| Megtekintve: 2 516

Tenyésszünk rózsás díszmárnát!

Tenyésszünk rózsás díszmárnát! - Ikon

Hazája Elő-India északi része, Bengál, Assam. A hát olajzöld, az oldalak és a has ezüstösen csillogó, rózsaszínben játszó, a hím ívás idején élénkvörös. A faroktövet borsó nagyságú, aranysárga szegélyű fekete folt díszíti. A nőstény úszói színtelenek, a teste teltebb. A hím karcsúbb, úszói rózsaszínűek, hátúszóját sötétfekete csík szegélyezi. Igénytelen faj, a víz minősége iránt nem érzékeny.

Tenyésztési napló

Rózsás díszmárna fénykép album

Ismertető:

Viszonylag jól tűri a hidegebb hőmérsékletű vizet is, azonban szép színét csak 20 °C feletti vízhőmérsékleten mutatja. Egyik legkönnyebben szaporítható trópusi díszhalfaj. Egy hím 2 nősténnyel is ívatható. Az ívás alatt 24-26 °C körül tartsuk a víz hőmérsékletét. Az ivadék 24-30 óra alatt kel ki. Az ivadék nevelése könnyű, növekedése gyors. Újabban a Szovjetunióból hazánkba került a rózsás díszmárna fátyolúszójú tenyészváltozata is.

Tenyésztése:

Rózsás nőstény
Rózsás nőstény

Tenyésztésük általában nem nehéz. A legtöbb faj üvegkádakban ívatható, talajréteg nélkül. Ikráztató növényként használhatunk finom levelű növényeket vigyázva arra, hogy ne rögzítsük a növényeket túl sűrűn. Elegendő az ívatómedence egy sarkát, a medence alapterületének 1/3-át betelepíteni ikráztató növénnyel. Alkalmas lehet ikráztatásra a puha, laza szálakból álló „perlonvatta” is. Ívatáshoz lágy és kristálytiszta vizet adjunk (4-8 nk°, pH 7). A víznek legalább a fele friss víz legyen, mert ez élénkítőleg hat a tenyészpárokra. Az ívatómedence vizéhez tegyünk 10 literenként egy kávéskanálnyi konyhasót. Az ívató-medence ne legyen 10-15 literesnél kisebb, mert viszonylag sok ikrát raknak, és több száz ivadékra számíthatunk. Feltétlenül érdemes az ívatómedencébe egy belső filtrálót is elhelyezni, hogy állandó szűréssel a víz tiszta maradjon. Az ívatómedencét lehetőleg úgy állítsuk fel, hogy a reggeli nap első sugarai ráessenek, mert ez növeli a kihelyezett pár ívási hajlandóságát. A tenyészpárt este helyezzük a medencébe, és rendszerint a második nap reggelén ikráznak le. Tapasztalataink szerint az ikrarakás biztosabb, ha az idő derült. Úgy tűnik, a derült napfényes idő kedvezően befolyásolja a Barbus fajok ívási kedvét. Az ívást általában a nőstény szokta „provokálni”, amennyiben a hímet csipkedni, hajtani kezdi. Az ívásra hajlandó, beérett ikrával rendelkező nőstény jellegzetes magatartása ez. Reggelre azután a hím az, amelyik a növények közé csalja a párját, és ha kell, zavarja a nőstényt. A kora reggeli órákban, igen heves „hajtás” közepette a hím a nőstény oldalához préselődve „nyomja” ki belőle az ikrát, és termékenyíti. Az ikra egy része megtapad a növényeken, más része a fenékre süllyed. A jól táplált és előkészített pár rendszerint az ívás alatt nem eszi az ikrát. A szakirodalom e téren szerintünk túloz a Puntius-félék ikrafaló természetét illetően. Délelőtt 10 vagy 11 óráig az ívás rendszerint befejeződik. Ezután a párt el kell távolítani a medencéből, mert a kifáradt és megéhezett állatok elkezdhetik fogyasztani az ikrát. Az ívatómedencében ennek ellenére nem javasoljuk a tenyészpár etetését, mert ez a víz szennyeződését okozhatja. A kis lárvák 26-28 °C vízhőmérséklet mellett 24-26 óra alatt kelnek ki, majd 1-2 napig fekszenek a medence alján vagy függenek a növények levelein, szárain. A kikelést követő 4-5. napon elúsznak. Etetésüket akkor kezdjük, amikor az ivadék kb. 60%-a folyamatosan, süllyedés nélkül úszik. Az első nap etethetők Cyclops naupliusával, a sóféreg egynapos lárváival, valamint kerekesférgekkel. Pár napig szükségből a tojássárgája is megfelelő eleség lehet. Egyhetes kortól napi egy alkalommal etethetünk mikrót is. Kizárólag ez az eleség nem megfelelő, csak ettől az ivadék növekedése nem kielégítő. Fontos, hogy vizünk infuzóriamentes legyen, ezt legbiztosabban filtrálással érhetjük el. Az ivadék gyorsan nő, és fajtól függően 5-9 hónap alatt tenyészérett.”

Idézet: Horn Péter-Zsilinszky Sándor: Akvarisztika 2005.

NAPLÓ

ÍVÁS: 2007. szeptember.13. csütörtök Akvárium: lapos 18 literes, szülők vasárnap kihelyezve, esti órákban. Víz: Esővíz, 25-26 C° Berendezés: Forrásmoha (nem volt rá szükség, és sok kicsi csiga volt benne),puha, műanyag átokhínárszerű növény: ez jó volt, mert a hím abba szorította be a nőstényt,és úgy ívtak. Kiraktam 1 hímet és 2 nőstényt, ahogy a könyv mondja. 4 napig nem adtam nekik enni. 4. nap hajnalban a hím állati gyorsan elkezdett cikázni az egyik nőstény körül, és többször becsalogatta a növény szárai közé, és ott ívtak. A másik nőstény (dagadtabb) nem indult be, és vidáman zabálta az ikrákat. Megkockáztattam, és kihalásztam… Ez nem zavarta meg a másik kettőt, szerencsére. De a nőstény amikor éppen volt egy kis ideje, felkapkodta az ikrákat. Nem volt se ikrarács, se üveggolyó ami megakadályozhatta volna az ikrarablást. Úgyhogy megszakítottam az ívást, és reménykedtem, hogy azért maradt még ikra. Mint kiderült egész sok megúszta! Ikrafejlődés: 1. nap-(2007. szept. 13) víztiszta, ragadós ikrák

2. nap- 24 óra múlva hosszú szálon függeszkedő lárvák, szemkezdemény.

3. nap- Akvárium falain függeszkedő, szemes, úszós lárvák (vasárnap este már kezdenek elúszni)

4. nap – Reggelre a nagy része elúszott, adtam nekik Sera Micron-t, és bekészítettem artémiát. 26 C°. Délután tettem a vízbe Xantakridint, biztos ami biztos. Etetés 2-3 óránként. Esznek, mert van a belükben sok. Néhányan süllyednek. Este, szürkületkor felkapcsoltam a LED világítást, hogy tovább tudjanak eszegetni.

5. nap – A Micront szépen eszik, de van egy pár aki süllyed. Reggel kaptak artemiát, mintha kicsit nagy lenne, de láttam olyanokat, akik beleharaptak (rózsaszín a hasuk…). Elég sokan vannak, úgy 200-ra becsülöm. 1 óra múlva sokan ettek artémiát! A fényképeken látszik.

6. nap – Az artémiát nagyon szeretik, szépen esznek belőle. Nincs különösebb elhullás. A víz 26 C°-os, kissé zavaros lett a Sera Microntól, úgyhogy felhagyok az etetésével, és ugyanezen okból betettem 4 nagy csigát, akikre abban számítok, hogy a döglött artemiát eltakarítják. Lehet, hogy baktériumoltást is csinálok. Bekészítettem újabb artemiapalackot, hogy nehogy kaja nélkül maradjunk.

7. nap – Szépen nődögélnek, és sokan vannak, legalább 300-an. A víz 26°C. Minőségével nem vagyok megelégedve, kicsit zavaros. Holnap vízcsere. Jó étvággyal eszik az artémiát, meg a férgeket, papucsállatokat.

8.-9.nap – A víz 25°C reggel- 26°C este. Mégse csináltam vízcserét, a helyzet nem olyan rossz, a baktérium szint stabilizálódott, nem vészes, pláne, hogy abbahagytam a Sera Micront. Artemiát nagyon eszik, csak nem annyit, mint a vitorláshal ivadékok, csak piciket esznek. Viszont gyorsan nőnek, napról-napra nagyobbak. Lassan nagyobb helyre kell őket raknom.

10. nap – Eddig, lekopogom, semmilyen elhullás nem volt, még ma reggel egy csenevészt is láttam, aki biztos, hogy még semmit se evett, de még nem vonta ki a természet a forgalomból. Nagyobbra állítottam a szűrőben a bugyborékot, de jól tolerálják. Egy nagy rajba összeálltak a víz felső harmadában, és ott jól el vannak. Holnap lesznek egy hetesek.

11.-13. nap – Semmi érdemlegesről nem tudok beszámolni. Víz 26°C stabilan. Szépen cseperednek, nagyon szeretik az artémiát, próbáltam a boszminiát (fagyasztott), azt is csipkedik, de még kicsit nagy. Ma vízcsere.

14. nap – Megvolt a vízcsere, egyenlőre még sima esővízből, nem volt semmi probléma. Kivettem a műnövényt, anélkül is jól megvannak. Most már habzsolják az artémiát, de szépen cseperednek is. Ma adok nekik FIX 1-est, megdarálva. Víz 25 °C. Elhullás nincs. A halasboltban azt hallottam, hogy csak akkor lesznek szép narancssárgák, ha tóban nevelkednek, napon. Majd meglátjuk…

15-20. nap – Ezekkel a halakkal az égvilágon semmi probléma nincs… 17. nap táján leálltunk az artémiával, gyönyörűen megeszik a fagyasztott bosminiát, száraz FIX 1-est darálva. Nőnek és színesednek. Többször volt vízcsere, egyszer találtam két elpusztultat, azon kívül egyet se.

21. nap – Ma átköltöztünk egy 50 lityis akváriumba, elektromos szűrőhöz, csapvízhez. Semmi probléma nem volt. Ahogy megvolt, megetettem őket, azonnal ettek is. Hőmérséklet kicsit magasabb, mert még nem lőttem be a fűtőt, 27°C.

35. nap – kb. 1 héttel ezelőtt volt egy kis pusztulás (15 fő), de megállt, hálistennek. Sokat nőttek, annak ellenére, hogy múlt héten el kellett utaznom, de beállítottam automata etetőt, és mielőtt hazaértem az utolsó nap eltűnt vagy 15 lityi víz, a fűtő és a szivattyúmotor szárazra került, a halacskák átvészelték a 20 °C-os vizet. Most már értem, hogy mások miért nem tenyésztenek problémás halakat… Ilyen hibákkal, mondjuk, egy törpegurámi már rég elköltözött volna az Örök Planktonvadász-mezőkre… Most már minden okés, méretük 0,7-1 cm. Kapnak vágott tubit, FIX 1-est, meg fagyasztott cyklopszot-bosminiát. A víz kristálytiszta, hála a 4 szivacsos motorosszűrőnek. Hőfok: 24-25°C. (2007. október 18.)

Vissza a halsarok fotókhoz>>

Kategória választó

Anno… (10) | Akvárium és Terrárium folyóirat (3) | 1956 (3) | 1. szám (3) | Díszhalak etetése (12) | Díszhal betegségek (4) | A hónap díszhala (44) | 2011 (3) | 2012 (12) | 2013 (12) | 2014 (12) | 2015 (6) | Díszhal tenyésztés (4) | Cikkek (8) |

Díszhal tenyésztés kategória fajböngésző

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük