| Megtekintve: 20 235

Labidochromis caeruleus – Aranysügér

TUDOMÁNYOS NÉV

Labidochromis caeruleus

CSALÁD

Cichlidae

MÉRET

8 - 10 cm

°C

24 - 27 °C

°pH

7 - 8,5 pH

°Nk

15 - 25 Nk

HELYIGÉNY

180 liter

VISELKEDÉS

aránylag békés, revírtartó

TÁPLÁLÉK

mindenevő

HOL TARTÓZKODIK?

középső

ÉLETTARTAM (év)

6-8 év

TERMÉSZET-
VÉDELMI BESOROLÁS

gyakori

Külalak és jellegzetességek leírása

A malawi-tavi sügéreknél nagyjából megszokott formájú hal, testoldala széles, feje előreugrik, valamivel kevéséb torpedó-szerű az alakja. Előre hegyesedő feje a táplálék megszerzésében segíti a halakat, ugyanis szívesen vadásznak a kövek között, egyfajta görgetegzónás faj.

Mint tudományos neve is mutatja, az alapfaj kékes-ezüstös színezetű, a sárga populációkat felfedezésük után nagyon sokáig külön fajnak, alfajnak tekintették, mígnem hála a modern genetikai vizsgálatoknak kiderült, hogy ugyanarról a fajról beszélünk. A kevésbé rikító kékes színezetű változata nem terjedt el az akvarisztikában széles körben, a természetben is egyre inkább fogyatkozóban van. Akváriumokban jellemzően a citromsárga változatát tartjuk, bár ezen belül is több színvariáns elkülöníthető, a klasszikus sárgától a világos-fehéres árnyalatokon át a legújabban felkapott Electric Gold változatig.

A hal teste egyébként jóformán egyenletesen rikító sárga, egyedül az úszók eltérő színűek, nagyon kontrasztosan feketével szegélyezett, illetőleg nagyrészt fekete a hát, farok alatti és a páros hasi úszók.

Tartása és tenyésztése

Magyarországon bátran nevezhetjük az egyik, ha nem a legelterjedtebb nagytavi sügérfajnak. Ez természetesen nem véletlen, színezete mellett viselkedése is közrejátszik ebben. A sügérek között is nyugodtabb, békésebb fajnak számít, nem verekedős és a nálánál kisebb fajokban is ritkán tesz kárt, de persze itt ne a törpe razbórákra vagy neonhalakra gondoljunk, mert az apró halak könnyen táplálékká válhatnak. A hímek természetesen revírtartók, s azt meg is védelmezik, szaporodási időszakban ők is támadékonyabbak.

A Malawi-tó földrajzi jellegzetessége az ún. görgetegzóna, ami a partközeli vizek sziklákban és kövekben gazdag mivoltára utal. E halak itt találnak maguknak táplálékot és élőterületet, ezért akváriumban is igyekezzünk ezt lemodellezni. Akváriumukba helyezzünk finom sódertalajt, hogy szájukba véve alakíthassák kedvük szerint, valamint rengeteg követ, melyek közt búvóhelyre találhatnak, így csökkenthetjük a stresszt, és lehetőséget adunk a halaknak kialakítani a saját területüket. Természetesen fontos, hogy kellő úszóhelyet is hagyjunk nekik. Egyes populációi előfordulnak olyan helyeken is, ahol dúsabb a vegetáció. Mivel nem növényevő a faj, ezért vízinövényeket is telepíthetünk akváriumába.

Átlagos trópusi hőmérsékleten (25-26 C) jól érzi magát. A víz kémhatása semleges vagy kissé lúgos legyen, semmiképp se savas! Lágy vízben nem tartható, viszont a legtöbb vezetékes ivóvíz iontartalma hazánkban alkalmas e faj tartására (pár kivételtől eltekintve). Esetében nem kell arra ügyelni, hogy a berendezési tárgyak, sziklák ne mészkőből legyenek, ugyanis nem gond, ha kioldódik, mivel keményvizes. Az alapos szűrés és a rendszeres vízcsere számára is fontos, ne hagyjuk felgyűlni a káros anyagokat, ezt sügérféléknél ki is kell emelni, mert hajlamosak sokat üríteni. Társítása nem jelent problémát más mbuna sügérekkel, illetve a nem mbuna élettani csoportból származó fajokkal is együtt tartható, sőt megfelelő méretű akvárium esetén, ha nem a biotópalkotás a célunk, más tavak sügérei is kerülhetnek mellé (pl.: Haplochromisok a Viktória-tóból). Bármilyen más sügérrel társítjuk, több száz literes medencében tegyünk, hogy kellő hely álljon rendelkezésükre, s győződjünk meg arról is, van-e elég búvóhelyük. Emellett jól tartható harcsafélék, csíkhalak, nagyobb testű szivárványhalak vagy márnák mellett is vegyes társas akváriumban, bár én nagytavi sügér társas medencében való tartását semmiképp sem javaslom.

A legtöbb száraz eledelt, például a speciálisan malawi-tavi sügérek számára készült tápokat mohón fogyasztja, de érdemes fagyasztott és élő eledelekkel a menüt kiegészíteni, ilyen lehet például az apró krill vagy az artémia, daphnia. A természetben fő táplálékukat planktonfélék, rákok képezik, de némi növényi kiegészítést is kapjon, ez többek között spirrulinás tabletták jelenthetik. Emésztő-szervrendszerük védelme érdekében ne terheljük túl őket rendszeres szúnyoglárva vagy tubifex feletetésével.

Ha tenyésztésével is próbálkoznánk, nem fogunk óriási akadályokba ütközni, ugyanis kezdő sügértenyésztők számára is kitűnő választás. Anyai szájköltők, erre utal a hímek ikrafoltja, ami alapján el is különíthetőek. A nőstény miután lerakja ikráit, elkezdi őket a szájába venni, s a hím farok alatti úszóján megjelenő foltokat is ikrának nézve megközelíti a hím kolákáját. Ekkor az kibocsájtja ivarsejtjeit, s azok végülis a nőstény szájában termékenyítik meg az ikrákat. 3-4 hétig, átlag 21-27 napig forgat a nőstény, eddig nem vesz magához táplálékot. Az ivadékokat, röviddel mielőtt szabadon ereszti a nőstény, elvehetjük, de két – két és fél hétnél ne hamarabb, de ha nem tartunk más halat az akváriumban, akkor szépen megférnek az ivadékok a szülőhalak mellett. Egy vegyes társaságba a forgatás alatt legyöngült nőstényt nem mindig tanácsos visszahelyezni (társításfüggő), inkább 1-2 hétig külön karanténmedencében érdemes jó kondícióba hozni. A kishalak általában gyorsan elkezdenek vadászni, apró élő eleséggel (pl.: rotatória, walterféreg, artémia, cyclops) gyorsan és szépen felnevelhetőek, de a száraz eledeleket is elfogadják. A hímekre mindig legalább 2-3 nőstényt számítsunk, mert háremet is tarthat, több nősténnyel is szaporodhat akár, amíg a másik példány forgat. Az ivadékok száma a végletektől eltekintve jellemzően 12 és 25 közé esik.

Elterjedési területe - térkép (map)

Labidochromis caeruleus - Aranysügér elterjedési területe (Map)

Kelet-Afrika, Malawi-tó északi vidéke.

Egyéb elnevezések

Yellow sügér

syn: Labidochromis caeruleus var. „Yellow”.

Eng: Caeruleus, Blue streak hap, Yellow prince.

Egyéb köznevei: Sinihuuliahven, Utaka.

Képek

Biotóp jellemzők - kereső

Az ezen az adatlapon szereplő élőlény tartási körülményeinek megfelelő biotóp (állatok, növények, víz- és egyéb jellemzők) kereséséhez jelöld ki az általad fontosnak tartott tulajdonságokat jelképező ikon alatti választódobozt és nyomd meg a "Biotóp kereső" gombot!
Ha az összes jellemző közül szeretnél választani, akkor a "Részletes" feliratú gombot nyomd meg!

Elterjedési terület:
Afrika
Kelet-Afrika
Malawi-tó
Biológiai jellemzők:
Testmérete: közepes(5-10 cm)
Viselkedése: békés
Aktivitása: közepesen aktív
Táplálkozása: mindenevő
Táplálkozása: plankton- és detritusz fogyasztó
Élethossza: hosszú (6 évnél is több)
Víz
paraméterek:
Hőmérséklet igénye: hőigényes (25-30 °C)
Víz kémhatása: normál (6,5-7,5 pH)
Víz kémhatása: féllúgos (7,5-8 pH)
Víz Német keménységi foka: kemény (15-20 Nk°)
Víz Német keménységi foka: nagyon kemény (20-30 Nk°)
Víz színezete: átlátszó
Környezeti jellemzők:
Min. térfogat igény: normál (100-200 liter)
Kedvelt vízmozgás: lassan mozgó
Növényzetigény: átlagosan beültetett
Növényzetigény: gyéren beültetett

Miben keressünk?
Akváriumi halak
Akváriumi növények
Gerinctelenek

Ha a egy élőlénycsoport sincs bejelölve akkor az összesben keresünk.

Videó

Adatok

Fotók:

A fényképek a Google képkeresőjéből származnak.

Katalógusba került:

2015-05-09

Frissítve:

2017-03-19 02:03

Katalógus ID:

No. 4526


Kategória választó

Pontyfélék (88) | Pontylazacok (90) | Bölcsőszájú halak (115) | Amerikai fajok (57) | Afrikai fajok (58) | Labirintkopoltyús halak (39) | Harcsafélék (134) | Csíkfélék (36) | Elevenszülő fogaspontyok (43) | Ikrázó fogaspontyok (37) | Kalászhalak (21) | Egyéb édesvízi halak (41) | Brakkvízi halak (15) | Hidegvízi halak (24) | Egyéb hidegvízi halak (9) | Hazai halak (15) |

Afrikai fajok kategória fajböngésző

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük