| Megtekintve: 4 982

2013 május díszhala: a nicaraguai bölcsőszájú hal

 

2013 május díszhala: a nicaraguai bölcsőszájú hal - Ikon

Gyorsan röpül az idő, hiszen már elérkeztünk az utolsó Év díszhala jelöltünkhöz is, amit a Hónap hala cikksorozatban bemutatunk. Nemsokára már az öves díszcsíkról is publikálunk egy 3. cikket, de előbb egy kis leírás következzék a nicaraguai bölcsőszájú halról, azaz a Hypsophrys nicaraguensisről.

Hypsophrys nicaraguensis

Meglepő, hogy eme remek természetű és színes amerikai sügérfaj nincs benne a „top 5” amerikai sügérben a tartás szempontjából, azaz hogy például a nála agresszívebb vagy kevésbé színpompás nyolcsávos gyöngysügér (Rocio octofasciatum) vagy márványsügér (Astronotus ocellatus) is kedveltebb vagy gyakoribb az amerikai sügéresek között. Akár még kezdők is hamarabb próbálkoznak egy márványsügérrel, mint a nicaraguaival… És hogy ezen miért is lehetne változtatni? Alább megvizsgáljuk!

Hypsophrys nicaraguensis - nicaraguai bölcsőszájú hal
Hypsophrys nicaraguensis – nicaraguai bölcsőszájú hal

A nicaraguai bölcsőszájú hal (Hypsophrys nicaraguensis) leírására viszonylag hamar sor került, 1864-ben Günther már a tudomány elé tárta a fajt, de ennek ellenére még most sem olyannyira gyakori a hazai akvarisztikában. A helyzet némiképp javulni látszik ugyan, hisz az utóbbi években több szaküzletben lehetett már velük találkozni, illetőleg többen is gondozzák már otthon őket, de még mindig nem olyan elterjedtek, mint amire rászolgáltak volna.

Rendszertanilag nem kérdéses, a bölcsőszájú halak népes rokonságának tagja a faj, közelebbi rokonságban áll természetesen genusuk másik fajával, a Hypsophrys nematopus-szal (syn.: Neetroplus nematopus), amit szellemsügérnek vagy szegény ember Tropheusának is neveznek. Viszonylag nagy fejű, széles homlokú halról van szó. Színezete leírására legjobb megnézni egy ékesen csillogó halat, mivel különböző színtónusokban játszhat teste. Irányadásként az mondható el róla, hogy feje szürkés, esetenként kékesen irizál. Testük nagy része citrom- vagy rezes sárga, míg oldalvonaluk mentén vaskos fekete sáv díszeleg. Ivarérett hímeknél a toroktájék színének megerősödését is észlelhetjük, ami több sügérfélére is jellemző, de egyik legkarakteresebb megnyilvánulása a Thorichthys meeki, azaz a vöröstorkú sügér esetében fedezhető föl.

Hypsophrys nicaraguensis - nicaraguai bölcsőszájú hal
Hypsophrys nicaraguensis – nicaraguai bölcsőszájú hal

Elsősoron tavak és lassú folyású vizek lakója Costa Rica és Nicaragua vidékén. Mivel a halak kifejletten elérik a 20-25 cm-s testnagyságot, célszerű legalább 200-250 literes medencét rendelkezésükre bocsátani, ha nem tartunk sok állatot. Társas medence esetén ennél jóval nagyobb akváriummal számoljunk, amiben békében megfér más sügérekkel.

Leginkább ajánlhatóak mellé a békésebb akarák, Herosok, Mesonauták, Thorichthysek, különböző földevősügérek (Geophagus sp., Gymnogeophagus sp., Satanoperca sp., Retroculus sp.) vagy az olyan nyugodtabb sügérfélék, mint amilyenek a zebrasávos sügérek, sajicák. Algázók, páncélosharcsák vagy akár a biotópidegen nagyobb termetű csíkfélék is melléjük kerülhetnek.

Hypsophrys nicaraguensis - nicaraguai bölcsőszájú hal
Hypsophrys nicaraguensis – nicaraguai bölcsőszájú hal

A nicaraguai sügérek megférnek nagyobb termetű pontylazacokkal is, mint például a cseresznyelazacok, lándzsafoltú lazacok, fejenálló- és nyúllazacok, Thoracocharax baltahasúak egyaránt, akár még vitorláshalak társaságában is.

Ágakkal és kövekkel dekoráljunk, amikkel búvóhelyeket is egyből kialakíthatunk. Nagyobb termetű, szélesebb levelű növényeket (Anubias, Echinodorus) bátran ültessünk.

A vízminőséggel szemben nem érzékeny, kb. 24-27 C-on, lágytól a közepesen kemény, akár 20 °nk-s vízig, 6-7,5 pH-n jól tartható. A károsanyag tartalomra kissé érzékeny, egy jó külső szűrő és kb. 3-4 heti 30-35%-os vízcsere nem árt. Emellett egy alapvetően nem túl kényes hallal állunk szemben, ami akár kezdőknek is megfelel, hiszen még verekedősnek sem mondható.

Hypsophrys nicaraguensis - nicaraguai bölcsőszájú hal
Hypsophrys nicaraguensis – nicaraguai bölcsőszájú hal

Etetése sem problémás, hiszen a legtöbb száraz eledelt elfogadja, melyek mellett nagyon kedveli a fagyasztott és élő tápokat is. Ezek fontosak azért is, hogy halaink jó kondícióban maradjanak a tenyésztéshez is! Sügérmixekkel egyaránt bátran etessük!

Tenyésztése sem egy nagy ördöngösség, más nagyobb testű sügéreknél szokott módon zajlik. Érdemes kb. 6 fiatal egyedet beszerezni, és amikor kiválik belőlük a pár, megtartani csak az ikrázó párt érdemes, a többit pedig ezután vagy különhelyezzük, vagy eladjuk. Megfelelő körülmények között hamar bekövetkezik az ívás, általában egy üregbe kerülnek az ikrák, melyek száma több száz is lehet (esetenként meghaladja a 400-at is!). 2-3 nap múlva kikelnek a kishalak, melyeknek további 3-5 napra van szükségük az elúszáshoz. Ezután sórákkal etethetőek, tágas hely és rendszeres vízcsere mellett jó ütemben nevelhetők. A szülők vigyáznak rájuk, de ha már rendesen táplálkoznak a kicsik, nem lesz szükség rájuk.

Igazándiból nehezen érthető a faj ritkasága az akvarisztikában, legfeljebb ismeretlenségével magyarázható ez. Ezzel a cikkel, és az Év díszhala jelöléssel is az volt a célunk, hogy kicsit jobban megismertessük a fajt az akvaristákkal, hogy mind többek kedvet kapjanak hozzá.

Hypsophrys nicaraguensis – Nicaraguai tarkasügér adatlap:

ELSŐ LEÍRÓJA:

Günther, 1864

CSALÁD:

Cichlidae

MÉRET:

20

°C:

24,0-27,0
°pH6,5-8,0

°Nk:

0-20

HELYIGÉNY:

200 liter

VISELKEDÉS:

hasonló méretű halakkal viszonylag békés

TÁPLÁLÉK:

ragadozó

HOL TARTÓZKODIK?:

felső és középső szint

ÉLETTARTAM:

10-15 év

TERMÉSZETV. BES.:

nem értékelt

TÉRKÉP (MAP); ELTERJEDÉSI TERÜLETE :

Nicaraguai bölcsőszájú hal – Hypsophrys nicaraguensis elterjedési területe (distribution map)

Costa Rica, Nicaragua. Elsősorban folyókban él, főleg az idősebb példányok.

KÜLALAK ÉS JELLEGZETESSÉGEK LEÍRÁSA:

Nagy méretű Cichlida, nagy akváriumba való. A teste viszonylag magas, oldalt közepesen lapított. A fej nagy, a száj egy kissé alsóállású. Hosszúsága (vadon élő példányokra vonatkozik): a hímé 30 cm-ig, a nőstényé 20 cm-ig, ezeket a méreteket azonban akváriumban aligha érheti el. Végleges színezetét csak egyéves korában kapja meg. A fej szürkészöld, a kopoltyúfedők fémeszöld csillogásúak. Az oldalak szép aranysárgák, minden egyes pikkely tövén egy kis sötét folt látható. A hímek „váll”-át nagy, pipacsvörös folt díszíti. A kopoltyúfedőktől egészen a faroktőig mélyfekete csík húzódik, amely az idősebb hímeken fokozatosan eltűnik. Nagyon szépek az úszók, általában sárgák, sugaraik narancsszínűek, a szélük kék. A hasúszók világoskékek, a végük fehér, a hím hátúszója élénk fémzöld, a hasúszók valamivel sötétebbek.

mark24 kiegészítése:

Tipikus Cichlidae-formájú sügérféle, feje nagyobbacska. A hímek úszói megnyúltabbak. Feje ezüstszürke, testének alapszíne sárgás, karakteres fekete sáv húzódik az oldalvonal mentén. A nőstények sárga színe gyengéb, viszont egy alfahímnek még a torka is karkteriktikusan besárgul, akárcsak a Thorichthys meekii-nél.

TARTÁSA ÉS TENYÉSZTÉSE:

Sem a hőmérsékletre, sem a víz összetételére vonatkozóan nincsenek különösebb igényei; hőmérséklet: 25-26 C° körül. Ajánlatos a rendszeres időközönkénti részleges vízcsere, mert az állat falánk, s élénk az anyagcseréje, emellett erős külső szűrést alkalmazzunk. Leginkább növényeket fogyaszt, táplálékát szívesen veszi a fenékről. A szokásos élőeleségen kívül feltétlenül szüksége van növényi táplálékra, növényi anyagot tartalmazó eleségtablettákat. is elfogad. Tenyésztése nagyjából ugyanúgy folyik le, mint az aljzatokra költő többi Cichlidáé azzal a különbséggel, hogy az ikrákat szeretik homokos talajra lerakni. Az ikrák nem tapadósak, hanem legyezgetés közben ide-oda gördülnek. Az ikrák gondozása futólagos; a nőstény csak hébe-hóba végzi. Az ivadékok fölnevelése ugyanúgy történik, mint a többi Cichlidáé.

Békésebb bölcsőszájúnak számít, így jól társítható nagyobbacska lazacokkal, sügérekkel és harcsákkal! Íváskor területvédő ugyan, de egyes agresszívebb fajoknál sokkalta békésebb, jobban alkalmas otthoni tartásra, mint mondjuk a Cichla monoculus vagy ocellaris, de még a citromsügérnél is!

mark24: Tartása nem bonyolult, a sügérek közt nem számít óriásnak. Békés természetének hála jól társítható sok féle Cichlidával. Színezete pompássága méginkább indokolja, hogy minél több sügértartó megismerkedjen vele. Táplálása egyszerű, száraz sügéreledelekkel vagy különféle húsokat, garnélát, halat, valamint növényi tápanyagot tartalmazó házi mixekkel is egyaránt etethető. Az erős szűrésre azért ügyelni kell, továbbá erős gyökerű növényeket válasszunk, nehogy kiássa őket. Akár nagyobbacska lazacfélékkel is egyberakhatjuk (caduo, tányérlazac, nyúllazacok)!

Tenyésztése sem problémás, üregekbe helyezik ikráikat, amiket a szülők őriznek, legyeznek és később a kishalakat is nevelik. Az ivadékok nem túl nagyok, viszont akár a 400-at is elérheti számuk! Artemiával jól indíthatóak. Ha több nőstényt gondozunk, további példányok is beszálnak az ivadékok gondozásába!

EGYÉB ELNEVEZÉSEK:

syn: Cichlasoma balteatum, Cichlasoma nicaraguense, Cichlasoma spilotum, Copora nicaraguensis, Herichthys nicaraguensis, Heros balteatus, Heros nicaraguensis, Hypsophrys unimaculatus.

Eng: Butterfly cichlid, Moga, Nicaragua cichlid, Nicaraguense, Spilotum, Macaw Cichlid.

Egyéb köznevei: Nicaragua-cichlide, Turkoosikirjoahven, Nicaragua-Buntbarsch, Moga amarilla.

Kategória választó

Anno… (10) | Akvárium és Terrárium folyóirat (3) | 1956 (3) | 1. szám (3) | Díszhalak etetése (12) | Díszhal betegségek (4) | A hónap díszhala (44) | 2011 (3) | 2012 (12) | 2013 (12) | 2014 (12) | 2015 (6) | Díszhal tenyésztés (4) | Cikkek (8) |

2013 kategória fajböngésző