| Megtekintve: 2 881

2015 márciusi halunk a feketecsíkos üvegharcsa

 

2015 márciusi halunk a feketecsíkos üvegharcsa - Ikon

Ehavi díszhalunk az „Év díszhala” választás negyedik helyezettje, a feketecsíkos üvegharcsa.

Kryptopterus macrocephalus

Kryptopterus macrocephalus
Kryptopterus macrocephalus

Hosszúkás, nagyon vékony harcsafaj. Szája fölött 1 pár bajuszszál található, ami nagyon fontos számára az érzékelésben. Teste kevésbé átlátszó, amolyan áttetszős a minták között. Oldalát 2-3 kontrasztos hosszanti fekete csík díszíti. Az úszók általában színtelenek. A stresszes állatoknak gyakran alig látszanak a csíkjai vagy éppen márványos mintázatot vesznek fel és oldalukra fekve holtnak tettetik magukat.

Kryptopterus macrocephalus
Kryptopterus macrocephalus

Kissé igényes faj, de ha megszokta helyét és rendesen táplálkozik, már nem lesz baj. A távol-keleti importpéldányok nagy része gyakran különböző trópusi halbetegségekkel fertőzött, ezeket kigyógyítani szinte lehetetlen. Az ottani, illetve a nagykereskedelmi etetésükön is sok múlik. Időben, apránként rá kell szoktatni a különböző száraz eleségekre. Ha nem tartjuk be a fokozatosság elvét, és merőben más eleséget adunk, mint amit megszokott, figyelmen kívül hagyva eddigi étrendjét, könnyedén éhen pusztult, jó esetben „csak” végelgyengült egyedeket nyerünk… Tehát ne legyünk restek utána érdeklődni, mit is ettek állataink eddig. Általánosságban elmondható, hogy élnek-halnak a vörös szúnyoglárváért, és a jófajta tubifexszet is szeretik, ezekkel nem foghatunk mellé. Előbbit fagyasztva, utóbbit élve kínáljuk neki, bár a szúnyoglárvát élve is elfogadja természetesen. Előszeretettel csenik el nálam a hamar omló, puha harcsatablettákat (amiket leginkább Corydoras-páncélosharcsákkal etetek), így ez is kedvelt eleségük.

Kryptopterus macrocephalus
Kryptopterus macrocephalus

Eleinte a lemezes, granulált táplálékot csak vonakodva fogadták, de most már úgy megtömik bendőjüket a jobbnál jobb eleségekből, hogy csak győzöm nézni!

Kryptopterus macrocephalus tipikus élőhelye
Kryptopterus macrocephalus tipikus élőhelye

Tartását tekintve legalább 6 egyedet próbáljunk meg beszerezni. Teljesen békés, a 10 cm-s kifejlett egyedek sem bántják az apróbb lazacokat sem! Lehetőleg dúsan ültessünk növényeket medencéjébe, nálam jó pár tő Anubias között úszkálva töltik mindennapjaikat. Optimális az az élettér számukra, amikor kb. az akvárium fele tele van ültetve, míg a másik felén kevesebb a növény, több az úszótér. Az Anubias azért is felel meg külön nekik, mert úgy látom, külön kedvelik, ha a nagy, vízszintes levelek alatt pihenhetnek. Társítása nem nehéz, mivel nem bántják a kishalakat sem. Arra ügyeljünk, hogy csipkelődős fajok, például a rámenősebb díszmárnák ne kerüljenek mellé, mert érzékeny bajuszukat lerághatják. Durva halakkal se társítsuk, mivel ránézésből is megállapíthatjuk, hogy lágy, törékeny halak. Lazacokkal és páncélosharcsákkal is remekül kijön, akár kisebb elevenszülőkkel is, ha nem biotópban tartjuk. Biotóp körülmények közt törpegurámik, békésebb dániók, razbórák, békés és kisebb díszmárnák (pl. ötöves, rombuszsávos, nagypikkelyű, vörös karcsú), csíkfélék alkalmasak mellé leginkább. A vizet savasítsuk bátran, akár a 4,5-4,8-as pH-jú vizet is elviseli. Az esőerdei folyókba hulló rengeteg falevélből kioldódó csersav okozza ezt, és el is sötétíti a vizet, épp ezért az égertoboz, tőzeg, Tebang-levél használata javasolt. Természetesen a lágy víz biztosítására törekedjünk.

Nagy sajnálatomra ezen csodás halak még hormonkezelés nélkül nem tenyészthetőek akváriumi körülmények között.

Feketecsíkos üvegharcsa – Kryptopterus macrocephalus adattábla:

 

ELSŐ LEÍRÓJA:
Bleeker; 1858
CSALÁD:
Siluridae
MÉRET:

9-10 cm

°C:
24-27
°pH:
5-7
°Nk:
0-10
HELYIGÉNY:
100 liter
VISELKEDÉS:
társas, rajhal
TÁPLÁLÉK:
mindenevő
HOL TARTÓZKODIK?:
leginkább középső
ÉLETTARTAM:
7-8 év
TERMÉSZETV. BES.:
nem értékelt
TÉRKÉP (MAP); ELTERJEDÉSI TERÜLETE :
Feketecsíkos üvegharcsa – Kryptopterus macrocephalus elterjedési területe (distribution map)
EGYÉB ELNEVEZÉSEK:

syn: Cryptopterus macrocephalus, Kryptopterichthys macrocephalus.

Eng: East indies glass catfish, Poor man’s glass catfish, Poormans glass catfish, Striped glass catfish.

Egyéb köznevei: Stribet glasmalle, Aavelasimonni, Gestreifter Glaswels, Lais, Gestreifter Glaswels, Sumeček Velkohlavý, Сомик пестрый.

Kategória választó

Anno… (10) | Akvárium és Terrárium folyóirat (3) | 1956 (3) | 1. szám (3) | Díszhalak etetése (12) | Díszhal betegségek (4) | A hónap díszhala (44) | 2011 (3) | 2012 (12) | 2013 (12) | 2014 (12) | 2015 (6) | Díszhal tenyésztés (4) | Cikkek (8) |

2015 kategória fajböngésző

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük