| Megtekintve: 2 642

Ezermester "szülőotthon"

 

Ezermester "szülőotthon" - Ikon

Aki elevenszülő halakat tenyészt, sok gondtól és veszteségtől megkímélheti magát, ha terhes állatainak szülőootthont készít. A fiaztató megszerkesztéséhez kicsiny, hosszúkás alakú, lehetőleg színüveg akváriumra, kb. 1 méter hosszúságú, 4—6 mm átmérőjű üvegcsőre, üveglemezre és némi ügyességre van mindössze szükség.

Ezermester 1958-08-27 276. oldal

Akvarisztika barkács
Akvarisztika barkács

Felszerelés az az üvegcső-hajlításhoz

Első műveletként a két azonos nagyságú, a rajzon látható alakú tartót készítjük el hajlítással az üvegcsőből. Ez a következőképpen történik.

Először lágy, könnyen hajló drótból elkészítjük a rajznak megfelelő mintát. Belepróbáljuk a medencébe, s ha valamennyi mérete helyes, hozzáfogunk 2 db hasonlónak üvegcsőből való hajlításához.

1. ábra - A « szülőtér, B « üveg-tartó, C « üveglemez, D « takarólemez, E « nyílás, ahol a kicsik lehullnak
1. ábra – A « szülőtér, B « üveg-tartó, C « üveglemez, D « takarólemez, E « nyílás, ahol a kicsik lehullnak

Ha gázláng nem áll rendelkezésünkre, denaturált szeszes égő felett végezzük el a hajlítást. Régi, tisztára mosott tintásüvegből magunk is készíthetünk borszesz égőt. Konzervdobozból kivágunk 2 cm széles, 4—5 cm hosszú lemezt, s ezt az egyik oldalán 3—4 mm széles csíkokban 1 cm mélyen bevagdossuk (2. ábra). A bevágások vonalában derékszögben meghajlítjuk az egész lemezt, majd a tintásüveg nyílásának megfelelő vastagságú ceruzára vagy más alkalmas tárgyra görbítjük.
A kapott gallérba vastagabb pamutból 8—10 cm hosszú, vastag köteget húzunk (3. ábra). Felső végét egyenesre vágjuk, denaturált szeszt töltünk a tintásüvegbe, s elhelyezzük benne & kanócot. Néhány perc alatt felszívódik a szesz, a kiálló kanóc meggyújtható, s máris hozzáfoghatunk az üvegcsövek meghajlításához (4. ábra).

2. ábra
2. ábra

Hogyan hajlítsunk?

Az üvegcsöveket háromszögletű reszelővel megkarcolva, húzás közben törjük a megfelelő méretre. Először a cső végét tartjuk a lángba, hogy élei legömbölyödjenek, majd ott melegítjük, ahol hajlítani akarjuk. A lángba tartott üvegcsövet munka köbben lassan forgatjuk, hogy egyenletesen melegedjék. Várjuk meg, míg görbülni kezd, ne erőszakoljuk a hajlítást, mert csak így kapunk majd törésmentes, szép formát.

3. ábra
3. ábra

Hajlítás közben az ív mindkét oldalán melegítjük a csövet. Kis figyelemmel hamar rájövünk a melegítés helyének és mértékének helyes meghatározására. A meghajlított üvegcsövet tegyük félre, míg lehűl, forró üvegcsövei ne dolgozzunk tovább, mert nagyon kellemetlen égési sebeket okozhat.

Medence a medencében

A meghajlított üvegcsöveket és a kereszttartót belehelyezzük a medencébe, majd pontosan a medence belső méretére levágjuk az üveglemezt. Olyan hosszúságúnak kell lennie, hogy a medence felső pereméig érjen. Az akvárium fala és az üveglemez így prizmát alkot Ebben helyezzük el a szülés előtt álló nőstényt.

A kis medencét lehetőleg finomszálú növényzettel ültetjük be, s úgy helyezzük el a társas medencében, hogy a prizma alakú ikráztató a medencének az ablakkal ellentétes végére kerüljön.

4. ábra
4. ábra

Szüléskor a kimerült kis halak az akvárium fala és az üveglemez közötti nyíláson lehullnak a medence fenekére. Amint kipihenték magukat, azonnal a világosság felé törekszenek, s így csak a legritkább esetben fordulhat elő, hogy visszajussanak a fiaztató-részbe, s az anya felfalja őket.

Az anyaállatot az utolsó ivadék lerakása után visszatesszük a közös medencébe, majd négy hét múlva a kis halak is követik anyjukat, hogy helyet adjanak újabb testvéreiknek.

Józsa György

... ugye megmondtam, hogy mégsem repülőhalakat kellett volna vennünk ...
… ugye megmondtam, hogy mégsem repülőhalakat kellett volna vennünk …
A hal és gazdája
A hal és gazdája

A szkennelt pdf-ért köszönet Mátéfi Gyulának

Kategória választó

Anno… (10) | Akvárium és Terrárium folyóirat (3) | 1956 (3) | 1. szám (3) | Díszhalak etetése (12) | Díszhal betegségek (4) | A hónap díszhala (44) | 2011 (3) | 2012 (12) | 2013 (12) | 2014 (12) | 2015 (6) | Díszhal tenyésztés (4) | Cikkek (8) |

Anno... kategória fajböngésző

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük