| Megtekintve: 8 733

Anomalochromis thomasi – Tamás sügér

TUDOMÁNYOS NÉV

Anomalochromis thomasi

CSALÁD

Cichlidae

MÉRET

5 cm

°C

23,0-27,0 °C

°pH

6,0-8,0 pH

°Nk

5,0-12 Nk

HELYIGÉNY

75 liter

VISELKEDÉS

ragadozó

TÁPLÁLÉK

mindenevő

HOL TARTÓZKODIK?

középső- és alsó szint

ÉLETTARTAM (év)

3-5 év

TERMÉSZET-
VÉDELMI BESOROLÁS

nem értékelt

Külalak és jellegzetességek leírása

Ovális-testű bölcsőszájú hal, kissé ívelt háttal. Az alapszínezet sárga-barna, inkább barnába hajlik. Az oldalán szembetűnő három sötétebb foltocska, és öt gyenge, fekete csík, ami a hát felől a test közepe felé halad. Az oldalán több sor petty található, melyek színe a lilától a sárgán, kéken keresztül zöldbe hajlik. Ezeken a foltokon a ráeső fény rengeteg árnyalatban tükröződik vissza (sárga, zöld, türkizkék), majd sötétebb színárnyalatokká fejlődik (kék, lila) a farok közelében.

Egy fekete szalag fut a száj alól a szemen keresztül, és a homlok közelében ér véget, egy sötét folt pedig a kopoltyúfedőn helyezkedik el, mely aranyszínnel kombinálódik. A farokuszony legyező alakú és a felső íve piros, és a piros csík alatt egy türkizkék csík is van. A hátuszony élét piros pontsor díszíti, amit egy párhuzamos sárgás-kékes pontvonal követ. A szem szivárványhártyája piros színben játszik. A hímek 10 centiméteresre, a nőstények 7 centiméteresre nőnek meg. A nőstények színei valamivel halványabbak és kerekebbek is a hímeknél. A vadon fogott példányok jóval színesebbek az akváriumban tenyésztetteknél.

Tartása és tenyésztése

A tamás sügér a békésebb bölcsőszájúhalak közé tartozik, ezért megfelelő alanya lehet biotóp jellegű akváriumok lakóközösségének. Az akváriumnak, ahol tartani szeretnénk, növényekkel meglehetősen jól beültetettnek kell lennie, sziklákkal és uszadék fákkal tarkítva, lehetőleg sötét altalajjal. Ha kialakult egy pár, elfoglal egy területet és azt meg is védi azt saját fajtársaitól. Mikor ivadékai vannak, az akvárium talaját saját ízlése szerint rendszerint alaposan átalakítja.

Halaink az akvárium középső és alsó szintjein szeretnek tartózkodni. Nem igényelnek semmilyen különleges vízfeltételt, hacsak nem a tenyésztési célból tartjuk őket. A hőmérséklet alsó határa kb. 20°C legyen. Bár életben maradnak alapvető eleségeken is, ajánlatos olyan étrenden tartani, mely alkalmanként tartalmaz zöldtakarmányt és élőtáplálékot (pl. tubifex, szúnyoglárva) is.

A tamás sügér meglehetősen könnyen szaporítható, és igen gondos szülő. Hogy rávegyünk egy párt szaporodásra, csak lágy és enyhén savas kémhatású, tiszta vizet kell biztosítanunk számukra. A tenyésztő-akvárium meglehetősen nagyméretű legyen. Az ikrákat általában egy lapos sziklára helyezik. Mindkét szülő gondozza az ikrákat, melyekből akár 500 ivadék is kikelhet. Az ivadékot az első néhány napon keresztül a talajba mélyített sekély gödrökben helyezik el. Az ivadékokat Artemia naupliis-szal és száraz eleségekkel etethetjük. A szülők sokáig folytatják a fészekalja gondozását.

Néha akvaristák tapasztalnak veszteségeket a fészekaljából, ami általában a tenyésztő-akvárium kis méretének, vagy túlnépesítés miatti táplálékhiánynak tudható be. Az ívás közeli idejét onnan lehet észrevenni, hogy a nőstény egyre jobban kikerekedik, testesebb lesz a hímnél. A hím és a nőstény körülbelül egy 8 cm átmérőjű territóriumot véd. Akváriumuk ideális mérete így legalább 90 cm legyen, vagy még több. Erősen monogám viselkedésű,és nagyon összetartó családokban él. Némelykor ez a családi harmónia is felbomlik, veszekedhetnek, ilyenkor a hímet kell eltávolítani és a helyét egy másik hím példánnyal próbálhatjuk meg betölteni.

Az tamás sügér hazájában áramló, erősen benövényesedett vizekben honos, amilyenek például a őserdei vízfolyások. Ezek még tágabban értelmezve Nyugat-Afrika: Sierra Leone, Guinea és Libéria folyóvizei, melyek jellemzően: pH 6-7.8 (6.8), Nk 4-15 (°8), és 24-27°C-osak.

Elterjedési területe - térkép (map)

Tamás sügér - Anomalochromis thomasi elterjedési területe (distribution map)
Tamás sügér - Anomalochromis thomasi elterjedési területe (distribution map)

Libéria és Sierra Leone patakjai.

Egyéb elnevezések

Négyfoltú sügér. afrikai pillangósügér;

syn: Hemichromis thomasi, Paratilapia thomasi, Pelmatochromi thomasi.

Eng: African Butterfly Cichlid.

Egyéb köznevei: Barwniak Thomasa, Timanttikirjoahven, Thomas Prachtbarsch.

Képek

Biotóp jellemzők - kereső

Az ezen az adatlapon szereplő élőlény tartási körülményeinek megfelelő biotóp (állatok, növények, víz- és egyéb jellemzők) kereséséhez jelöld ki az általad fontosnak tartott tulajdonságokat jelképező ikon alatti választódobozt és nyomd meg a "Biotóp kereső" gombot!
Ha az összes jellemző közül szeretnél választani, akkor a "Részletes" feliratú gombot nyomd meg!

Elterjedési terület:
Afrika
Atlanti országok
Biológiai jellemzők:
Testmérete: kicsi (0-5 cm)
Viselkedése: békés
Viselkedése: kissé agresszív
Aktivitása: lassú mozgású
Táplálkozása: mindenevő
Ált. tartózkódási vízréteg: alsó szint
Élethossza: átlagos (kb. 3-6 év)
Víz
paraméterek:
Hőmérséklet igénye: közepes(20-25 °C)
Hőmérséklet igénye: hőigényes (25-30 °C)
Víz színezete: átlátszó
Víz színezete: barna
Víz kémhatása: félsavas (6-6,5 pH)
Víz kémhatása: normál (6,5-7,5 pH)
Víz kémhatása: féllúgos (7,5-8 pH)
Víz Német keménységi foka: lágy (5-10 Nk°)
Víz Német keménységi foka: közepesen kemény (10-15 Nk°)
Környezeti jellemzők:
Min. térfogat igény: közepes (50-100 liter)
Kedvelt vízmozgás: közepesen áramló
Kedvelt vízmozgás: lassan mozgó
Növényzetigény: sűrűn beültetett
Növényzetigény: átlagosan beültetett

Miben keressünk?
Akváriumi halak
Akváriumi növények
Gerinctelenek

Ha a egy élőlénycsoport sincs bejelölve akkor az összesben keresünk.

Videó

Adatok

Felhasznált irodalom, források:

Felhasznált irodalom, források feltöltése folyamatban.

Fotók:

A fényképek a Google képkeresőjéből származnak.

Katalógusba került:

2008-05-07

Frissítve:

2017-09-04 02:09

Katalógus ID:

No. 4169


Kategória választó

Pontyfélék (88) | Pontylazacok (90) | Bölcsőszájú halak (115) | Amerikai fajok (57) | Afrikai fajok (58) | Labirintkopoltyús halak (39) | Harcsafélék (134) | Csíkfélék (36) | Elevenszülő fogaspontyok (43) | Ikrázó fogaspontyok (37) | Kalászhalak (21) | Egyéb édesvízi halak (41) | Brakkvízi halak (15) | Hidegvízi halak (24) | Egyéb hidegvízi halak (9) | Hazai halak (15) |

Afrikai fajok kategória fajböngésző

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük