| Megtekintve: 10 762

Aulonocara baenschi – Napfény császársügér

TUDOMÁNYOS NÉV

Aulonocara baenschi

CSALÁD

Cichlidae

MÉRET

hím 15 cm, nőstény 13 cm

°C

25-28 °C

°pH

7-8,5 pH

°Nk

12-25 Nk

HELYIGÉNY

250 liter

VISELKEDÉS

társíthatósága viszonylagos

TÁPLÁLÉK

mindenevő

HOL TARTÓZKODIK?

az összeset bejárja, de elsősoron a középső szint

ÉLETTARTAM (év)

~8-10 év

TERMÉSZET-
VÉDELMI BESOROLÁS

Külalak és jellegzetességek leírása

Magasabb testfelépítésű, nagyobbacska termetű sügérféle. A fej csúcsos. Színezete gyönyörű. Az alapváltozat aranysárga, torka kék, és hátúszójának szegélye világos. Létezik narancsos és vörös színváltozata is.

Tartása és tenyésztése

A napfény császársügérhez van egy nagyon hasonló faj, vagy valamilyen alfaj, aminek tudományos helye még nem tisztázott, a következő variánsai fordulnak elő, melyeket általában az A. baenschi-vel együtt emlegetnek: – Aulonocara spec. „stuartgranti maleri” – Aulonocara spec. „stuartgranti maleri Nankoma” – Aulonocara spec. „stuartgranti maleri Cidunga” (Narancsos nyaki részével kitűnik a sügérkavalkádból!) – Aulonocara „Red Rubin” (Nagyon szép piros színekben tündököl!) – Aulonocara „Super Red Selected” (Az A. jacobfreibergi „Eureka” mellett az egyik legszebb vörös színezetű császársügér!) A tündöklő vörös színezet csak plankton és spirulina etetésével tartható fenn!

A szaporítása nem olyannyira egyszerű, de egy gyakorlottabb császársügéres már meg tudja oldani. Szájköltők, a nőstényektől bizonyos idő után érdemes lehet elvenni a kicsiket, melyek száma 20 és 50 között változik általában. Fontos tudni, hogy nem érdemes más császársügérekkel társítani, mivel összeívásaikból nem kívánt keverékek keletkezhetnek! A nőstények ezüstszürke színezetükkel nem olyan színesek mint a hímek, ezért gyakran a hatalmas bemutató medencékben csak hímeket gondoznak, és így több fajt és változatot tarthatnak együtt. Nem agresszív sügér, de kell a kellő férőhely, hogy békében kijöjjön az akvárium más lakóival is. Ajánlott kövekből búvóhelyeket építeni. A külső szűrő fontos, a tiszta vizet kedveli. Élettani csoportja szerint nem mbuna sügér. Más malawi sügérekkel (pl.: Nimbochromisok, mbunák) társíthatóak, mi több, megtűrik maguk mellett minden további nélkül a nagyobb testű csíkféléket, algázókat, hátonúszó és egyéb más harcsákat, sőt, bizonyos társításokban keményvíz-igényük végett még kalászhalakkal is társítják őket. Növényzetet ültetni felesleges, maximum Anubiasokkal próbálkozzunk, pár tővel a háttérben! Etetésüket célszerű, ahogy azt már említettem, spirulinával, planktonnal és speciális malawi-tavi sügértáp-keverékkel megoldani!

Sajnos, mint sok más Aulonocara-császársügér a megritkult, veszélyben lévő fajok közé tartozik, ezért is lennének sokkal jobbak az akváriumban tenyésztett halak a vadonból befogottakkal szemben, amiket csak esetleges vérfrissítésre szabadna használni. Törekedjünk megvédeni e csodás ökoszisztémákat, hisz a kelet-afrikai nagytavak élővilága egyedülálló a földkerekségen, a Viktória-tóval történt katasztrófa épp elég (a nílusi sügér betelepítése végett az őshonos Viktória-tavi sügérek, tilápiák és az elképesztően színpompás Haplochromisok súlyos veszélybe kerültek, többjük már közel a kipusztulás szélén áll)!

Elterjedési területe - térkép (map)

Aulonocara baenschi - Napfény császársügér elterjedési területe (Map)
Aulonocara baenschi - Napfény császársügér elterjedési területe (Map)

Kelet-Afrika, Malawi-tó, Nkhomo zátony (8 kilométerre Benga településétől) közelében, továbbá Maleri, Nankoma, Nakatenga, Namalenje és Mumbo szigetének környéke.

Egyéb elnevezések

Arany-kék császársügér;

syn: .

Eng: Nkhomo-Benga Peacock, Yellow Peacock Cichlid.

Egyéb köznevei: New yellow regal, Nkhomo-benga peacock, Yellow peacock, Keltakeisariahven, Baenschs Malawibuntbarsch, Yellow Regal-Buntbarsch, Chisawasawa.

Képek

Biotóp jellemzők - kereső

Az ezen az adatlapon szereplő élőlény tartási körülményeinek megfelelő biotóp (állatok, növények, víz- és egyéb jellemzők) kereséséhez jelöld ki az általad fontosnak tartott tulajdonságokat jelképező ikon alatti választódobozt és nyomd meg a "Biotóp kereső" gombot!
Ha az összes jellemző közül szeretnél választani, akkor a "Részletes" feliratú gombot nyomd meg!

Elterjedési terület:
Biológiai jellemzők:
Víz
paraméterek:
Környezeti jellemzők:

Miben keressünk?
Akváriumi halak
Akváriumi növények
Gerinctelenek

Ha a egy élőlénycsoport sincs bejelölve akkor az összesben keresünk.

Videó

Adatok

Felhasznált irodalom, források:

Felhasznált irodalom, források feltöltése folyamatban.

Fotók:

A fényképek a Google képkeresőjéből származnak.

Katalógusba került:

2011-11-30

Frissítve:

2017-08-30 01:08

Katalógus ID:

No. 4365


Kategória választó

Pontyfélék (88) | Pontylazacok (90) | Bölcsőszájú halak (115) | Amerikai fajok (57) | Afrikai fajok (58) | Labirintkopoltyús halak (39) | Harcsafélék (134) | Csíkfélék (36) | Elevenszülő fogaspontyok (43) | Ikrázó fogaspontyok (37) | Kalászhalak (21) | Egyéb édesvízi halak (41) | Brakkvízi halak (15) | Hidegvízi halak (24) | Egyéb hidegvízi halak (9) | Hazai halak (15) |

Afrikai fajok kategória fajböngésző

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük