| Megtekintve: 5 736

Labeotropheus fuelleborni – Fuelleborn-Ormányossügér

TUDOMÁNYOS NÉV

Labeotropheus fuelleborni

CSALÁD

Cichlidae

MÉRET

16 cm

°C

22,0-25,0 °C

°pH

7,5-8,5 pH

°Nk

10-12 Nk

HELYIGÉNY

380 liter

VISELKEDÉS

harcias

TÁPLÁLÉK

növényevő

HOL TARTÓZKODIK?

középső- és alsó szint

ÉLETTARTAM (év)

8-12 év

TERMÉSZET-
VÉDELMI BESOROLÁS

nem értékelt

Külalak és jellegzetességek leírása

A fajnak sok színváltozata van, főként a nőstények között, melyek narancssárga és fekete foltokat viselhetnek. Testük hengeres, egyaránt megnyúlt és oldalról összenyomott, a hímek mindig nagyobbak, mint a nőstények és színezetük minden esetben eltérő, de a hím kékesszürke testén sötét függőleges sávok vannak. A nőstény ezzel szemben világos aranybama, elszórt pettyekkel. A hímek farok alatti úszóján ikrafoltok vannak. A nem jellegzetessége a lefelé hajló felső ajak, ezzel szedik le az algákat a kövek felszínéről.

Tartása és tenyésztése

A népszerű ormányos sügerek nemébe mindössze két faj tartozik, a Labeotropheus trewavasae és a Labeotropheus fuelleborni. Táplálékuk nagy részét az algák képezik, melyeket egy különleges technikával legelnek le a kövekről. A porcos orrot a kő oldalának nyomják, és így testük egy olyan szöget vesz fel, hogy a normális úszóálláson nem kell változtatniuk, viszont a leghatékonyabban tudják az algát a kőről letépni. Mivel az egész tó területén megtalálhatók, számtalan színváltozatuk létezik. Akváriumban történő társításuk nem jelent gondot, mivel alapvetően jó természetűek, bár a hímek közül mindig van domináns, és a szaporodás az ő kiváltsága. A más fajokkal történő társításnál elsődleges szempont a táplálkozás hasonlósága legyen. Ezért etetésük folyamán törekednünk kell arra, hogy javarészt könnyen emészthető növényi alapanyagokat, vagy s spirulina alga tartalmú táplálékot kapjanak. Ha ezeket a minőségi eledeleket etetjük folyamatosan, akkor elkerülhetjük a jellegzetes betegségüket, a gyomor- és bélgyulladást. Egyes populációk esetében a nőstények színezete ivadékkortól eltér a hímekétől. Legtöbb esetben OB foltos vagy sárga színű.

Viszonylag jól rászoktathatók a vegyes táplálkozásra, mert kevésbé gyomorérzékenyek, mint a L. trewavasae, de azért ügyelnünk kell, hogy az állati eredetű táplálékból a könnyebben emészthetőket etessük velük, pl. tonhal és rákok. A marhaszív etetését mellőzzük! A nőstények nehezebben ikrásodnak be, mint a másik faj nőstényei, de ha leikráznak, akár 70 db viszonylag nagy méretű ivadék is lehet egy szájköltésből. Szaporodásukkal különösebb probléma elé nem állítják a tenyésztőt. Mivel alkalmi párválasztók, egy jól táplált nőstény 30-70 db ivadék költésére folyamatosan képes. 14-18 nap között az ivadékok elvehetők a nősténytől.

Bővebben: [Lukács – Sinkó: A Tanganyika-tó és a Malawi-tó sügérvilága, Balatonpress, 2009)]

Elterjedési területe - térkép (map)

Térkép még nem készült az adatlaphoz, feltöltése folyamatban!
Térkép még nem készült az adatlaphoz, feltöltése folyamatban!

A Malawi-tó sziklás, part menti vizei.

Egyéb elnevezések

syn: Labeotropheus curvirostris.

Eng: Blue mbuna, Fuelleborn s cichlid, Malawi blue cichlid.

Egyéb köznevei: Sininenäahven, Schabemundbuntbarsch, Utaka, Pyszczak blekitny, Kili, Bla Näbbcichlid, Chikoku.

Képek

Biotóp jellemzők - kereső

Az ezen az adatlapon szereplő élőlény tartási körülményeinek megfelelő biotóp (állatok, növények, víz- és egyéb jellemzők) kereséséhez jelöld ki az általad fontosnak tartott tulajdonságokat jelképező ikon alatti választódobozt és nyomd meg a "Biotóp kereső" gombot!
Ha az összes jellemző közül szeretnél választani, akkor a "Részletes" feliratú gombot nyomd meg!

Elterjedési terület:
Biológiai jellemzők:
Víz
paraméterek:
Környezeti jellemzők:

Miben keressünk?
Akváriumi halak
Akváriumi növények
Gerinctelenek

Ha a egy élőlénycsoport sincs bejelölve akkor az összesben keresünk.

Adatok

Felhasznált irodalom, források:

Felhasznált irodalom, források feltöltése folyamatban.

Fotók:

A fényképek a Google képkeresőjéből származnak.

Katalógusba került:

2008-05-14

Frissítve:

2013-11-17 01:11

Katalógus ID:

No. 4203


Kategória választó

Pontyfélék (88) | Pontylazacok (90) | Bölcsőszájú halak (115) | Amerikai fajok (57) | Afrikai fajok (58) | Labirintkopoltyús halak (39) | Harcsafélék (134) | Csíkfélék (36) | Elevenszülő fogaspontyok (43) | Ikrázó fogaspontyok (37) | Kalászhalak (21) | Egyéb édesvízi halak (41) | Brakkvízi halak (15) | Hidegvízi halak (24) | Egyéb hidegvízi halak (9) | Hazai halak (15) |

Afrikai fajok kategória fajböngésző

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük