| Megtekintve: 9 895

Az akvárium berendezése

Az akvárium berendezése - Ikon

Az akvárium berendezése ahhoz a célkitűzéshez igazodik, amelyet az akvárium szolgál. A csupán dísznek szánt medencéket egészen más alapelvek szerint kell berendezni, mint a tenyész-medencéket, vagy a tudományos kutatások céljára szolgáló akváriumokat.

Dekorációk és felszerelések

Ha több akváriumos berendezésről van szó, a dekorációban lehetőleg kerüljünk minden uniformizálást. Ne ismételjük tehát ugyanazokat a dekorációs elemeket, berendezési módokat a különböző medencékben, hanem érvényesüljön az állatok és növények származáshelyén és életszükségletein alapuló változatosság. A nyílt vízen rajokban úszkáló halak talajágyaként pl. használjunk vagy csak homokot és kőzúzalékot vagy nagyobb, legömbölyített kavicsokat, ill. köveket, amilyeneket a víz szokott magával sodorni. A parti zónákban élő, az üregeket kedvelő halaknak viszont kő- és gyökérépítményeket adjunk, s a kövek ebben az esetben sarkosak is lehetnek.

Kövek az akváriumban
Kövek az akváriumban

Növényeken kívül az alábbi dekorációs elemeket használhatjuk: Kövek használata nagyon hatékony és természetes hatást keltő eszköz akváriumok tetszetős berendezésére. Hátfalként, továbbá teraszok elhatárolására főleg palalemez célszerű. Az úgynevezett őskőzetek (gránit, andezit, bazalt stb.) minden mással szemben előnyben részesítendők, mert egyrészt vagy egyáltalában nem vagy szinte semmit sem növelik a víz keménységét, másrészt olyan nyomelemeket adnak le a vízbe, amelyek az állatok és növények életfeltételei szempontjából előnyösek. Mészkövet vagy mésztartalmú kőzetet, amely növeli a keménységet, legalábbis olyan halak tartása esetén ne használjunk, amelyek jó közérzetének vagy tenyésztésének a lágy víz az előfeltétele. A fémzárványokat tartalmazó kőzetek sem megfelelők. A homokkő ugyan szintén tartalmazhat a keménységet növelő anyagokat, de könnyen megmunkálható, ezért nagyon kedvelt. Nagyon élessarkú köveket lehetőleg ne használjunk. A sötét színű kövek, a sötét talajhoz hasonlóan jobban érvényesítik a halak színpompáját.

Kombinált háttér
Kombinált háttér

Nagyon kedvelt dekorációs eszköz az ún. kövült fa, amely fás szerkezetű, elkovásodott növényrészekből áll, s cementtel hátfalakká stb. ragasztható össze. A cementes építményeket az akváriumban való felhasználás előtt legalább tizennégy napig alaposan locsolni kell, még ha kis mennyiségű cementet is használtunk fel hozzájuk. A kövült fa azonban keményítheti az akvárium vizét. Ha tehát lágy vízre van szükség, lehetőleg ne alkalmazzuk. Vizsgálatok szerint a kövült fa nitrátokat is ad le a vízbe. Gyökereket szintén szívesen használnak díszítőelemként. Válasszunk az alámosott partrészeken gyakran található éger- és fűzfagyökereket. Az elhalt gyökerek előnyben részesítendők az élőkkel szemben, továbbá lehetőleg olyanokat válasszunk, amelyek előzőleg hosszú ideig vízben áztak. Rothadási helyek ne legyenek bennük. Felhasználás előtt legalább egy óra hosszat főzzük ki őket. A gyökereket eleinte kövekkel stb. kell a fenékhez rögzíteni, mert nagy felhajtóerejük van. A felhajtóerő később teljesen megszűnik.

Nagyon szép hatást érhetünk el nádszálakkal is; hazai nád és bambusz egyaránt használható. A nádszálakat egyszerűen a talajba dughatjuk, s elég sokáig tart, amíg elrothadnak. A szálak két végét célszerű használat előtt vízüvegbe mártani. Időnként frissekre kell őket kicserélni.

Nagyon ajánlhatók kókuszdióhéjak, mert ezek nemcsak dekoratív, hanem az üregekben lakó vagy ivadékgondozó halaknak kedvelt rejtekhelyei is. A kókuszdióhéjak sokkal természetesebb hatást keltenek, mint a szokásos virágcserepek, s biztonságosabbak, mint a kövek alkotta üregek, amelyeket hevesen túró halak összedönthetnek. A dió finomfogú fűrésszel kettévágható vagy tetszés szerint szétosztható. A kókusztej kiöntése és a bél kikaparása után a termésfal minden további megmunkálás nélkül felhasználható. Mindenesetre célszerű előbb néhány napig locsolni. Lyukakat tetszés szerinti nagyságban izzó vassal égethetünk bele. Ha jónak látjuk a vágás sima szélét csípőfogóval kissé egyenetlenné tehetjük.

Akvárium részlete
Akvárium részlete

A medencék hátfalának kialakítására, ami különösen a fal mellé állítás esetében fontos, igen sok javaslat hangzott már el. A legegyszerűbb eljárás, ha a hátsó üveglapot gyorsan száradó festékkel befestjük. Jobb a hatás, ha a festéket ecsettel pontozva visszük föl. Bizarr mintákat kaphatunk, ha az üveglap festése után rögtön egy másik lapot szorítunk hozzá. Ha a második lapot mindjárt el is vesszük — jégvirágszerű mintázatot kapunk. A hátlapon a festmény általában természetellenes hatású. A szaküzletek kínálatában változatos méretű és képi világú nyomtatott hátterek is megtalálhatók.

Az akváriumba magába beállított hátlapok cement felhasználásával a legkülönbözőbb módokon készíthetők el. Ilyenkor arra kell ügyelni, hogy a falak ne váljanak túl nehézzé, továbbá, hogy a hátlap és az akvárium hátsó lapja között ne maradjon annyi hely, hogy oda a halak beférkőzhessenek.

Alaposan megnedvesített tőzegtéglákat és tőzeglapokat is alkalmazhatunk. Ezek könnyen formálhatók, s vízinövények talppontjaiként is használhatók. A leghatásosabb, egyben a legkisebb kárt okoz és a helyet is leginkább kímélő hátfal-kialakítási mód az, ha a háttér-dekorációt vagy megfelelő nagyságú fatáblára, vagy lapos szekrénykében az akvárium mögött helyezzük el. Egy kis fantáziával és kövekkel, gyökerekkel, tőzeggel, parafalemezekkel, náddal stb. a legszebb és legtermészetesebb hatást érhetjük el. Nagy előny, hogy az ilyen háttér sohasem látszik mesterkéltnek, s az akvárium berendezésének távlatot adva növeli a mélységélességet. A háttér szükség esetében egy kis izzólámpával kivilágítható. Kiválóan használható háttereket állíthatunk elő habosított polisztirol táblák felhasználásával is. Egy megfelelő méretű hungarocell darabot felszínét hőlégfúvó — vagy más meleg szerszám — segítségével változatos formákat alakíthatunk ki, amit cementes vagy csemperagasztós „misunggal” bevonva sziklaszerű végeredményt kapunk. Ha közvetlenül az akvárium mögött diorámaként akarjuk használni, akkor elég lefesteni, de ha a vízben szeretnénk felhasználni, akkor a felületet valamilyen halakra nem káros anyaggal impregnálni kell (pl. műgyantával, stb.).

Akvárium részlete
Akvárium részlete

Az akváriummal kapcsolatos célkitűzéshez igazodik a talajágy minősége, a dekorációs elemek, pl. kövek, gyökerek, stb. használata, a víznek esetleges speciális összetétele és a műszaki berendezés is. Mindezeket alaposan át kell gondolni, mielőtt a tulajdonképpeni berendezéshez hozzálátnánk. Célszerű előzőleg pontos tervet készíteni, lehetőleg rajzvázlattal. Ha tisztában vagyunk a kívánalmakkal, először is beszerezzük a szükséges készülékeket, s ellenőrizzük hibátlan működésüket. Magától értetődik, hogy ezt megelőzően tisztáznunk kell az akvárium felállítási helyét. Gondolni kell arra is, hogy a különböző készülékek a hálózathoz megfelelően csatlakoztathatók legyenek. A kifogástalanul tiszta medencét a helyére tesszük, megtöltjük vízzel, s több napig figyeljük, nem ereszt-e valahol. Ha szivárog, szilikonragasztóval próbáljuk megjavítani, vagy pengével történő szétvágás után újraragaszthatjuk.

Ezután a talajt megfelelő összetételben, nedvesen betöltjük, mégpedig többnyire a tápanyagban dúsabb réteget tesszük alulra. Csak erősebben túró halak, pl. Cichlidák számára előkészített tartályokban helyezzük alulra az üregekké és egyéb építményekké összerakott köveket, s ezekre tökéletesen tisztára mosott kavicsokat rakunk kellő vastagságú rétegben.

A talajágy alsó rétegét szétterítjük, s egy fadarabbal keményre döngöljük (de vigyázzunk a fenéküvegre!). A vízfelesleget szivaccsal gondosan felitatjuk, mert a fedőrétegen átszivárogva zavarosodást idézne elő. Ezután következnek a nagyobb kődarabok. A tálkákba rakott növényeket szintén most ágyazzuk be a talajba úgy, hogy a fedőréteg kívánt magasságától függően a tálkák széléből 1— 2 cm látsszék ki.
Azt a régi szabályt, hogy a talajágynak az egyik irányba lejtenie kell, hogy a mulm lehetőleg a legmélyebb helyen gyűljön össze, most is követjük, anélkül hogy ezt sematikusan rögzítenénk. Az úgynevezett iszapsarok megtakarítható. Terasz-szerű felépítmény esetében — ami a növények dekoratív elrendezésére nagy lehetőségeket biztosít — ügyelni kell arra, hogy az ehhez szükséges alapköveket mélyen benyomjuk az alapba, nehogy az egész összedőljön.

Ezután következhet a porlasztó légvezeték süllyesztése. Erre a célra legjobb megfelelően hajlított műanyag csövet használni. Ha talajszűrőt használunk, annak harangját vagy az alagcsöveket magában a talajban helyezzük el. A talajágy alsó rétegére ezután fedőrétegként tökéletesen mosott homokot öntünk. Az állatok és növények igényeitől függően válasszunk finomabb vagy durvább szemű homokot. A fedőrétegnek szivaccsal való leitatása után kerülnek a helyükre a további készülékek. Miután ez megtörtént, meg néhány kisebb követ vagy kavicsot tehetünk be, amelyek a készülékeket a helyükre rögzítik, ill. eltakarják. A munkálatok közben állandóan figyelemmel kell lenni a növények tervezett elrendezésére. Ha a tervről rajzvázlatot készítettünk, erről úgysem feledkezünk meg. Most következik a növények beültetése, de ezt a víz betöltése után is elvégezhetjük. A víz betöltése úgy történik, hogy a medence fenekére egy lapostányért vagy műanyag edényt helyezünk, s a vizet a felül elhelyezett vödörből, vagy egyenesen a csapból slaggal eresztjük be. Így elkerülhető a víz megzavarosodása. Ezután behelyezhetjük a vízfűtőt és a hőmérőt, valamint ekkor telepíthetjük a külső- vagy belsőszűrőt is. Ha szeretnénk, hogy az akvárium növényei gyönyörűen fejlődjenek, akkor ajánlott az akvárium széndioxid háztartásnak irányítását a saját kezünkbe venni. Ehhez jó minőségű gyári széndioxid adagolót célszerű beszereznünk, de ha megbízunk barkácstudományunkban házilag is készíthetünk egyet.

A világítást is ellenőrizzük és helyezzük el a megfelelő helyre, egy programozható kapcsoló órával állítsuk be a napi 10-12 óra megvilágítási időt. Ha a segédberendezések már rendben működnek, a legjobb ha kb. egy hétig várunk, hogy az akvárium biológiai viszonyai némileg kiegyensúlyozódjanak, és a növények meggyökeresedjenek. Ennek elteltével az akvárium kész, s állatokkal benépesíthető.

Kategória választó

Anno… (10) | Akvárium és Terrárium folyóirat (3) | 1956 (3) | 1. szám (3) | Díszhalak etetése (12) | Díszhal betegségek (4) | A hónap díszhala (44) | 2011 (3) | 2012 (12) | 2013 (12) | 2014 (12) | 2015 (6) | Díszhal tenyésztés (4) | Cikkek (8) |

Cikkek kategória fajböngésző

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük