A kategóriában 58 bejegyzés található

Kategória leírása

Az afrikai sügérek csoportosítás a sügérfélék változatos világában történő könnyebb eligazodást szolgálja, mintsem rendszertani csoportosítást. A változatos, formagazdag afrikai sügérek lenyűgöző világa sok embert megragad, így amerikai rokonaikhoz hasonlóan, nekik is külön csoportot kell szánni, hisz rengeteg fajuk érhető el már az akvarisztikában. Mind a csoport, mind a fajok megnevezésében a "sügér" név taxonómiailag kissé pontatlan - a modern rendszertan ugyanis a sügéralakúakkal (Perciformes) egyenrangú, önálló rendbe sorolja a bölcsőszájúhal-alakúakat (Cichliformes), melynek Cichlidae családjába tartoznak az itt szereplő fajok.

Oldalunkon az "Afrikai fajok" kategóriában szerepelnek a Madagaszkáron és Ázsiában honos fajok is (tehát minden óvilági bölcsőszájú hal).

Az afrikai bölcsőszájú halak jellemzői

Afrikai sügérek család
Afrikai sügérek család

Akárcsak az amerikai fajoknál, afrikai sügérek esetében is sokféle különbözőséget és érdekességet említhetünk. Ilyen például a hihetetlen gyors evolúció a Viktória-tó sügéreinél, ahol sokszáz faj alakult ki relative rövid időtávlatban.

Afrikában is találunk törpe (Anomalochromis sp., Congochromis sp.) és hatalmas fajokat egyaránt (Boulengerochromis sp.). Békés meggyhasú sügérek és aggresszív bíborsügérek, impozáns császársügérek és a talajhoz lapuló homoksügérek mind egytől-egyig a fekete kontinens csodálatos változatosságát hirdetik. Találunk csigaházakban megbúvó törpe fajokat a Tanganyika-tóban (egyes Neolamprologusok) és csökevényes úszóhólyaggal rendelkező, meglehetősen bizarr fajokat (Steatocranus sp.) egyaránt.

Szintén fejlett ivadékgondozásúak, különböző szájköltő és ivadéknevelő módszerek fejlődtek ki az évmilliók során, a halvilág egyik "legértelmesebb" csoportjává téve a Cichlidákat.

Az afrikai sügérekről az embereknek általában a Nagy Hasadékvölgy tóvilágának fajai jutnak eszébe (Malawi- és Tanganyika-tó, ritkábban Viktória-tó), pedig a kongói kis erdei patakokban, akárcsak a nagy folyamokban számtalan különleges érdekességgel találkozhatunk. Reméljük, ezek megismertetésében hatékony segítséget tuddunk olvasóinknak nyújtani.