük egyberakását kis helyen. A növényeket nem bántja, és átlag szűréssel és oxigénszinttel megelégszik (utóbbi melegvizű származásából is adódik). Etetésére minden száraz, fagyasztott és élő eleség megfelel, így az élő tubifextől kezdve a száraz tablettákon át a frissen forrázott salátalevélig sok minden alkalmas.
Gondozása kezdőknek sem problémás, csak ajánlani tudom, és persze akváriumi tartásával saját bejáratú mini kozmetikai szalonunk is lesz, hiszen így akkor élvezhetjük jótékony hatását, amikor csak szeretnénk!

EGYÉB ELNEVEZÉSEK:
Doktorhal, kangal-hal, gyógyító hal, szívogató márna;

syn: Discognathus crenulatus, Discognathus obtusus, Discognathus rufus, Garra rufa crenulata, Garra rufa gymnothorax, Garra rufa obtusa, Garra rufus.

Eng: Doctor Fish.

Egyéb köznevei: Gara rudohnědá, Rusoimubarbi, Knabberfisch, Rötliche Saugbarbe, Agleset metzuia, Gararufa, Gel Khorok, Gel-cheragh, Shirbot, Garra.

Kategória választó

Anno… (10) | Akvárium és Terrárium folyóirat (3) | 1956 (3) | 1. szám (3) | Díszhalak etetése (12) | Díszhal betegségek (4) | A hónap díszhala (44) | 2014 (12) | 2015 (6) | 2011 (3) | 2012 (12) | 2013 (12) | Díszhal tenyésztés (4) | Cikkek (8) |

2014 kategória fajböngésző

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük