| Megtekintve: 3 622

2013 szeptember díszhala: a parázsszemű pontylazac

 

2013 szeptember díszhala: a parázsszemű pontylazac - Ikon

Az ősz beköszöntével visszatérünk azon jó szokásunkhoz, hogy olyan fajokat mutatunk be, melyek veszítettek régi kedveltségükből, egyre kevésbé keresik őket az akvaristák.

Ehavi választásunk egy meglehetősen egyszerűen gondozható, mondhatni tanulóhalra esett, ami nem más, mint a Hemigrammus ocellifer, azaz a parázsszemű pontylazac.

Hemigrammus ocellifer

Hemigrammus ocellifer - parázsszemű pontylazac
Hemigrammus ocellifer – parázsszemű pontylazac

Ezt a halat már 1882-ben Steindachner leírta, és az akvarisztikában is egyre kedveltebb lett egy időben, pláne, amíg még kevesebb díszhalat ismertünk. Egyszerű tartásmódja egycsapásra gyakori díszhallá tette, miután bekerült medencéinkbe. Sajnos az utóbbi évtizedekben visszaszorult az érdeklődés a parázsszemű pontylazacok iránt, ez valószínűleg a rengeteg, szebbnél szebb színpompás díszhalaknak köszönhető, melyek elterjedtek itt Európában is.

Hemigrammus ocellifer - parázsszemű pontylazac
Hemigrammus ocellifer – parázsszemű pontylazac

Sajnos nem mondhatjuk el, hogy a Hemigrammus ocellifer is a legszínesebb fajok közé tartozna, teste ezüstösen irizáló, kevés arany pöttyökkel, melyek inkább úgy néznek ki, mintha aranyporral szórtuk volna meg, de ezek sem látszódnak mindig rajta. Úszói áttetszőek, farok alatti úszója végén egy fehér foltot visel. Egyetlen testmintázata a farkúszó tövén található, egy piros, majd utána egy fekete folt helyezkedik el. Szemének fölső karimája aranyvörösen izzik, nevét innen kapta. Habár nem a leglenyűgözőbb színkavalkád jelenik meg halunk oldalán, egy csapat parázsszemű pontylazac igenis jól mutat egy dús növényzetű medencében.

Hemigrammus ocellifer - parázsszemű pontylazac
Hemigrammus ocellifer – parázsszemű pontylazac

Kifejlett korában is alig ér el 4-5 cm-es testhosszúságot e pontylazacfaj. Rajhal, szigorúan csapatban kell tartani, ami legalább 6-8 egyedet feltételez. Kezdők számára teljesen alkalmas a faj, tanulóhal, meglehetősen tág a tűrőképességi rátája. Átlagos akváriumi körülményekkel megelégszik, például a szűrés vagy vízcserék tekintetében, de azért ne hagyjuk vizét elnitrátosodni. 23-28 °C között, 2-18 °nk és 6-7 pH értékű vízben nem lesz problémás gondozása. Medencéjét növényesítsük dúsan, szereti, ha a hínárok közt bujkálhat. Sötét talaj, árnyékolt medence esetén színei jobban mutatnak. Társíthatjuk minden olyan hallal, amik nem veszélyesek rá, hiszen teljesen békés. Pontylazacokkal, törpesügérekkel, páncélosharcsákkal remekül társíthatóak, viszont vegyes medencében dániók, razbórák, békésebb díszmárnák válnak be még melléjük.

Hemigrammus ocellifer - parázsszemű pontylazac pár
Hemigrammus ocellifer – parázsszemű pontylazac pár

Etetésük száraz eledelekkel megoldható, de hogy igazán szép színeket kapjunk, etessük őket néhanapján élő eleségekkel is. Ez a tenyésztés előtti kondicionálás szempontjából különösen fontos.

Hemigrammus ocellifer - parázsszemű pontylazac
Hemigrammus ocellifer – parázsszemű pontylazac

Már régóta tenyésztik akváriumban ezt a könnyen gondozható lazacfajt. Kihelyezni lágy és enyhén savas, kb. 25 °C-os vízbe kell, de mindössze 6-7 liter is elég az ívatásra. Finomlevelű vízinövényeket is tegyünk be. A halak másnap reggel már rendszerint leívnak, a kishalak nem egész két napon belül már ki is kelnek. Ezután még meg kell várnunk, hogy szabadon elússzanak, csak ezután kezdhetjük meg táplálásukat, mely apró planktonikus szervezetekkel könnyen kivitelezhető. Nem nehéz egy nagy csapat parázsszemű pontylazac felnevelése ezek után!

Parázsszemű pontylazac – Hemigrammus ocellifer adattábla:

 

ELSŐ LEÍRÓJA:
Steindachner, 1882
CSALÁD:
CHARACIDAE
MÉRET:

5 cm

°C:
23,0-27,0
°pH:
6,0-7,0
°Nk:
3,0-20
HELYIGÉNY:
60 liter
VISELKEDÉS:
békés
TÁPLÁLÉK:
mindenevő
HOL TARTÓZKODIK?:
összes szint
ÉLETTARTAM:
3-5 év
TERMÉSZETV. BES.:
nem értékelt
TÉRKÉP (MAP); ELTERJEDÉSI TERÜLETE :
Parázsszemű pontylazac – Hemigrammus ocellifer elterjedési területe (distribution map)
KÜLALAK ÉS JELLEGZETESSÉGEK LEÍRÁSA:
A parázsszemű pontylazac mély körvonalú testén a jellegzetes tetra mintázat látható. Az ezüstösszürke színű hal izzó vörös szeme, a zsírúszó mögötti aranyszínű és a farokúszó tövén levő sötét folt alapján azonosítható. Szürkészöld-ezüstös fényű, a faroktövön kereszt alakú, felülrőll erősen világító, aranysárga folttal díszített fekete rajzolat látható. A kopoltyúfedők felső peremén néha egy zöldes folt van. A szivárványhártya világítóan sárga és vörös. A hím kecsesebb a nősténynél, s valamivel kisebb nála. Köhler szerint a hímek már fiatal korban is felismerhetők a fark alatti úszó csomószerűen megvastagodott első úszósugaráról
TARTÁSA ÉS TENYÉSZTÉSE:
Szereti a meleget, de hőmérséklet-ingadozásokra nem túlságosan érzékeny; 23-27 C° a megfelelő, a minimális hőmérséklet 20 C°. Nem túlságosan világos akváriumban tartandó. A víz összetételét illetően nincsenek különösebb igényei. A tenyésztés beindításakor számítsunk két hímet egy nőstényre. Tenyésztése könnyű.
Kezdők egyik kiváló első hala lehet, egy békésebb vegyes akváriumban, kimondottan kezdő akvaristáknak ajánlott!
EGYÉB ELNEVEZÉSEK:
syn:Hemibrycon ocellifer, Hemigrammus ocellifer falsus, Tetragonopterus ocellifer.
Eng: Beacon fish, Beacon tetra, Head and tail light tetra, Head-and-tail-light tetra, Head-and-taillight tetra.
Egyéb köznevei: Yaya Lygtefisk, Lyhtytetra, Pikilili, Fleckensalmler, Laternensalmler, Schlußlichtsalmler, Mojarita, Tetra ocelada, Lykttetra.

Kategória választó

Anno… (10) | Akvárium és Terrárium folyóirat (3) | 1956 (3) | 1. szám (3) | Díszhalak etetése (12) | Díszhal betegségek (4) | A hónap díszhala (44) | 2011 (3) | 2012 (12) | 2013 (12) | 2014 (12) | 2015 (6) | Díszhal tenyésztés (4) | Cikkek (8) |

2013 kategória fajböngésző

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük