| Megtekintve: 2 818

2015 január díszhala a violaszínű páncélosharcsa

 

2015 január díszhala a violaszínű páncélosharcsa - Ikon

Bár nem olyan ritkaság a hazai akvarisztikában, mégsem a kommersz páncélosok közé tartozik. Nálam tartási tekintetben jól bevált ez a faj, egyáltalán nem kényes, és remekül érzi magát még egy társas medencében is. A legtöbb akváriumban igazán ott lenne a helye!

Corydoras similis

Magyar neve: violaszínű páncélosharcsa.

Rendszertani hovatartozása szerencsére teljesen tisztázott. A Callichthydae-k közé, azon belül is a Corydoras-genusba tartozik. Így közeli rokonságot mutat a thorocatummal, vagy éppen a dianémákkal. A Corydorasoknak jelenleg 200-nál is több faját ismerjük, de csak töredékét tartjuk akváriumainkban idehaza. Ez a faj csupán 1991-ben került felfedezésre, mégis hamar elterjedt és már itthon is viszonylag jól beszerezhető. Leírója Hieronimus. Más, hasonlóan a közelmúltban felfedezett halak még alig gondozottak, kevéssé ismertek, míg a violaszínű harcsa lassacskán az ismertebb páncélosharcsák közé tartozik.

Rio Madeira I.
Rio Madeira I.
Rio Madeira II.
Rio Madeira II.
Rio Madeira III.
Rio Madeira III.

Természetes élőhelye a dél-amerikai, azon belül is brazíliai Rio Madeira vízbázisa. Leginkább ez a folyó alkotja természetes élőhelyét, de ismert állománya van a Rio Jamari folyásában is. A Madeira Amerikában a jelentősebb folyók közé tartozik, az Amazonas mellékfolyója. Az esőerdőben vág utat magának, és a Rio Guaporé az egyik tápláló ága.

A pirossal szegélyezett zöld terület jelöli nagyjából a Corydoras similis élőterületét, a zöld csík képezi a Rio Madeira folyását
A pirossal szegélyezett zöld terület jelöli nagyjából a Corydoras similis élőterületét, a zöld csík képezi a Rio Madeira folyását

A halacska igazán csak élőben mutat jól! Bár remek fotók készülnek róla, és sok hal pompásan mutat a fényképeken, viszont tapasztalatból mondhatom, a Corydoras similis szépségét egy fénykép sem tudja igazán visszaadni. Alapszínezete aranybarna, lehet egészen krémszínű, de akár sárgás is. Ha képzeletben függőlegesen megfelezzük testét, akkor az első fele fekete pontokkal tarkított. Ezzel szemben a farktő violás-ibolyás kékes színű. Igen dekoratív hal, pompásan mutat egy amerikai biotópban! Az úszók színtelenek. Két hasonló faj is ismeretes, a Croydoras ourastigma és a Corydoras caudimaculatus, de tőlük nem nehéz megkülönböztetni. Az ourastigma jóval hosszabb orral rendelkezik, és nagyobbra is nő, és még foltokkal is alig rendelkezik. A caudimaculatus pedig több folttal rendelkezik, a farktövi minta sokkal kisebb és sötétebb, míg a teste magasabb felépítésű.

A Corydoras similis viselkedése

Corydoras similis - violaszínű páncélosharcsa
Corydoras similis – violaszínű páncélosharcsa

Kifejezetten békés viselkedésű! Bármilyen olyan hallal egyberakhatjuk, ami nem bántja! Nem rabol más halakra, nyugodtan viselkedik, ez lehetővé teszi, hogy társas medencében szállásoljuk el. Rajhal, ezért minimum 6 db-ot tartsunk belőle, de mivel nem nőnek túl nagyra, és kimondottan békések, én 8 példányt is bátran merek ajánlani, nagyon jól mutatnak így és a faj igényeihez is jobban illik, hiszen mint előbb említettem, csoportos halak. Turkálós hal, ezért alaposan válogassuk meg az akvárium aljzatának anyagát, nehogy felsértsük érzékeny bajuszszálait, mert ez végzetes is lehet számára. Betegségekkel szemben ellenállónak mondhatom! Nem éjszakai hal, nappal-szürkületben mozog. Gyakran csak pihenget, nem tartozik az egész nap aktívan turkálók közé. Viszont ha ételszagot érez, máris megindul, és keresgél. Szívesen pihen meg egy jávai mohacsomó vagy növény alatt. Az alsó vízrétegekben mozog, ha víztetőre jön fel, akkor azt szinte kizárólag levegőnyelés céljából végzi.

Corydoras similis - violaszínű páncélosharcsa
Corydoras similis – violaszínű páncélosharcsa

Kifejlett testmérete ritkán haladja meg az 5 cm-t. Ezért egy 75-80 literes medencében már elhelyezhetünk 5-6 példányt. Egy 100 literes medence 8-10 páncélosharcsa eltartására bőven alkalmas. 65-70 liternél kisebb medencébe lehetőleg ne tegyük.

A társítási lehetőségek listája végtelen, hiszen a vele nagyjából biotópot alkotó brazíliai halak listája a 3 000 fajt közelít. Természetesen nem tartjuk mindegyiket akváriumban, de így is számtalan fajból szemezgethetünk, ami illik mellé. Különböző pontylazacok, törpesügérek, vitorláshal, harcsafélék mind-mind remek társítást szülnek. Nagyon jól mutatnak vele együtt a vörös neonhalak, pirosfejű lazacok, baltahasú halak és különböző harcsák, pl. a boszorkányharcsák. A törpesügérek is kiváló színfoltok a similis-harcsák mellett. Lehetőleg kerüljük el a nagytestű halakkal, sügérekkel történő társítását. Mivel vegyes tartásra is alkalmas, békés délkelet-ázsiai pontyfélék, csíkok és labirinthalak, afrikai tetrák és törpesügérek is kerülhetnek mellé.

Corydoras similis - violaszínű páncélosharcsa
Corydoras similis – violaszínű páncélosharcsa

Az akváriumának berendezésekor elsősorban ügyeljünk arra, mi is kerül a medence aljára. Ez sóder vagy leginkább folyami homok legyen. A durvább szemű, pl. bazalttalaj felsérti érzékeny bajuszszálait, ezzel pusztulását is okozhatja. Kövekből készíthetünk barlangot, kókuszhéjak is kerülhetnek bele. Ágakkal, gyökerekkel és uszadékokkal méginkább otthonosabb lehet akváriumuk. A növényeket nem bántják, nem túrják ki, ezért bátran és dúsan növényesítsünk. Nem szükséges túl erős áramlás, ezt a szűrőrendszeren könnyen be tudjuk állítani.

A Corydoras similis vízigényei

Corydoras similis - violaszínű páncélosharcsa
Corydoras similis – violaszínű páncélosharcsa

És hogy milyen vizet igényelnek ezek a kedves kis halacskák? Lágy, és enyhén savasat. A pH optimális, ha 6-6.5, de akár 7,5-ösben is tartható. Az nk szintet tekintve lehetőleg maradjunk 15 alatt. Az akváriumban tenyésztett példányok mindig sokkal könnyebben alkalmazkodnak a csapvizes paraméterekhez, mint a vadfogott példányok, de igyekezzünk igényeikhez optimális körülményeket biztosítani. A hőmérséklet 23 és 28 C között megfelelő.

A vízminőséggel szemben nem túlságosan kényes, egy átlagos – erősebb szűrő kielégíti igényeit. Minden esetre a mechanikai és a biológiai lebontásra, filtálásra is egyaránt ügyeljünk. Az oxigén átlag tartományban megfelelő számára. Nagyon előnyösen hat rá, mint más páncélosharcsa fajokra is, ha vizét kezeljük Tebang-levéllel, égertobozzal, vagy esetleg tőzeggel. Ezzel élőhelyéhez hasonlatos vizet kapunk, ami enyhén sötétebb, a vízminőségben is segít, illetve a Tebang-levél még fertőtlenítő hatást is biztosít. A betegségekkel szemben ellenálló, a darakór ritkán támadja meg. Ebben az esetben viszont ne kezeljük réztartalmú gyógyszerrel, mivel nem „rendes” pikkelyzettel rendelkezik. Szemkidülledés előfordulhat, de igazából nem gyakori. Mechanikai szemsérülések is megtörténhetnek, ilyenkor szeme helyén lyuk keletkezik, de ez alapvető életfolyamataiban nem gátolja meg (ha nem fertőződik el), ugyanúgy tud érzékelni oldalvonala és bajsza segítségével. 2 hetente ne felejtsük el a részleges vízcseréket!

Corydoras similis - violaszínű páncélosharcsa
Corydoras similis – violaszínű páncélosharcsa

Etetésével nincs semmi problematika. Fogyasztja a száraz lemezes, granulált és lesüllyedő tablettás tápokat egyaránt. Nagy hiba, ha azt gondoljuk, elég neki a maradék. Ugyanúgy változatos és teljes táplálást igényel, mint más halak, semmivel sem alábbvaló. Az igaz, hogy felkeresi és elfogyasztja a lesüllyedt pehelytápokat is, ezzel csak hasznot tesz nekünk, hogy ne szaporodjanak fel a káros bomlástermékek. Viszont nem szabad hagyni, hogy csak maradékon tengődjenek kedvenceink. Bár fogyasztja a műeleséget annak rendje s módja szerint, mégiscsak illendő megkínálni fagyasztott és élő tápokkal is. Előszeretettel fogyasztja a tubifexet, ügyesen húzza ki a kavics közül. Ezen kívül etethető szúnyoglárvával és más hasonló eledellel is, mint pl. daphnia, mikró, artemia. Próbáljuk meg minél változatosabban táplálni.

A Corydoras similis tenyésztése

Corydoras similis - violaszínű páncélosharcsa
Corydoras similis – violaszínű páncélosharcsa

Akváriumi tenyésztése megoldható. Csapatban érdemes ikráztatni, 25-30 literes akváriumban. Az ikrák száma a 100-at közelíti, de előfordulhat, hogy több, mint fele terméketlen lesz. A hímek száma mindig többszöröse legyen a nőstényekének. 2 nőstényhez 5 hím is rakható. A nőstény gyakran az akvárium üvegére ragasztja az ikrákat. Hidegebb vízcsere is beindíthatja az ikrázást. A vízkeménységet illetően lágy vízben (4-8 nk), és 6 körüli pH-ban érdemes őket ívatni. A hőmérséklet 24-25 C-on megfelelő, ez elérhető hidegvizes vízcserékkel is. A kishalak keltetésére a 25 C optimális, alacsonyabb hőmérsékleten lassabban kelnek. Kis eleséggel indíthatjuk az elúszó ivadékokat, pl. frissen keltetett artemiával, planktonnal vagy épp banánféreggel akár. Később vágott tubifexet kaphatnak, és könnyen nevelhetőek onnantól. A vízcserékre és hőmérsékletre ügyeljünk.

Hazai beszerezhetősége lassan ugyan, de javulni látszik! A boltokban még nem látni túl gyakran, de egyre nő a kereslet a ritkább páncélosharcsák, így e faj iránt is. Tenyésztik hazánkban is, mivel más páncélosokhoz hasonló tenyésztése, ez nem is olyannyira nehéz feladat. Külön előnye, hogy nem kényes túlságosan, betegségekre sem fogékony és különösen dekoratív ritkaság is egyben. Remélem, az elkövetkező években a legtöbb állatkereskedésbe, és rajtuk, illetve a tenyésztőkőn keresztül nagyon sok akvaristához eljut ez a pompás kis páncélosharcsa-faj. Én csak ajánlani tudom mindenkinek!

Violaszínű páncélosharcsa – Corydoras similis adattábla:

 

ELSŐ LEÍRÓJA:
Hieronimus, 1991
CSALÁD:
CALLICHTHYIDAE
MÉRET:

6 cm

°C:
21,0-27,0
°pH:
5,6-7,0
°Nk:
2,0-25
HELYIGÉNY:
60 liter
VISELKEDÉS:
békés
TÁPLÁLÉK:
mindenevő
HOL TARTÓZKODIK?:
alsó szint
ÉLETTARTAM:
3-5 év
TERMÉSZETV. BES.:

TÉRKÉP (MAP); ELTERJEDÉSI TERÜLETE :

Violaszínű páncélosharcsa – Corydoras similis elterjedési területe (distribution map)

Brazilia, Rio Jamari, amely a Rio Madeira mellékfolyója

KÜLALAK ÉS JELLEGZETESSÉGEK LEÍRÁSA :
A hasi részen kívül a test apró foltokkal fedett, melyek különösen a nyakon és a fej részen élénkek, színesek. A test hátsó része a hátúszó elejétől a farokúszó kiindulópontjáig metál-kéken csillámlik, amelynek az intenzitása a farokúszó felé haladva fokozatosan erősödik, amely így egy kék foltot képez a zsír- és a farokúszó között. (forrás:www.corydoras.hu)
TARTÁSA ÉS TENYÉSZTÉSE :

Tartása problémamentes, mint a Corydoras-ok általános leírásában szerepel.

syn: .

Eng: Smudge Spot Cory.

Egyéb köznevei: Safiirimonninen, Similis-Panzerwels.

Kategória választó

Anno… (10) | Akvárium és Terrárium folyóirat (3) | 1956 (3) | 1. szám (3) | Díszhalak etetése (12) | Díszhal betegségek (4) | A hónap díszhala (44) | 2011 (3) | 2012 (12) | 2013 (12) | 2014 (12) | 2015 (6) | Díszhal tenyésztés (4) | Cikkek (8) |

2015 kategória fajböngésző

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük