| Megtekintve: 4 687

Drosophila

Drosophila - Ikon

A rovareleség — ballasztanyag (kitin) tartalmánál fogva — a halak bélműködésére élénkítő hatással van.

Első rendű egészségjavító díszhaltáplálék

Főleg a felszín alatt tartózkodó halfajok (ikrázó fogaspontyok, félcsőrös csukák, pillangóhal, stb.) számára természetszerű táplálék ez. A kistestű díszhalaknak megfelelő rovareleség elsősorban a házilag tenyészthető vagy könnyen begyűjthető, mintegy 2-4 mm hosszú gyümölcslegyecske, az ecetmuslica (Drosophila melanogaster).

Drosophila melanogaster - ecetmuslica
Drosophila melanogaster – ecetmuslica

A gyümölcslegyek — éléskamráink nem szívesen látott vendégei – de mi egy kis barkácsolás után könnyen begyűjthetjük őket. Egy elmés módszert itt olvashatunk a begyűjtésről.

A Drosophila tenyésztésére több befőttesüveget (legkedvezőbb méret a 1,5 literes) már a betelepítés előtt egy nappal tartsunk legalább 20-22 °C-os helyiségben. Az üveg száját szitaanyaggal, lenvászonnal vagy gézzel fedjük le. Az üveg aljára 1,5 cm vastagságban kásás táptalajt töltsünk. A táptalaj lehet körtekása, szilvalekvár, paradicsompüré vagy ehhez hasonló. Ezek valamelyikét sűrű péppé keverjük, és felfőzzük. Az üvegbe öntött pép tetejére kihűlése előtt kevés élesztőoldatot csepegtetünk (borsónyi élesztőt desztillált vízben oldjunk fel), s néhány nőstény és hím muslicát telepítsünk mindegyik üvegbe. A nemek könnyen megkülönböztethetőek: a hímek termetre kisebbek és potrohuk utolsó két szelvényének színe sötét, fekete – formája gömbölyű – míg a nőstényeknél csak az utolsó szelvény sötétül be. Életciklusuk igen gyors, a nőstények tojást raknak, másnap kikelnek a lárvák, a hetedik napig bebábozódnak, majd a 11-12 napon a kifejlett egyedek elhagyják a bábokat. Egy átlagos muslica 8-10 hétig él, ebből a nőstények mintegy négy héten át raknak

Drosophila willistoni
Drosophila willistoni

tojásokat, naponta akár 100-at. A nyüvek bábozódásának könnyítésére tegyünk az üveg aljára kissé összegyűrt, redőzött pergamen- vagy itatóspapírt, esetleg pár szál fagyapotot. A 25 C°-os hőmérsékletnél nagyobb meleg sietteti, a kisebb késlelteti a kikelést. Ha már sok báb van, akkor kezdhetjük a kikelt muslicák feletetését. Időközben készítsünk új tenyészetet 3-10 napos muslicákkal, hogy így az eleség folyamatosan álljon rendelkezésünkre. A beszáradt, megkeményedett táptalajú tenyész-üvegből a legyecskéket előbb cigarettafüsttel, hűtőbe helyezéssel kábítsuk el, és így szórjuk az akváriumba. Egyszerűbb az etetés, ha átlátszó műanyagdobozban tenyésztünk. Ennek tetején szellőzésül kétforintos nagyságú lyukat vágunk, és fehér vászonnal leragasztjuk. A doboz oldalán is lyukat vágunk, ebbe műanyagcső darabkát rögzítünk. Egy átlátszó gyógyszeres üvegcse átfúrt műanyag dugójába szintén hasonló (kb. 10 mm átmérőjű) műanyag csövet teszünk, s átlátszó pvc-cső toldattal a két csövet összekötjük. Ha mármost a tenyészetet sötét ruhával letakarjuk, akkor a legyecskék a rövid pvc-csöveken keresztül a világosban hagyott üvegcsébe vándorolnak. Ekkor az üvegcsét vagy a hűtőgépbe helyezzük, hogy ott a legyecskék a hidegtől megdermedjenek, vagy teszünk egy kis vizet az üvegcse aljára, aminek kis idő elteltével a felszínén lebegnek, és így etetésük egyszerűen a víz akváriumba öntésével megoldhatjuk.

Manapság könnyedén beszerezhető csökött szárnyú, ún. röpképtelen ecetmuslica is, melyek tenyésztése jóval egyszerűbb és könnyebben kivitelezhető, befogásuk és feletetésük is kevesebb gonddal jár.

Kategória választó

Anno… (10) | Akvárium és Terrárium folyóirat (3) | 1956 (3) | 1. szám (3) | Díszhalak etetése (12) | Díszhal betegségek (4) | A hónap díszhala (44) | 2011 (3) | 2012 (12) | 2013 (12) | 2014 (12) | 2015 (6) | Díszhal tenyésztés (4) | Cikkek (8) |

Díszhalak etetése kategória fajböngésző

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük