| Megtekintve: 2 561

Akvárium — öreg olajoskannából

Akvárium — öreg olajoskannából - Ikon

Az öreg olajos-, petróleumos-, festékes-kannák aranyat érnék a barkácsnak. Már sokat olvashattunk, hallhattunk arról, mennyi mindenre lehet felhasználni őket. Például — a többi között — nagyon szép és főként tenyésztési célokra jól használható lemezházas akvárium-medencéket készíthetünk belőlük.

Ezermester – 1957-10. szám 30-31. oldal

Hogyan csináljuk?

Ezermester - Akvarisztika rovat
Ezermester – Akvarisztika rovat

Először a kanna oldal-lemezeit ollóval úgy körülvágjuk, (hogy mindenütt 2 cm széles lemez maradjon. A begörbült széleket kikalapáljuk, a kiöntőnyílás helyét pedig háromszögletű lemez belülről való beforrasztásával tesszük üvegezésre alkalmassá (1. és 2. ábra).

Újabb medencék a hulladékból

A kanna kivágott részeiből és 1 mm vastag horganyzott vaslemezből további kis forrasztott lemezvázas medencéket készíthetünk. Méretük tetszőleges lehet, de 30x25x20 cm-esnél (hosszúság, magasság, szélesség) nem ajánlatos nagyobbat készíteni.

1. ábra - A keret kivágása olajoskannából
1. ábra – A keret kivágása olajoskannából
2. ábra - Sarkok kialakítása
2. ábra – Sarkok kialakítása

Maga az elkészítés úgy történik, hogy a rendelkezésünkre álló lemezekből 3 cm széles csíkokat vágunk. Középen, hosszirányban satuban szögvason, derékszögben meghajlítjuk, majd a tervezett medence méreteinek megfelelő hosszúságúra vágjuk őket.

Ezután kerül sor a forrasztásra. Előbb a lemezek végeit 2 cm hosszúságban lekaparjuk és előónozzuk, majd az alsó és felső keretet összeforrasztjuk. Arra vigyázzunk, hogy valamennyi sarok pontosan derékszögű legyen. Inkább készítsünk a munkához egyszerű szerszámot, mint később bosszankodjunk.

A szerszám a következő: egy vastagabb deszka egyik végét pontosan derékszögben levágjuk, s a végéhez és az oldalához hozzászegelünk egy-egy sima deszkadarabot. (3. ábra.) Derékszögű háromszöggel leellenőrizzük a deszkadarabok összeállítását, s már munkához is foghatunk. A forrasztásra kerülő szögletlemezeket beillesztjük, esetleg apró szegekkel rögzítjük és az egymásra fektetett két előónozott lemezt összeforrasztjuk. (4. ábra.)

Mit kell tudni az üvegezésről?

3. ábra - A deszkasablon forrasztáshoz
3. ábra – A deszkasablon forrasztáshoz

Ha mind az alsó, mind a felső kerettel elkészültünk, beforrasztjuk a függőleges tartókat is. Ezek a megforrasztott keretek belső felére kerülnek.

4. ábra - Forrasztás
4. ábra – Forrasztás

Igen (hasznos a felső keret belső oldalára 4 üvegtartó lemezkét forrasztani. Így a felső takarólemezről lecsepegő pára visszafolyik a medencébe és az akvárium felső kerete nem fog idő előtt megrozsdásodni. (5. ábra.) A kész vázat olajfestékkel befestjük.

Amíg a festék szárad, bevágjuk vagy bevágatjuk az üvegeket. Fenék-lemeznek 3 mm, oldallemeznek 2 mm vastag ablaküveget használjunk. Először a fenék-lemezt mérjük be, méghozzá úgy, hogy a keretet belülről pontosain kitöltse. Ezután vesszük a két nagy oldalüveget sorra. Itt a keret hosszát teljesen kihasználjuk, de a magasságból az alaplemez és a kitt-réteg vastagsága miatt 5 mm-t levonunk. A két véglapnál mind a magasságból, mind pedig a szélességéből az üveglemezek vastagsága és a legalább 2—2 mm vastag kittréteg levonandó.

5. ábra - Az üvegezés menete
5. ábra – Az üvegezés menete

A boltokban kapható kittet, sajnos, nem használhatjuk fel, hanem előbb fel kell javítanunk. 1 kg kittet két evőkanál firnisszel felpuhítunk s annyi hegyi-krétát gyúrunk hozzá, amíg a massza nedves agyagsűrűségű nem lesz. Ez azonban így még mindig nem elég. Jó akváriumi kittet úgy kapunk, hogy 1 kg feljavított kitthez egy evőkanál lenolajat és annyi míniumport adunk, amennyit a kitt jól gyúrhatóságig fel tud venni. Használat előtt a kittet késsel apró darabokra vágjuk és alaposan átgyúrjuk.

A megszáradt keretek belső oldalát üvegezés előtt lenolajas rongydarabbal áttöröljük. A kittből ujjnyi vastag hurkákat készítünk és befektetjük az alapkeretbe. Ezután a fenék-üveg egyik oldalát 2 cm szélességben szintén beolajozzuk és ráfektetjük a kittre. Egyenletes nyomással a felesleges kittet kiszorítjuk és késsel leszedjük. Hasonlóképpen rakjuk be az oldal-és véglapokat is, ügyelve arra, hogy az üveglemezek pontosan derékszögben illeszkedjenek egymáshoz.

A kész medence üvegeit vattával vagy száraz újságpapírral azonnal megtisztítjuk. Mielőtt vízzel feltöltjük, jó ha medencénket egy-két napig állni hagyjuk.

Józsa György

A szkennelt pdf-ért köszönet Mátéfi Gyulának!

Kategória választó

Anno… (10) | Akvárium és Terrárium folyóirat (3) | 1956 (3) | 1. szám (3) | Díszhalak etetése (12) | Díszhal betegségek (4) | A hónap díszhala (44) | 2011 (3) | 2012 (12) | 2013 (12) | 2014 (12) | 2015 (6) | Díszhal tenyésztés (4) | Cikkek (8) |

Anno... kategória fajböngésző

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük