| Megtekintve: 5 489

Enchytraeus

Enchytraeus - Ikon

Az Enchytraeus albidust, magyarul televényférget, a halaknak csak más eleséggel váltogatva, illetve azok kiegészítése képpen szabad adni; mert különben elzsírosodnak tőle, színtelenek maradnak és tenyész-képtelenné válnak.

Kiegészítő haleleség

Közelebbről…

A nyeregképző gyűrűsférgek (Clitellata) Enchytraeidae családjába tartozó, hazánkban vadon is tenyésző televényféreg (Enchytraeus albidus) tenyészládikákban nevelhető, igen tápdús haleledel. A 20-35 mm hosszú és 0,5-0,8 mm átmérőjű, tejfehér színű féreg szerves hulladékkal táplálkozik. Erdei fák tövén megtelepedő moharéteg alól, korhadó avar közül, vagy konyhahulladékos szemétdombról gyűjthető. A tenyészet megindításához szükséges kevés férget szaküzletből vagy akvaristáktól könnyen beszerezhetjük.

Enchytraeus tenyésztőláda
Enchytraeus tenyésztőláda

A tenyészládika megközelítő mérete kb. 30 X 20 X 10 cm. Legalább 2 ládában tanácsos tenyészteni, hogy a férgek szaporodási időtartamára számítva, a ládákból felváltva etessük a halakat. A ládákat töltsük meg erdei lombföld (virágföld) és tőzeg fele-fele arányú keverékével, de a láda legaljára 1-2 cm vastagságban kizárólag csak tőzeget teregessünk. Egyesek mohatalajt alkalmaznak e célra. A talajt nedvesítsük meg, de éppen csak nyirkos legyen. A 8-10 cm magas talajrétegbe ezután a láda közepe táján készítsünk tenyérnyi mélyedést, ez lesz a legmélyebb pontján kb. 3-4 cm-es etetőgödör. Most telepítsük be a ládákat férgekkel, ládánként mintegy dió nagyságú (10 g) féregkupacot számítva. Az etetőgödör fölé tegyünk 2-3 mm vastag üveglapot, esetleg két részre osztva (kb. 16 X 14, vagy 2 db egymás mellé tolt 8 x14 cm-es darabot). Végül az egész ládát takarjuk le egy megnedvesített zsákdarabbal (legcélszerűbb a láda méretéhez igazodó fakeretre kifeszíteni, és fedélként felszerelni).

Enchytraeus albidus - fehér televényféreg
Enchytraeus albidus – fehér televényféreg

A betelepítés után a férgeket etessük is meg pépesen elkészített szénhidrátos ételekkel (főtt zabpehely, sárga- és fehérrépa, borsó, bab, kelkáposzta, paradicsompüré, spenót, dara stb.). Tejterméket azért ne etessünk velük, mert hamarosan megjelennek ellenségeik, az atkák és a sajtmuslicák, amelyek az egész tenyészetet kiirtják. A tenyészet másik kellemetlen vendégei az eleségre odavándorló hangyák. Ezek ellen úgy védekezhetünk, hogy a ládát a levegőbe függesztjük, vagy négy sarkára fölfelé fordított villamossági porcelán-szigetelőtalpakat erősítünk. A megfordított szigetelőtalp kalapjába vizet vagy olajat töltünk, amely megakadályozza a hangyák feljutását (Józsa László módszere). A férgeket se etessük túl, mert eledelük megpenészedik. 2-3 naponként etessünk, mindig kissé szikkadt ételpéppel, s az előzőetetésből esetleg megmaradt eleséget ilyenkor szedjük ki. Ha az ételmaradék már penészedni kezdett volna, akkor a penészedés kikapart helyét locsoljuk meg kevés ecetes vízzel vagy szórjunk rá kevés korpát. A hazai Enchytraeus 6-16 C° hőmérséklet között tartható. Ezért általában hűvösebb helyre állítsuk a ládákat. Különösen nyáron kerüljük a napos, száraz helyen való tartást. Ha a tenyészet fölső talajrétegét fel akarjak frissíteni, helyezzük a ládát feltétlenül rövid időre a napra, vagy erős izzólámpa alá. Ekkor a talaj gyors száradása miatt a férgek a láda legaljára húzódnak, így a felettük levő talajréteget kicserélhetjük. A tenyészetből csak akkor kezdjünk etetni, amikor a láda üveglapja alá már sűrű rétegben tapadnak a férgek (kb. a betelepítést követő 3-6. héten).

Az Enchytraeust a halaknak csak más eleséggel váltogatva, illetve azok kiegészítése képpen szabad adni; mert különben elzsírosodnak tőle, színtelenek maradnak és tenyész-képtelenné válnak. Etetés előtt a tenyészláda üvegéhez tapadt fehér férgeket csipesszel leszedjük és fémszövetű teaszűrőben vízcsap alatt átöblítjük, majd a vízbe szórjuk. Az el nem fogyasztott férgeket a talajról iszaplopóval távolítsuk el, mert megfulladnak és a vizet beszennyezik. Kiegészítésképpen halivadéknak is adhatjuk, ha előzőleg tubifex-vágóval apró darabokra összevagdaltuk.

Kategória választó

Anno… (10) | Akvárium és Terrárium folyóirat (3) | 1956 (3) | 1. szám (3) | Díszhalak etetése (12) | Díszhal betegségek (4) | A hónap díszhala (44) | 2013 (12) | 2014 (12) | 2015 (6) | 2011 (3) | 2012 (12) | Díszhal tenyésztés (4) | Cikkek (8) |

Díszhalak etetése kategória fajböngésző

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük