| Megtekintve: 1 667

Végjáték – a veszélyeztetett halak megőrzésében

A KLG Goodeid Projekt a hét során egy rendkívül különleges, figyelemfelkeltő írással jelentkezett.

A hatalmas rajongótáborral rendelkező Bosszúállók: Végjáték című film rövidesen a mozikba kerül, mely a szuperhősfilmek sikerszériájának egyik kiemelkedő alkotásának ígérkezik. Természetesen a filmhez számos plakát is készült, egy mexikói akvarista pedig az elesett hősök plakátjainak mintájára a kihalással leginkább fenyegetett fogaspontyfajokról alkotott posztereket, melyek segítségével igyekszik felhívni a figyelmet a természet- és a fajok megóvására.

A Goodeid Projekt engedélyt adott Facebook-bejegyzésük közlésére, melyet így oldalunk látogatói is olvashatnak:

Az igazi „végjáték”!

Napjainkra a környezetszennyezés, természetkárosítás- és átalakítás, és sok más antropogén hatás fajok ezreit sodorta a kihalás közvetlen küszöbére.

A halak körében is rengeteg példát találunk erre. A fogaspontyalakúak rendjében (Cyprinodontiformes) a Cyprinodontidae (ikrázó fogaspontyok) család tagjainak nagy része mára a kihalás szélére sodródott. Ebbe a családba tartozik a névadó Cyprinodon nemzetség, mely körülbelül 46 fajt számlál, ezek többsége Mexikóban őshonos. Ezeket a fogaspontyokat gyakran sóhalaknak is nevezik, hiszen számos fajuk sivatagokban, extrém környezetben, szinte maradvány víztestekben található csak meg (jó példa erre az ugyancsak kihalófélben lévő ördöglyuk fogasponty (Cyprinodon diabolis).

A Cyprinodon fajokat az élőhelyeik eltűnése rendkívüli módon veszélyezteti, sokuk mindösszesen 1-1 tavacskában él csak. Számos ezek közül a ’80-as – ’90-es évek során az emberi tevékenység következtében teljesen kiszáradt – melynek eredménye a fajok kihalása lett. Csak Nuevo León tartomány 7 fogaspontyfajából 3 végérvényesen kihalt, 3 vadon kipusztult és 1 rendelkezik még apró maradványpopulációkkal.
A kihalt fajok közé tartozik az emlék fogasponty (Cyprinodon inmemoriam), melyet 1984-ben fedeztek fel. Élőhelye már akkor eltűnőben volt, mindösszesen 1 hím példánya került elő – mely egyben az utolsó is volt, ezt őrzi e mára kihalt faj elnevezése.

A természetvédelem is hősöket kíván. Hősöket, akik tesznek azért, hogy bolygónk gazdag élővilága fennmaradhasson, bármi áron. Az igazi „végjáték” pedig nem más, mint megmenteni a kihalás küszöbére sodródott fajokat, melyek számára ez az utolsó reménysugár.

A kihalás közvetlen veszélye fenyegeti a fajt. Kizárólag Mexikóban, a Bano de San Ignacio tóban él. Az emberi hatások – például rekreációs központ építése – fenyegeti a lelőhely fennmaradását, ami a faj végleges kihalását okozhatja.

Miller –fogasponty - Cyprinodon bobmilleri
Miller –fogasponty - Cyprinodon bobmilleri
Potosí – fogasponty - Cyprinodon alvarezi
Potosí – fogasponty - Cyprinodon alvarezi

Kizárólag a mexikói El Potosí település melletti tóban volt őshonos, mely 1996-ra teljesen kiszáradt. Állományát előtte betelepített ragadozók is megritkították. A tóból minden faj eltűnt. Utolsó példányait laboratóriumokban őrzik, küzdve a fennmaradásáért.

A faj kizárólag egy 10 m2-es, 1,5 m mély tavacskában élt Mexikóban, mely 1994-ben kiszáradt! A vele összeköttetésben lévő (és eltűnt) vizekből további két fogasponty és egy rákfaj végleg kihalt. Néhány egyede él már csak, melyeket szigorú laboratóriumokban gondoznak, jobbára Európában. Ez a faj utolsó reménye!

Magasúszójú fogasponty - Cyprinodon longidorsalis
Magasúszójú fogasponty - Cyprinodon longidorsalis
Catarina – fogasponty - Megupsilon aporus
Catarina – fogasponty - Megupsilon aporus

2014-ben a Catarina – fogasponty végérvényesen kihalt. Mexikói élőhelye 1994-ben kiszáradt, akváriumban próbálták megmenteni a fajt, sikertelenül. 2012-ben már csak 20 egyede volt életben, 2014 során utolsó példánya is elpusztult.

Családjának egyik legősibb faja, a Megupsilon nemzetség egyetlen élő taxona volt. A mitokondriális DNS molekuláris elemzésével kimutatták, hogy a Megupsilon és Cyprinodon fajok 7 millió éve váltak szét, s ennek a szétválásnak a Megupsilon-irányában az utolsó fennmaradt faja volt.

Genetikája is egyedülálló: a hímeknek eggyel kevesebb kromoszómája van (47), mint a nőstényeknek (48). Hím példányoknál az Y ivari kromoszóma fúzionált egy testi kromoszómával (autoszóma) – ez a faj volt az első, ahol ezt kimutatták! Ennek a jelenségnek a további vizsgálatára ezen a fajon azonban sajnos már nincs lehetőség…

A Catarina-fogasponty kihalása pótolhatatlan veszteség, mely az ember természetkárosításának következménye. Csak reménykedhetünk, hogy rokonai nem jutnak erre a sorsra!

A Bosszúállók: Végjáték témára készült plakátokat készítette: Marco Arguiropulos

Eredeti szöveg: KLG Goodeid Projekt

Kategória választó

Anno… (10) | Akvárium és Terrárium folyóirat (3) | 1956 (3) | 1. szám (3) | Díszhalak etetése (12) | Díszhal betegségek (4) | A hónap díszhala (44) | 2011 (3) | 2012 (12) | 2013 (12) | 2014 (12) | 2015 (6) | Díszhal tenyésztés (4) | Cikkek (8) |

Cikkek kategória fajböngésző

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük