| Megtekintve: 10 589

Hasvízkór

Hasvízkór - Ikon

Kórokozója rövid, mozgékony, egycsillós, pálcika alakú, 2-3 µ nagyságú baktérium, a Pseudomonas punctata, a legtöbb természetes vízben jelenlevő ártalmatlan mikroba.

Septicaemia haemorrhagica

Ha a halak szervezete kedvezőtlen körülmények (helytelen gondozás!) közé kerülve leromlik, a legyöngült állatokat a hasvízkór különböző lefolyású — heveny, fél-heveny, idült — formáinak valamelyikével megbetegíthetik. A virulens alakot általában forma ascitae néven jelölik meg, mely a pontyok és akváriumi díszhalak fertőző hasvízkórját is okozza. Egyes kutatók vizsgálatai szerint a járványt elsődlegesen vírusok idézik elő, megtámadva a hal idegrendszerét, a belső szerveket károsítják, ezzel az ellenállóképességet csökkentik, s az egyébként ártalmatlan vízi-baktériumok így a hal egész szervezetében elszaporodhatnak. A kórokozók toxinjai kitágítják a vérereket és növelik áteresztőképességüket, aminek következtében zavarok keletkeznek a szervezet vízháztartásában. A baktériumok környezetében elzáródnak a vérerek, elhalásos gócok, gyulladásos duzzanatok és a nagymértékben felhígult vér sárgás folyadékgyülemlései keletkeznek.

Hasvízkór tünetei
Hasvízkór tünetei

A betegség külső tünetei változatosak. A fél-heveny formában a hal kopoltyúfedői ödémásak, kipirultak vagy szederjes színűek Az úszók rojtosak, a hastájék a szokottnál duzzadtabb (az akvaristák ilyenkor többnyire a hal ikrásodását gyanítják), a pikkelyek felborzolódottak. A heveny formában a halszemei erősen kidüllednek, a has és az oldalak vizenyősen puffadtak, olykor ballonszerűen felduzzadnak, a hátgerinc hullámos lefutású, a száj csempe. A felvágott puffadt hasból sárgás, vizenyős folyadék lövell ki. Az idült formában puffadtság nincs, de a betegségről nyílt fekélyes és részben behegedt sebek árulkodnak. A nyílt sebkaput többnyire különféle paraziták támadják meg.

Fennállhat az a lehetőség is, amikor a gyomor-emésztőrendszer nyálkahártyája leválik és a károsodott bélnyálkahártya nyílt kaput jelent a kórokozóknak. Effektív emésztés ilyenkor nem történik már, tehát a hal nem fogja tudni hasznosítani a felvett tápanyagokat. A halak vízfelvétele megtörténik, de leadása nehézkessé válik, leállhatnak a vesék, és így szinte teljesen meghiúsul a kiválasztás rendes menete, alig történik vízleadás, felborulhat az ozmoreguláció. Ilyenkor a le nem adott víz, feldúsult testnedvek okozhatják a hasfelpuffadást, szemkidülledést, hiszen a különböző tertüregeket töltik ki. Amikor a betegség igazándiból megmutatkozik, a hal már menthetetlen.

Az akváriumi halak különböző ellenállóképességet tanúsítanak a fertőző hasvízkórral szemben. Egyes elevenszülő fogaspontyok (pl.: Poecilia sphenops, Xiphophorus maculatus) és labirintkopoltyús halak (pl.: Betta splendens, Macropodus opercularis) kifejezetten érzékenyek, de szinte bármely fajt megtámadhatja.

Kezelése:

A hasvízkór gyógyítása csak a betegség korai szakaszában járhat sikerrel, ezért gyógymedencébe kell rakni a még egészségesnek látszó halakat is. Berendezetlen medence vizének hőmérsékletét emeljük meg, literenként 80 mg Chloromycetint (Chloronitrint) oldunk fel, ha a gyógyítandó halak 10 g átlagsúlyúak (általában ujjnyi hosszúak). Ajánlható még a Sera Baktopur, a JBL Ektol Fluid, vagy esetleg a dezinfekt+Aquafuran fürdő. Kisebb vagy nagyobb halaknak arányosan csökkentjük vagy növeljük az antibiotikum mennyiségét. A fertőzött akváriumot kiürítjük, és az eszközökkel együtt Neomagnollal fertőtlenítjük, kifőzzük.

Az akváriumvíz huminsavas kezelése (tőzegfiltrálással vagy huminkivonattal) megakadályozhatja a hasvízkór kifejlődését, a kórokozók savanyú vízben jóval gyengébb intenzitással tudnak csak szaporodni, így kisebb eséllyel alakítanak ki fertőzést.

Kategória választó

Anno… (7) | Díszhalak etetése (12) | Díszhal betegségek (4) | A hónap díszhala (44) | Díszhal tenyésztés (4) | Cikkek (6) |

Díszhal betegségek kategória fajböngésző

2 Replies to “Hasvízkór”

 1. Kedves Akvarista!
  Sajnos úgy tűnik, hogy a mi bettánknak is hasvízkórja van. Szinte azonnal, már a betegség első egyértelmű tüneteinek jelentkezésekor antibiotikumot adtunk neki, de az egész testen felborzolódtak a pikkelyek és már legalább egy hete nem eszik, alig mozog.
  Nem akarjuk, hogy szenvedjen.
  Meddig várjunk az elaltatásig és hogyan csinálhatjuk humánus módon?
  Előre is köszönöm a segítséget!

  1. Kedves Dániel!
   A hasvízkór gyógyítása sajnos csak ritka esetekben jár sikerrel. Sokszor már az első észrevehető tünetek megjelenése után is nehéz a halat kikezelni.
   Ha a kezelés ellenére is már felborzolódtak a pikkelyei és nem táplálkozik a hal, akkor szinte biztos, hogy már nem lehet rajta segíteni.

   A halak kíméletes elaltatásának több módszere is ismert, gyakran alkalmazzák például az illóolajokat (pl.: szegfűszegolaj, eukaliptuszolaj, stb.). Egy külön tárolóba kiemelve a halat, vizéhez jónéhány csepp illóolajat adva szép lassan túlalszik. (Egyes kezeléseknél, amikor a halat csak altatni akarják, de nem elaltatni, akkor is szokták kisebb koncentrációban a módszert használni, a nagyobb mennyiségű illóolaj viszont túlaltatja őket.)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük