| Megtekintve: 10 208

Dimidiochromis compressiceps – Nyasszai bárdsügér

TUDOMÁNYOS NÉV

Dimidiochromis compressiceps

CSALÁD

Cichlidae

MÉRET

20-25 cm

°C

25-27 °C

°pH

7-8 pH

°Nk

13-20 Nk

HELYIGÉNY

500 liter

VISELKEDÉS

nem igazán társas

TÁPLÁLÉK

ragadozó

HOL TARTÓZKODIK?

középső szint leginkább

ÉLETTARTAM (év)

10 év

TERMÉSZET-
VÉDELMI BESOROLÁS

nem értékelt

Külalak és jellegzetességek leírása

Vékony, lapos, de magas testalkatú rablóhal. Feje hegyesen nyúlik előre és hosszú, háta egyre magasodik. Ezt hátúszójának formája is kiemeli. Színezete türkizkék, némely úszóján kevés rozsdavörös szín látható. A nőstények szürkés-ezüstösek.

Tartása és tenyésztése

Nagyon nagy akváriumot igényel, már csak mérete végett is. Ivarérettségük elérése után csak 1 hím maradjon a medencében, mivel két hím, ha egymás elé kerül, akkor kíméletlen harcba kezdhetnek (lévén a természethez képest az 500 liter se túl sok), ami akár a gyengébb fél pusztulásával is végződhet. Ezért célszerű 1 hímet háremben tartani. Társítására hasonló méretű és kaliberű sügérek felelnek meg (nagyobb császársügérek, pávasügér, leopárdsügér, rablósügér, rakétasügér, stb.), valamint talajlakók közül is erősebbek kerüljenek mellé (nagytermetű algázók, Pimelodus blochii, nagyobb Synodontisok, stb.). Természetes körülmények között növénylevelek közé bújva, gyakran fejjel lefelé áll lesben áldozatáért, lesből támadó faj (akárcsak a Nimbochromisok). A növényeket nem bántja, hogy jól érezze magát, egy sarkot dúsan ültessünk be például Cryptocoryne aponogetifoliával. Kövekből készíthetünk dekorációt, de hagyjunk úszóteret is! Amúgy nem túl aktív úszó, mérete és agresszív területféltő viselkedése miatt igényli ezt a medenceméretet.

Etetésére elsősorban az élő kishalak alkalmasak, ezért célszerű lehet otthon is tenyészteni elevenszülőket, vagy más, könnyen szaporodó és bőséges kishalat eredményező halakat (pl. kékgurámi, díszmárnák). Ha élő halak nincsenek kézközelben, akkor ragadozóknak „porciózott” száraz, fagyasztott halakat kaphatnak, valamint halszeleteket, garnélát, marhaszívet. A megfelelő egészségi állapot és jó kondíció megőrzéséhez alapvetően szükséges az élő kishal, így legalább (ha nem is tenyésztünk), akkor az olcsóbb díszhalakból (pl. neonhal) vásároljunk néha 1-2 példányt, vagy egyezzünk meg egy bolttal, hogy a nem túl szép, ferde gerincű, genetikai hibás (NEM beteg!!!) halakat olcsóbban vagy ingyen odaadják.

Akár a 60-70 ikrát is elérheti az egy ívás során lerakott peték száma, amiket anyai szájköltőként az anyasügér gondoz szájában. Két hét után kb. már el is vehetjük a kicsiket a forgató nősténytől (kiköptethetjük), de a nőstényt is bátran különvehetjük forgatása alatt egy másik akváriumba, ahol később az ivadékok békében nevelődhetnek. Tenyésztéshez párban is tarthatóak az állatok, és ellentétben pár más sügérrel, a nőstény később gond nélkül visszatehető a hím mellé. A kicsiknél is, mint a kifejletteknél, gyakran cseréljünk vizet, erős szűrőt használjunk, és legalább napi kétszer etessünk. Nagy helyet igényelnek a növekedéshez, és még úgy sem nőnek túlságosan gyorsan!

Elterjedési területe - térkép (map)

Dimidiochromis compressiceps - Nyasszai bárdsügér elterjedési területe (Map)

Kelet-Afrika; Malawi-tó

Egyéb elnevezések

syn: Haplochromis compressiceps, Paratilapia compressiceps.

Eng: Malawi Eye-Biter, Malawi Eyebiter.

Egyéb köznevei: Øjenbidercichlide, Eyebiter, Kuonosuuhautoja, Veitsihautoja, Messerbuntbarsch, Kambuzi, Chikolombi, Nyakalukolombe.

Képek

Biotóp jellemzők - kereső

Az ezen az adatlapon szereplő élőlény tartási körülményeinek megfelelő biotóp (állatok, növények, víz- és egyéb jellemzők) kereséséhez jelöld ki az általad fontosnak tartott tulajdonságokat jelképező ikon alatti választódobozt és nyomd meg a "Biotóp kereső" gombot!
Ha az összes jellemző közül szeretnél választani, akkor a "Részletes" feliratú gombot nyomd meg!

Elterjedési terület:
Afrika
Kelet-Afrika
Malawi-tó
Biológiai jellemzők:
Testmérete: óriás (20< cm)
Viselkedése: kissé agresszív
Aktivitása: közepesen aktív
Táplálkozása: ragadozó
Élethossza: hosszú (6 évnél is több)
Víz
paraméterek:
Hőmérséklet igénye: hőigényes (25-30 °C)
Víz kémhatása: normál (6,5-7,5 pH)
Víz kémhatása: féllúgos (7,5-8 pH)
Víz Német keménységi foka: közepesen kemény (10-15 Nk°)
Víz Német keménységi foka: kemény (15-20 Nk°)
Víz színezete: átlátszó
Környezeti jellemzők:
Min. térfogat igény: nagy (200 liternél is több)
Kedvelt vízmozgás: lassan mozgó
Növényzetigény: átlagosan beültetett

Miben keressünk?
Akváriumi halak
Akváriumi növények
Gerinctelenek

Ha a egy élőlénycsoport sincs bejelölve akkor az összesben keresünk.

Videó

Adatok

Felhasznált irodalom, források:

Felhasznált irodalom, források feltöltése folyamatban.

Fotók:

A fényképek a Google képkeresőjéből származnak.

Katalógusba került:

2012-09-15

Frissítve:

2013-11-15 07:11

Katalógus ID:

No. 4455


Kategória választó

Pontyfélék (88) | Pontylazacok (90) | Bölcsőszájú halak (115) | Amerikai fajok (57) | Afrikai fajok (58) | Labirintkopoltyús halak (39) | Harcsafélék (134) | Csíkfélék (36) | Elevenszülő fogaspontyok (43) | Ikrázó fogaspontyok (37) | Kalászhalak (21) | Egyéb édesvízi halak (41) | Brakkvízi halak (15) | Hidegvízi halak (24) | Egyéb hidegvízi halak (9) | Hazai halak (15) |

Afrikai fajok kategória fajböngésző

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük